Main Content

Brzdí Montreal vývoj Juraja Slafkovského?

sobota, 7. január 2023 13:42 | Autor: Róbert Kalnický

Juraj Slafkovský
Juraj Slafkovský | zdroj: TASR

Montreal Canadiens v posledných dňoch čelí kritike zo strany médií, fanúšikov, ale aj zámorských insiderov. Všetci poukazujú na to, že Habs aktuálne brzdia rozvoj Juraja Slafkovského. Mal by tím, ktorý postupne stráca nádeje na play-off poslať jednotku draftu do AHL?

Montrealu sa nedarí. Habs ťahajú šnúru siedmich porážok. Naposledy zverenca Martina St. Louisa oslavovali triumf ešte v stretnutí proti Arizone Coyotes, ktoré sa hralo 20. decembra. V tíme aktuálne nie je pohoda a medzi fanúšikmi sa stupňuje napätie. Predmetom konzultácií je aj Juraj Slafkovský.

Mladý slovenský 18-ročný útočník ťahá desaťzápasovú sériu bez bodu a stagnuje. Navyše, v zostave Canadiens nemá stabilné miesto a neustále putuje naprieč útokmi. Len veľmi ťažko sa mladému útočníkovi hľadá chémia so spoluhráčmi, ktorá by ho mohla nakopnúť. V zámorí sa preto čoraz otvorenejšie hovorí o presune do AHL.

Montreal preváhal už prvú príležitosť, ktorou mohol draftovej jednotke pomôcť. Juraj Slafkovský mohol posilniť slovenský tím na juniorskom šampionáte. Dovolíme si tvrdiť, že na podujatí, ktoré sa uskutočnil v Halifaxe a Monctone, by nazbieral potrebné sebavedomie a do tímu by sa vrátil vo väčšej pohode. To sa však neudialo, a Kent Hughes si svoju mladú nádej ponechal v prvom tíme NHL.

Tu však neprišlo povzbudenie zo strany trénera Martina St. Louisa. Slafkovský odohral niekoľko zápasov, v ktorých sa na ľad v tretej tretine dostal raz, maximálne dvakrát. To je pre hráča, ktorý v mladom veku potrebuje čo najvyšší ice-time pramálo. Navyše, hoci Slafkovský patrí medzi vysokých a statných hráčov, stále má problém na adaptáciu v NHL. Častokrát je obeťou nepríjemných atakov a tvrdých zákrokov, ktoré jeho súperi vyhľadávajú. Uvedomujú si, že okolo mladého Slováka je veľký boom, a preto sa neboja v súboji s ním pritvrdiť.

Montreal teda stojí pred náročným rozhodnutím. Netreba zabúdať, čo spôsobili tvrdé nárazy do oblasti hlavy pre hráčov ako Eric Lindros či Sidney Crosby. Navyše, Montreal v minulosti mal už jednu veľkú draftovú nádej, konkrétne Alexa Galchenyuka, ktorého vývoj nezvládol. Z amerického forwarda, ktorý sa mal stať hviezdou, je cestovateľ podpisujúci dvojcestné zmluvy. Generálny manažér Kent Hughes by preto mal zvážiť, či by nebolo lepšie poslať Slafkovského do Lavalu, kde by sa stal hviezdou.

Problémom môžu byť zranenia. Najnovšie sa na listinu dlhodobo zranených hráčov opäť zaradil Brendan Gallagher, ktorý bude chýbať minimálne 8 týždňov, dlhodobo zranení sú aj Sean Monahan a Paul Byron.