Main Content

FOTO: V tomto je Slovensko najlepšie v celej kanadsko-americkej NHL

sobota, 24. september 2022 12:16 | Autor: Róbert Kalnický

Logo NHL
Logo NHL | zdroj: TASR

Dostať sa do kanadsko-americkej NHL je veľmi náročné. Toto tvrdenie by mohol potvrdiť každý jeden hokejista. I tak sa však mnoho hráčov na túto métu dostane. Bavíme sa však približne o menej ako 1% populácie celkových aktívnych hráčov.

Na sociálnej sieti Twitter sa však objavila zaujímavá tabuľka. Nachádza sa v nej mnoho interesujúcich údajov, ktoré prinášajú nový uhol pohľadu. Pri porovnaní krajín ako Kanada, USA, Fínsko, Švédsko či Rusko pritom Slovensko nie je vôbec tak zlé. 

V prvom stĺpci môžeme nájsť počet hokejistov, ktorí boli v danej krajine registrovaní v rozmedzí rokov 1972 až 2014. V strednom nájdeme počet hokejistov, ktorí sa dostali do NHL a odohrali v nej aspoň 200 zápasov. Poslednou časťou je percentuálna úspešnosť vychovania hokejistu pre NHL. 

Tu prichádza chvíľa slovenského hokeja. Ako môžete vidieť, Slovensko tejto kolónke dominuje. Ako jediné ma totiž hodnotu 0,06%, na chrbát nám dýchajú Kanaďania (0,053%) a Švédi (0,041%). Na opačnom póle vidíme veľmoci ako USA, Rusko, Fínsko či Česko.