Main Content

Budúcnosť Barcelony Thiago Alcántara do Nascimiento

streda, 15. február 2012 14:12 | Autor: Erik Tejedi

Budúcnosť Barcelony Thiago Alcántara do Nascimiento
Budúcnosť Barcelony Thiago Alcántara do Nascimiento | zdroj: Erik

Thiago je v súčasnosti zrejme najväčším mladým klenotom barcelonskej La Másie, ktorá vydala do sveta také hviezdy akými sú Lionel Messi, Andrés Iniesta, Xavi Hernandéz, Cesc Fabregas, Mikel Arteta či Jordi Alba.

Thiago je v súčasnosti zrejme najväčším mladým klenotom barcelonskej La Másie, ktorá vydala do sveta také hviezdy akými sú Lionel Messi, Andrés Iniesta, Xavi Hernandéz, Cesc Fabregas, Mikel Arteta či Jordi Alba. Univerzálny stredopoliar, ktorý bol dlhú dobu typickým stredným ofenzívnym záložníkom sa v poslednej dobe objavuje občas aj na krídle čoraz častejšej Guardilovej formácie 3-4-3.

Jeden s najambicióznejších futbalistov súčasnosti sa narodil športovo založenej rodine kúsok od Bari, v mestečku San Prieto. Jeho otec bol známy futbalista (majster sveta 1994), jeho mama výborná volejbalistka. O  dva roky po narodení Thiaga prišiel na svet aj brat Rafa Alcántara, ktorého prezývajú "Rafinha". Ten hrá v súčasnosti za FC Barcelona B (debut v "áčku" si odkrútil proti L´Hospitaletu v Copa del Rey 9. novembra 2011). Hovorí sa o ňom ešte vo väčších superlatívoch ako o Thiagovi. Ale to je už iná kapitola ...



Thiago odštartoval svoju kariéru v známom brazílskom klube Flamengo, z ktorého prestúpil v roku 2008 do slávneho mládežníckeho systému "Blaugranas". Okrem iných sa v La Masii stretol aj so svojím bratom Rafinhom, Isaacom Cuencom, Cristianom Tellom, Sergiom Busquetsom a mnohými ďalšími. V tom čase bol ešte trénerom "béčka" slávny Pep Guardiola, pod ktorého vedením dostal Thiago prvú veľkú šancu, ktorej sa už nepustil. Po odchode Guardiolu do prvého tímu sa kormidla ujal Luis Enrique, dnešný tréner AS Rím. Aj pod nim sa potvrdilo, že Thiago je veľkým talentom a tak debut v A - tíme bol pre neho len otázkou času. Thiagov čas prišiel 17. mája 2009 v 67. minúte stretnutia proti Mallorce. Slávna "Barca" síce prehrala (2-1), ale i napriek tomu to bol určite jeho najkrajší deň v živote.

Prelomovým momentom v seniorskej kariére sa stal Audi Cup v Mníchove, ktorého sa pred začiatkom tejto sezóny zúčastnili okrem Barcelony a domáceho Bayernu aj AC Miláno a Porto Alegre. Mladučký Thiago sa na tomto prestížnom turnaji presadil dvomi gólmi a bol vyhlásený za najlepšieho hráča turnaja. Krátko na to podpísal s Barcelonou novú zmluvu, tento krát už s A-tímom s platnosťou do roku 2015.

Po skvelých výkonoch Thiaga na turnaji v Mníchove sa špekulovalo o tom, či je pre Blaugranas nevyhnutné kupovať Cesca Fabregasa. Ten napokon na Nou Camp prišiel a stal sa tak preňho ďalšou konkurenciou v strede poľa. Napriek tomu, že v zálohe má "Barca" obrovskú silu v podobe Xaviho, Sergia Busquetsa, Andrésa Iniestu, Cesca Fabregasa, Seydoua Keitu či Javiera Mascherana sa Thiago Alcántara dokázal presadiť a viaceré jeho výkony v tejto sezóne boli skutočne excelentné. V tejto sezóne ma na svojom konte už 33 štartov v drese Blaugranas a viac ich má z hráčov v poli už len Messi (39) a Dani Alves (35).

VIZITKA
Meno: Thiago Alcántara do Nascimiento
Pozícia: záložník
Dátum narodenia: 11. apríla 1991
Miesto narodenia: San Pietro Vernotico Brindisi, Taliansko
Výška: 172 cm
Váha: 71 kg
Debut: 17. mája 2009 (Barcelona vs Mallorca 1-2, La Liga)
2008-2011 FC Barcelona B
2009-súč.  FC Barcelona