Main Content

REBRÍČEK: Top prestupy Wengera (časť I.): Najžiadanejší hráči Arsenalu súčasnosti

pondelok, 27. február 2012 15:48 | Autor: Roman Bobaľ

REBRÍČEK: Top prestupy Wengera (časť I.): Najžiadanejší hráči Arsenalu súčasnosti
REBRÍČEK: Top prestupy Wengera (časť I.): Najžiadanejší hráči Arsenalu súčasnosti | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk

Kormidelník londýnskeho tímu Arséne Wenger je po celom futbalovom svete známy svojou „láskou“ k mladým talentom, ktoré po pár rokoch pôsobenia v klube predá za astronomické sumy. Prečítajte si prvý diel nášho článku o najlepších hráčoch, ktorí prešli rukami Arséneho Wengera.

Francúzsky tréner, ktorý pôsobí na lavičke „Gunners“ už od septembra 1996 si u vedenia klubu vďaka vydareným nákupom získal dôveru už dávno. Jeho rukami prešlo nemálo hviezd, mladých talentov, či skúsených hráčov.  Niekedy sa nám zdá, že dokáže premeniť priam vodu na víno, respektíve úplne neznámeho hráča na svetovú futbalovú hviezdu. Dokonca i teraz, v období kedy sa Arsenalu až tak nedarí, má v kádri hráčov, ktorí svojimi prestupovými hodnotami a nadobudnutými schopnosťami dávajú vedieť o skvelej vizitke Arséna Wengera.

„Myslím si, že do budúcnosti by malo byť našou prioritou naša mládežnícka akadémia. Je pre nás dôležité, aby sme mohli poskytnúť veľké množstvo mladých hráčov pre seniorský tím s dlhoročnými koreňmi v klube. Mladí hráči potrebujú slobodu citu, aby mohli rozvíjať svoju kreativitu ako sa najlepšie dá. Budú sa cítiť, že ich podporujeme a pri rozvíjaní svojich schopností nezažijú pocit neúspechu,“ hovorí Arséne Wenger.

Dnes sme sa zamerali na hráčov, ktorí stále pôsobia v Arsenale a na trhu sú veľmi žiadaní. Nabudúce vám prinesieme rebríček najvydarenejších predajov Gunners pod vedením Wengera.

Kritéria podľa, ktorých sme hráčov zoradili:
•    Vzrast trhovej hodnoty oproti predošlej
•    Nadobudnutý zisk z predaja hviezdy
•    Predpokladaný budúci príjem za predaj hráča s čo najväčším výnosom
•    Podľa toho, aký mal pre klub prínos

REBRÍČEK: TOP 5 najžiadanejších hráčov Arsenalu

  Wojciech Szczesny, 21 rokov

Zápasové štatistiky v Premier League (Arsenal)
Žlté karty: 6   
Červené karty: 0
Prestupová hodnota: 12 miliónov €   
Prichod do Arsenalu za: 50 tisíc € (Légia Varšava, 2006)
Zmluva do: 30. 06. 2014


Nečudo, že Wojciech je práve strážcom svätyne. Jeho otec Maciej bol taktiež brankárom a vo svojej bohatej 20-ročnej kariére sa najviac zdržal v Légii Varšava (9 rokov). Jeho starší brat Ján hrá na tejto pozícií v klube Gwardia Waršava, teda v klube, ktorý pôsobí v siedmej poľskej lige. Do slávnej akadémie „Gunners“ sa dostal mladý Poliak už v roku 2006. Predtým hrával za dorasty varšavských klubov Agrykola a Legia (podobne ako jeho otec). Môžeme s kľudom tvrdiť, že ide o jeden z najväčších brankárskych objavov anglickej Premier League. Veď Wojciech sa stal za rok jedným z najznámejších brankárov na svete a túto sezónu patrí nepochybne do anglickej špičky. To všetko napriek pre brankára mimoriadne nízkemu veku 21 rokov. Samotný „Profesor“ o ňom v roku 2009 vyhlásil: „Verím v to, že jedného dňa bude v Arsenale brankárskou jednotkou. Má všetky schopnosti, ktoré vyžadujem od brankára.“

Pred tým ako si naplno rozbehol kariéru v špičkovom futbale sa počas sezóny 2009-10  Szczesny sťahovať na hosťovanie do Brentfordu, teda do tímu tretej ligy, za ktorý počas sezóny odchytal 28 stretnutí. Bola to pre neho veľmi dôležitá sezóna, pretože počas nej naplno ukázal Arsénovi Wengerovi svoj veľký potenciál. Vtedajší tréner tohto klubu Andy Scott o ňom povedal „Jeho výkony sú na úrovni brankára v Championshipe alebo v samotnej Premier League. Dostal sa do štádia, kedy nedokážeme pochopiť, ako dokázal chytiť veľmi komplikovanú gólovú strelu.“ Wojciech sa dokázal presadiť už aj v „Áčku“ svojho národného tímu, kde pomaly ale isto nahrádza Lukasza Fabianského (Arsenal), Artura Boruča (Fiorentina) a Tomaša Kuszczaka (Manchester United). Nakoľko sa jeho trhová hodnota odhaduje v jeho nízkom veku už na 12 miliónov eur pre Arsenal by znamenal už teraz potenciálny zisk viac než 11 miliónov eur.



  Alexander Song, 24 rokov

Zápasové štatistiky v Premier League (Arsenal)
Odohraté zápasy: 137
Strelené góly: 6       
Asistencie: 10
Žlté karty: 34
Červené karty: 1
Prestupová hodnota: 24 miliónov €
Príchod do Arsenalu za: 4 milióny €(SC Bastia, 2006)
Zmluva do: 30. 06. 2014


Alexandrovi zomrel jeho otec keď mal ešte len tri roky a tak si ho do opatery vzal jeho bratranec (bývalý úspešný futbalista) Rigobert Song, ktorý ho nakoniec aj usmernil vo futbalovej výchove. Tento Kvalitný defenzívny záložník a chcel zabezpečiť budúcnosť pre svoju naozaj obrovskú rodinu (17 sestier a 10 bratov) a veril, že sa mu to podarí práve prostredníctvom futbalu. V roku 2001 sa dostal do mládežníckej akadémie francúzskeho klubu SC Bastia, ktorý ho napokon vychovával až do roku 2004, keď s týmto klubom podpísal svoj prvý profesionálny kontrakt. Len dva roky po uzavretí zmluvy s „I Turchini“ o neho prejavil interes Arsenal, ktorý ho napokon aj doviezol do svojho tímu, avšak len formou hosťovania. Pre Alexa to bola veľká skúška. Vedel, že to prináša veľkú zodpovednosť a že jeho príjem by mohol živiť i jeho rozsiahlu rodinu. Po odohratí vydarených piatich zápasov poputoval do tímu „Gunners“ definitívne. Pod svoje krídla si ho v roku 2006 vzal osobne Arséne Wenger, ktorý ho kúpil za štyri milióny eur. Počas pôsobenia v Arsenale sa taktiež zúčastnil hosťovania v Charltone a dokonca dostal i pozvánku do reprezentácie.  Momentálne sa jeho trhová hodnota odhaduje na 24 miliónov eur. Arsenal by tak jeho predajom mohol zaznamenať zisk takmer 20 miliónov eur.



  Laurent Koscielny, 26 rokov

Zápasové štatistiky v Premier League (Arsenal)
Odohraté zápasy: 53
Strelené góly:3   
Asistencie: 1
Žlté karty: 11
Červené karty: 2
Prestupová hodnota: 16 miliónov €
Príchod do Arsenalu za: 1,5 milióna €(Lorient, 2010)
Zmluva do: 30. 06. 2014


Laurent sa narodil vo francúzskom mestečku Tulle, kde futbalovo vyrastal v mládežníckych akadémiách Tulle Corréze. V roku 2003 sa presťahoval do akadémie Guingampu, do klubu, kde pôsobili súčasne hviezdy ako Didier Drogba, či Florent Malouda. Značnú časť svojej doterajšej kariéry strávil v Ligue 2, kde odohral za kluby Guingamp, Tours a Lorient až 75 zápasov. Napriek tomu, že hrával „len“ v druhej francúzskej lige, Arsénea Wengera zaujal natoľko, že ho ešte v tej sezóne kúpil za skromných 1,5 milióna eur. Momentálne sa jeho trhová hodnota odhaduje na 16 miliónov eur. Ak by ho Arsenal predal zarobil by na ňom po odpočítaní nákladov na jeho kúpu viac než 14 miliónov eur.



  Theo Walcott, 22 rokov

Zápasové štatistiky v Premier League(Arsenal)
Odohraté zápasy: 138
Strelené góly: 21   
Asistencie: 24
Žlté karty: 1
Červené karty: 0
Prestupová hodnota: 17 miliónov €
Príchod do Arsenalu za: 10, 5 milióna € (Southampton, 2006)
Zmluva do: 30. 06. 2013


Theo sa narodil v londýnskom Stanmore, avšak vyrastal v Comptone v oblasti Berkshire, kde chodieval na základnú školu. Neskôr sa prihlásil do mládežníckeho klubu Newbury, kde v jeho prvej a zároveň poslednej sezóne strelil viac než 100 gólov. Následne smeroval do Swindone, v ktorom pred odchodom do Southamptonu neprijal ponuku od Chelsea. Theo Walcott sa neukrýval pred tým, že je vášnivým fanúšikom Liverpoolu a tak mu „The Blues“ poskytli príležitosť vidieť Liverpoolske hviezdy tak, že bol v ich vzájomnom zápase na Stamford Bridge podávačom lôpt. Neskôr sám priznal, že bolo pre neho jedinečným zážitkom vidieť hráčov ako Steve McManaman, Robbie Fowler či Micheal Owen. Vo veku 14 – rokov podpísal sponzorský kontrakt s populárnou značkou Nike. V Southamptone sa stal najmladším hráčom hrajúcim za rezervu tímu vo veku 15 rokov a 175 dní. Za „saints“ strelil v 21 – zápasoch štyri góly. Získal aj veľmi vzácne ocenenie “BBC Mladá športová osobnosť roka“. Triumf v tejto ankete len zvýšil jeho popularitu, ktorá smerovala k prestupu do Arsenalu. V tíme „Gunners“ sa mu darí, za čo môže vďačiť Arsénovi Wengerovi, ktorý do neho vkladal po celý jeho čas pôsobenia v rezerve, či v Áčku veľkú dôveru. O Theovi je všeobecne známe, že patrí medzi najväčšie talenty anglického futbalu. Trhová hodnota Walcotta sa odhaduje na 17 miliónov eur. Ak by ho Arsenal predal utŕžil by týmto obchodom zisk zhruba 6 miliónov eur.



  Robin Van Persie, 28 rokov

Zápasové štatistiky v Premier League(Arsenal)
Odohraté zápasy: 181
Strelené góly: 88   
Asistencie: 39   
Žlté karty: 30
Červené karty: 2
Prestupová hodnota: 45 miliónov €
Príchod do Arsenalu za: 4,5 milióna €(Feyenoord, 2004)
Zmluva do: 30. 06. 2013

Arséne Wenger je známy svojimi náhodnými nákupmi, medzi ktoré patrí i prestup Robina Van Persieho. Hholandský ostrostrelec začínal svoju bohatú futbalovú kariéru v holandskom Excelsiore vo veku štyroch rokov. V tomto klube zotrval iba jeden rok, opustil ho kvôli nezhodám jeho matky s mládežníckym trénerom Jamiem Mccullochom. Následne sa tak presťahoval do slávnejšieho holandského klubu  Feyenoordu, v ktorom sa postupom času vypracoval do seniorského tímu. Najmä pre zranenia veľkého počtu hráčov sa už veku 17 – rokov radoval z ligového debutu medzi seniormi. V tejto sezóne odohral napokon 15 zápasov, čo bolo na tak nízky vek naozaj obdivuhodné. Za výborne výkony v tejto sezóne obdŕžal dokonca aj ceny „KNVB Najlepší mladý talent roka“ a „Holandský futbalový talent roka.“  Napokon podpísal profesionálny kontrakt, podľa ktorého by mal v tíme „De club aan de maas“  zotrvať tri roky. V nasledujúcej sezóne sa zúčastnil Amstel pohára, kde v zápase proti AGOVV Apeldoorn zaznamenal až päť gólov a to len vo veku 18 – rokov. Napriek jeho gradujúcej forme nezhody s predchádzajúcim trénerom Feyenoordu Bertom Van Marwijkom viedli k tomu, že Robin smeroval do rezervného tímu, na čo sa súčasný tréner Holandského národného tímu vyjadril vtedy takto: „Jeho správanie robí nemožným to, aby ostal v prvom tíme čo i len o deň dlhšie, dočasne bude hrávať za rezervu.“

Za Feyenoord zaznamenal Van Persie dokopy 22 gólov, čo dávalo signál Arsénovi Wengerovi k tomu, aby ho kúpil. „Stadionclub“ najprv za neho pýtal až päť miliónov libier, no napokon túto čiastku znížili takmer o polovicu a k tejto sume sa pripísali bonusy vo výške 1,5 milióna. Holandský internacionál vytvoril po príchode na Emirates výnimočné ofenzívne trio s Thierrym Henry a José Antoniom Reyesom, teda s vtedajšou novou 31 miliónovou akvizíciou. Francúzska legenda o ňom neskôr povedala: „Vie hrať vynikajúco na ľavom kraji zálohy, alebo ako kreatívny hráč pod strelcom z pozície podhrotového útočníka.“

Ako 20 – ročný v sezóne 2004/05 zaznamenal v Premier League 5 gólov a jednu asistenciu, svojimi výkonmi dopomohol v tomto ročníku k zisku FA Cupu, UEFA Pohára a taktiež k FA Community Shield. O sezónu nato sa táto štatistika v lige zopakovala, avšak pripísal si ďalšie štyri góly v iných súťažiach. Časom sa zo „škaredého káčatka“ stala labuť, každou sezónou si pripísal väčší a väčší počet gólov a vyvrcholilo to sezónou 2008/09, keď si v 54 – zápasov zapísal 24 gólov a 15 asistencií. Avšak jeho najkrajšou sezónou bola tá predchádzajúca, keď si vo všetkých zápasoch pripísal 28 gólov a 11 asistencií.  V súčasnosti mu k tejto štatistike chýbajú už len tri gólové prihrávky a to ešte sezóna nie je ani zďaleka na konci. Bert Van Marwijk, s ktorým mal ešte vo Feyenoorde nezhody, o ňom neskôr povedal: „Robin Van Persie je obdivuhodný futbalista, nepotrebuje žiadny priestor a ani čas na to, aby sa stal nebezpečným.“