Main Content

LM: Predstavujeme osemfinálovú dvojicu Bayern Mníchov – FC Bazilej

streda, 22. február 2012 11:42 | Autor: Roman Bobaľ

LM: Predstavujeme osemfinálovú dvojicu Bayern Mníchov – FC Bazilej
LM: Predstavujeme osemfinálovú dvojicu Bayern Mníchov – FC Bazilej | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

Postupne sme vám predstavili na sport7.sk všetky osemfinálové dvojice až na jednu. V deň zápasu vám prinášame informácie o nemecko-švajčiarskej dvojici Bayern Mníchov – FC Bazilej.


Nastúpia takto?
Bazilej: Y. Sommer – J. Park, A. Dragovic, M. Steinhöfer, D. Abraham – B. Huggel, G. Xhaka, X. Shaqiri, F. Frei – A. Frei, M. Streller.
Mníchov: M. Neuer – Rafinha, J. Boateng, H. Badstuber, P. Lahm – L. Gustavo, D. Alaba, T. Muller, T. Kroos, F. Ribery – M. Goméz

Hodnota klubu/Najdrahší hráč:
Bazilej: 49 miliónov €/ X. Shaqiri(13 miliónov €)
Mníchov: 359 miliónov €/ F. Ribéry(42 miliónov €)


FC Bazilej

Švajčiarsky klub patril v Európe medzi menej známe a výraznejšie dal o sebe vedieť až v tomto ročníku, keď sa mu podarilo vyradiť zo súťaže veľkého favorita na celkový triumf Manchester United. V prvom vzájomnom zápase na Old Trafford museli „červení diabli“ dorovnávať, keď po jednom góle Fabiana Freia a dvoch presných zásahoch Alexandra Freia dokázali „Bebbi“ otočiť stav z 2:0 na 2:3. Neskôr vďaka gólu Ashleyho Younga si dokázal tím Sira Alexa Fergusona zobrať z tohto dramatického súboja skromne aspoň bod. Manchester sa však z tohto stretnutia zjavne neponaučil, pretože v odvete, ktorá bola zároveň posledným zápasom skupinovej fázy prehral v Bazileji 2:1 a vzhľadom na priebeh stretnutia musíme uznať, že celkom zaslúžene.  Švajčiarsky klub sa vďaka nezabudnuteľnému víťazstvu nad United po 38 rokoch opäť prebojoval do vyraďovacej fázy najprestížnejšej európskej ligy.

Eufória z výborných výsledkov v Lige majstrov sa prejavuje aj na výkonnosti Bazileju v domácej súťaži, v ktorej sa drží na prvom mieste s 6-bodovým náskokom pred BSC Young Boys, pričom má ešte jeden zápas k dobru. V národnom pohári zvanom „Schweizer Pokal“ sa dostal po vysokých výhrach nad Eschenbachom (0:4), Schoetzom (1:5) a Wilom (2:3)  do štvrťfinále, v ktorom sa stretne s Lausanne Sports.

Najväčšou oporou tímu je 32 – ročný Alexander Frei, ktorý je zároveň najlepším strelcom ligy s jedenástimi gólmi. V minulosti obliekal dresy francúzskeho Rennes či nemeckého Mochengladbachu. V týchto kluboch tiež gólmi vôbec nešetril.

Veľkou devízou tímu je bez pochýb duo mladých švajčiarskych stredopoliarov Xherdana Shaquiriho a Granita Xhaku. To čo títo “bažanti” predvádzajú vo svojom nízkom veku 20, resp. 19 rokov je obdivuhodné a niet divu, že Shaqiri sa od budúcej sezóny stane platným členom zostavy Bayernu Mníchov, ktorý ho z Bazileja kúpil za 12 miliónov eur. Čo sa týka Xhaku, toho by zas chcel získať Manchester United, teda mužstvo, ktoré o svojich kvalitách dostatočne presvedčil v skupine Ligy majstrov.

Mužstvo Bazileja pripomína nemeckú reprezentáciu v tom, že v základnej zostave sa pohybuje nevídaný počet mladých hráčov. Až na výnimku skúseného útočníka Freia (32), stredopoliara Gillesa (30) a kapitána tímu Marca Strellera (30) zvyšok mužstva tvoria hráči, ktorí majú priemerne necelých 23 rokov!

Bayern Mníchov

Najúspešnejší nemecký klub, ktorý sa tešil už štyrikrát z titulu v Lige majstrov (naposledy v roku 2001) bude hostiť vo svojej Allianz aréne finále tohto ročníka Champions League a preto nepochybne urobí všetko pre to, aby v ňom nechýbal.

22-násobný nemecký majster a 15-násobný víťaz nemeckého “DFB Pokálu” sa momentálne nachádza na tretej priečke veľmi vyrovnanej Bundesligy so štvorbodovým mankom na vedúci Dortmund. Dopláca tak na nie príliš oslnivú formu z úvodu tohto kalendárneho roku, keď vzhľadom na náročný boj o nemecký titul stratil z ostatných ašpirantov na trofej (Schalke, Dortmund, Monchengladbach) zatiaľ najviac bodov.

Od začiatku sezóny majú Bavori nového trénera, ktorým je skúsený 66 – ročný Nemec Jupp Heynckes, ktorý začal svoju bohatú trénerskú kariéru ešte v roku 1979 s Borussiou Mochengladbach. Od vtedy vyskúšal nemálo klubov a asi najväčším v jeho kariére bol Real Madrid, s ktorým získal  aj ušatú trofej v Lige Majstrov (1998) po tom, ako vo finále porazili v tej dobe mimoriadne úspešný Juventus (1:0).

Trhová hodnota mužstva sa odhaduje na viac než 350 miliónov eur, čím sa radí do absolútnej svetovej špičky. Hodnotnejšie sú už len kluby Realu Madrid, Barcelony, Manchestru United a Manchestru City.

V aktuálnej sezóne je najväčšou oporou tímu nezastaviteľný útočník Mario Gomez, ktorý je najlepším strelcom Bundesligy. Gomez dokázal streliť v tejto sezóne už 27 gólov v 31 zápasoch. V útoku mu robí dvojičku nemenej kvalitný Thomas Muller, ktorý sa však v tejto sezóne strelecky trochu trápi.
V strede poľa sa Bavori spoliehajú na hviezdnu formáciu na čele s Franckom Ribérym, Arjenom Robberom a Bastianom Schweinsteigerom (zranený). Nesmieme zabudnúť ani na Toniho Kroosa. V obrane je hviezdou kapitán tímu a tiež nemeckej reprezentácie Philipp Lahm,  ktorému robia spoločnosť ďalšie osobnosti ako Jerome Boateng, Rafinha či Badstruber. Nuž a v bráne je zrejme nástupca Ikera Casillasa na pomyselnom tróne najlepšieho brankára planéty Manuel Neuer.

NÁŠ PREDPOKLAD

Neočakávame žiadne prekvapenie na úkor favorita. Na to je mužstvo Heynckesa príliš skúsené a kvalitné. Tešíme sa však na atraktívnu hru Bazileja, ktorú predvádzal v skupinovej fáze. Určite bude zaujímavé sledovať ďalšie počítanie hráčov budúcnosti, teda Shaqiriho a Xhaku. Tipujeme pomerne jasný postup Bavorov do štvrťfinále, pričom v zápase hranom v Bazileji by sa mohla zrodiť remíza.
 
FC BAZILEJ


  Spoľahlivý útok na čele s A. Freiom

  Kvalitný stred poľa

  Forma

  Slabšia liga

  Menej istoty v obrane

  Deficit skúseností s veľkoklubmi


BAYERN MNÍCHOV


  Kvalita kádra

  Taktické skúsenosti Juppa Heynckesa

  Strelecká potencia Maria Goméza

  Zodpovedná defenzíva

  Vyššie sebavedomie

  Trochu slabšia forma v úvode roka

  Absencia Daniela Van Buytena a Bastiana Schweinsteigera pre zranenie