Main Content

LUKÁŠ CINGEĽ: V zámorí sú úplne iné podmienky na hokej

streda, 15. február 2012 13:22 | Autor: Adrian Danaj

LUKÁŠ CINGEĽ: V zámorí sú úplne iné podmienky na hokej
LUKÁŠ CINGEĽ: V zámorí sú úplne iné podmienky na hokej | zdroj: Adrian Danaj pre Sport7.sk, foto facebook L. Cingeľ

19-ročný rodák z Terchovej Lukáš Cingeľ uprednostnil pred začiatkom minulej sezóny zámorskú juniorskú ligu QMJHL pred pôsobením v extralige.

V import drafte do kanadských juniorských líg si ho vtedy vybral z deviateho miesta tím Baie Comeau Drakkar, v ktorom pôsobí dodnes. Prinášame vám rozhovor s talentovaným pravým krídlom, o ktorom budeme snáď v budúcnosti ešte veľa počuť.

Lukáš si druhú sezónu za „Veľkou mlákou“. Ako by si hodnotil jednotlivé ročníky?

Môj prvý ročník v Kanade bol ťažký hlavne zo začiatku. Najnáročnejšie bolo pre mňa prispôsobiť sa jazyku. Pre mňa bolo v podstate všetko nové, rodina u ktorej som býval, tréneri, hráči. Chvíľu mi trvalo, kým som si zvykol. Druhá sezóna už bola o niečom inom, vedel som do čoho idem a bolo to oveľa lepšie.


Čo ti zatiaľ dalo pôsobenie v QMJHL?

Táto  súťaž je to veľmi kvalitná a hlavne sa v nej hrá veľmi rýchly hokej. Myslím si, že sa tu dá len napredovať.

Pred odchodom na zámorské klziská si pôsobil v tíme Mshk Žilina. Bol to pre teba obrovský skok?

Posledný rok som pred odchodom do Kanady hral za projekt SR 20, kde sa neodohralo tak veľa zápasov. To bol asi najväčší rozdiel, keďže v zámorí sa hrajú takmer každý týždeň 3 zápasy. Je to dosť náročné po fyzickej stránke.

Dá sa v niečom porovnať hokej na Slovensku a v Kanade?

Porovnáva sa to veľmi ťažko, keďže sú tu úplne iné podmienky na hokej.

Tento ročník máš tiež slušne rozbehnutý, mrzí ťa neúčasť na MS 20 ročných?

Určite ma to mrzí, keď ani na tretíkrát sa mi nepodarilo dostať na MS, ale nič sa nedeje, život ide ďalej a musím sa dívať dopredu.

Ako vyzerá tvoj  “mimo-hokejový“ život?

Pokiaľ ide o voľný čas, tak ho trávime väčšinou s chalanmi, máme veľa tímových aktivít.

Mal si už možnosť navštíviť zápas NHL?

Nie, na zápase som tu zatiaľ ešte nebol. Najbližšie je asi Montreal, ale ten je  vzdialený asi 7 hodín cesty. Len veľmi ťažko sa tam dá dostať ...

Skús priblížiť našim čitateľom ako to s tvojim mužstvom vyzerá pred koncom sezóny, a čo ťa ešte čaká, kým sa vrátiš na Slovensko?

Takmer všetci sa pozerajú už na play–off, takže sa nerozpráva o ničom inom. Chceme sa naň dobre pripraviť a dostať sa čo najďalej.

Lukáš Cingeľ zaznamenal v tejto sezóne zatiaľ 29 bodov (14+15) v 48 stretnutiach. V minulej sezóne ich mal dokopy 50 (18+32) v 68 zápasoch.