Main Content

REBRÍČEK: Top prestupy Wengera (časť II.): Najvýhodnejšie predaje

štvrtok, 1. marec 2012 14:22 | Autor: Roman Bobaľ

REBRÍČEK: Top prestupy Wengera (časť II.): Najvýhodnejšie predaje
REBRÍČEK: Top prestupy Wengera (časť II.): Najvýhodnejšie predaje | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

Kormidelník londýnskeho tímu Arséne Wenger je po celom futbalovom svete známy svojou „láskou“ k mladým talentom, ktoré po pár rokoch pôsobenia v klube predá za astronomické sumy. Prečítajte si druhý diel nášho článku o najlepších hráčoch, ktorí prešli rukami Arséneho Wengera.

Dnes sme sa zamerali na hráčov, ktorí už z Arsenalu odišli a ich predaj bol pre Gunners mimoriadne ziskový. Prečítajte si náš rebríček najvydarenejších predajov Gunners pod vedením Wengera.

Kritéria podľa, ktorých sme hráčov zoradili:

•    Vzrast trhovej hodnoty oproti predošlej
•    Nadobudnutý zisk z predaja hviezdy

Prečítajte si prvú časť:
Top prestupy Wengera: Najžiadanejší hráči Arsenalu súčasnosti

REBRÍČEK: Najvýhodnejšie predaje Arsenalu

  Patrick Vieira, 35 rokov

Zápasové štatistiky v Premier League(Arsenal)
Odohraté zápasy: 279
Strelené góly: 29       
Asistencie: Neznáme   
Žlté karty: 42   
Červené karty: 1
Prestúpil z Arsenalu za: 20 miliónov € (Juventus Turín, 2005)
Príchod do Arsenalu za: 5 miliónov € (AC Miláno, 1996)
Zisk: 15 miliónov €

Patrick sa narodil v senegalskom Dakare.  Spolu s rodinou sa však presťahoval ako malý 6 ročný chlapec do Francúzska, do mesta Dreux. Jeho rodičia sa počas jeho detstva rozviedli a otca odvtedy nikdy nestretol. Jeho starý otec slúžil vo francúzskej armáde, čo mu nakoniec dovolilo, aby mohol dať jeho vnukovi francúzske občianstvo. Patrick si prešiel mládežníckymi akadémiami ako FC Trappes, Drouais a Tours, avšak napokon podpísal profesionálny kontrakt s Cannes, v ktorom zotrval 2 roky a odohral 46 stretnutí. To všetko ešte ako 17 – ročný tínedžer. V roku 1995 sa sťahoval na štadión Giuseppe Meazzu, respektíve pod krídla AC Miláno. V tomto klube pôsobil jeden rok a odohral zaň iba dva zápasy. Potom smeroval do Premier League, pričom tréner Arséne Wenger bol ochotný za neho minúť viac než tri milióny libier. Jeho schopnosti a spôsob hry totiž nápadne pripomínali herný štýl v Premier League. Napokon sa mu v Londýne naozaj zapáčilo. V tíme Arsenalu strávil deväť rokov, za ktoré s nim stihol získať tri tituly majstra Premier League (1997–98, 2001–02, 2003–04), štyrikrát FA Cup (1997–98, 2001–02, 2002–03, 2004–05),  a štyrikrát FA Community Shield (1998, 1999, 2002, 2004). Počas pôsobenia v Arsenale sa zúčastnil aj dvoch svetových šampionátov, pričom bol dôležitou súčasťou tímu majstrov sveta z roku 1998. Ďalším jeho medzinárodným triumfom počas pôsobenia v Arsenale bol víťazstvo jeho národného tímu vo finále EURA roku 2000.

Po sezóne 2005/2006 sa rozhodol vyskúšať iný klub. Kapitán Arsenalu sa sťahoval do Juventusu, ktorý v tej dobe už nepatril medzi najväčšie svetové veľkokluby. Napriek tomu bola Stará Dáma ochotná za Vieru zaplatiť 20 miliónov eur.

Arsenal predajom tohto Francúza po odpočítaní nákladov na jeho kúpu zarobil 15 miliónov eur.




  Emmanuel Adebayor, 27 rokov

Zápasové štatistiky v Premier League(Arsenal)
Odohraté zápasy: 104
Strelené góly: 46   
Asistencie: 19
Žlté karty: 8   
Červené karty: 1
Prestúpil z Arsenalu za: 29 miliónov €(Manchester City, 2009)
Príchod do Arsenalu za: 10 miliónov €(AS Monako, 2006)
Zisk: 19 miliónov €


Emmanuel Adebayor si ako mladý a nádejný talent vyskúšal mládežnícke akadémie OC Ogaza a FC Metz. Jeho výkony v dorasteneckých súťažiach oslovili vedenie AS Monako natoľko, že ho kúpilo a zaradilo do prvého tímu. Adebayor napriek tomu, že bol stále tínedžer, nemal problémy so strieľaním gólov. Vo svojich osemnástich rokoch zaznamenal v Ligue 1 už osem. V ďalšej sezóne sa v tej istej lige presadil už 10-krát, plus pridal 10 zásahov v kvalifikácií na Africký pohár národov. Pre Arséna Wengera sa tento talentovaný futbalista zdal viac než nádejný, vkladal doň veľa dôvery a preto ho kúpil z Monaka za úctyhodných osem miliónov libier. Po príchode do šatne „Gunners“ dostal prezývku „Dieťa Kanua“, podľa bývalej hviezdy Arsenalu Nwankwa Kanua, ktorý prežil v tomto tíme najkrajšie časy. Togský reprezentant je známy svojou temperamentnou povahou, pre ktorú raz udrel počas zápasu s Chelsea Franka Lamparda do tváre. Za tento úder dostal pokutu 7 tisíc libier a k tomu aj červenú kartu, ktorá pre neho znamenala trojzápasovú absenciu. Neskôr  sa hrajúca legenda „The Blues“  nechala počuť, že sa na neho za tento ostrý a bolestivý zákrok nehnevá, nakoľko to  považuje za súčasť športu. Po tom ako Adebayor skóroval dvakrát v zápase proti Fulhamu sa na štadióne Emirates ozývalo „Adebayor, Adebayor, give him ball and he will score“, čo v preklade z angličtiny znamená „Adebayor Adebayor, dajte mu loptu a on bude skórovať.“

Objavili sa však aj prvé  zdravotné problémy, ktoré ho vyradili z hry na dva mesiace a práve v tomto období sa vravelo o jeho prestupe do AC Miláno, alebo do katalánskej Barcelony za 30 miliónov libier. Napokon opustil slávny Arsenal v roku 2009 s vizitkou 46 strelených gólov a 19 asistencií. Jeho novým zamestnávateľom sa stal konkurenčný Manchester City, ktorý za neho „vysolil“ slušných 29 miliónov. Avšak ako budúcnosť ukázala tento prestup nebol pre Citizens vôbec vydarený. Adebayor sa na Etihad Stadium výraznejšie nepresadil a v minulej sezóne smeroval na polročné hosťovanie do Realu Madrid, aby zaskočil za zraneného Higuaína. Nuž a v tejto sezóne sa City dohodli na jeho ďalšom hosťovaní, keď smeroval na celú sezónu na White Hart Lane do Tottenhamu. Harry Redknapp dokázal z Adebayora vyťažiť to najlepšie a momentálne je neodmysliteľnou súčasťou Spurs, ktorí veria, že sa im po sezóne podarí Adebayora od Citizens kúpiť natrvalo. Momentálne má na konte 10 gólov a 10 asistencií, čím sa radí medzi najnebezpečnejších hrotových útočníkov Premier League.

Zisk Arsenalu z predaja Adebayora po odpočítaní nákladov na jeho kúpu dosiahol 19 miliónov eur.



  Cesc Fábregas, 24 rokov

Zápasové štatistiky v Premier League(Arsenal)
Odohraté zápasy: 212
Strelené góly: 35       
Asistencie: 72   
Žlté karty: 43   
Červené karty: 1
Prestúpil z Arsenalu za: 34 miliónov €(FC Barcelona, 2011)
Príchod do Arsenalu za: 3 milióny €(FC Barcelona „B“, 2003)
Zisk: 31 miliónov €

Cesc sa narodil v meste katalánskom Arenys de Mar, kde jeho otec Francesc vlastní pekársku spoločnosť. Španielsky reprezentant  bol odjakživa fanúšikom FC Barcelona. Niet sa čomu diviť, veď prvý zápas “Blaugranas“ vidiel z hľadiska Nou Campu už v deviatich mesiacoch. Veľkú zásluhu mal na tom jeho starý otec, ktorý z neho robil futbalového nadšenca. Svoju futbalovú kariéru odštartoval Cesc v CE Mataró, pár rokov predtým, ako sa prihlásil vo veku 10 rokov do slávnej „La Masie“ . Jeho prvý tréner Señor Bai ho zákerne nezapájal do zápasov proti Barcelone kvôli tomu, aby ho mohol skryť pred skautmi katalánskeho celku. Po tom, ako sa pripojil k slávnej akadémií, mal tú možnosť hrávať s Gerardom Piquém či Lionelom Messim. S týmito hráčmi sa mu darilo, veď v jednej sezóne strelil ako záložník  30 gólov. Počas prvého roka v doraste si veľmi obľúbil hráča seniorského tímu Pepa Guardiolu, ktorý mu neskôr dal jeho vlastný dres ako prejav útechy po tom, čo sa jeho rodičia rozviedli. V sezóne 2003 sa sťahoval do londýnskeho Arsenalu, ktorý si ho kúpil za viac než dva milióny libier. V tomto kádri zbieral individuálne ocenenia a stával sa miláčikom fanúšikov „Gunners“. Jedným z najcennejších ocenení, ktoré získal bolo “Bravo“, ktoré dostáva najlepší hráč sezóny do 23 rokov. V Arsenale zotrval dokopy 8 sezón a  za ten čas sa z neho stala klubová  legenda. Po tom, ako Patrick Vieira opustil mužstvo, sa stal aj jeho kapitánom. Cesc odišiel z Londýna pred touto sezónou, keď sa vrátil „domov” do Barcelony za viac než 30 miliónov eur.

Arsenal Fabregasovým predajom zarobil po odpočítaní nákladov na jeho kúpu 31 miliónov eur.



  Marc Overmars, 38 rokov

Zápasové štatistiky v Premier League(Arsenal)
Odohraté zápasy: 24
Strelené góly: 11   
Asistencie: 2
Žlté karty: 2   
Červené karty: 0
Prestúpil z Arsenalu za: 40, 5 miliónov €(FC Barcelona, 2000)
Príchod do Arsenalu za: 7,5 milióna €(Ajax, 1997)
Zisk: 33 miliónov €


Marc Overmars sa po prvý krát dostal do profesionálneho klubu vrátane mládežníckych akadémií až v dosť neskorom veku 17 rokov. V roku 1990 začal hrávať za Go Ahead Eagles, teda za druholigový holandsky klub. O rok na to prestúpil za 260 tisíc libier do Willem II Tillburg, v ktorom strávil dve sezóny a odohral 31 zápasov. Na to prišiel interes Ajaxu Amsterdam, ktorý si ho zobral zadarmo. V tomto klube pôsobil v tom čase v súčasnosti veľmi známy lodivod Louis Van Gaal, ktorý prekvapujúco doviedol v roku 1995 Ajax až k triumfu v Lige majstrov. Overmars sa stal medzitým platným hráčom Ajaxu a aj holandskej reprezentácie. V roku 1996 sa však zranil a nemohol sa tak zúčastniť majstrovstiev Európy v Anglicku. Do Arsenalu prestúpil z Ajaxu po sezóne 1996/1997 zhruba za 5,5 milióna libier. V tomto klube bol známy najmä gólmi, ktorými privádzal brankárov do zúfalstva. Overmars bol totiž schopný skórovať takmer z každej pozície, i keď bol dôkladne tiesnený viacerými obrancami súpera. Marc prežil v Arsenale tri sezóny, počas ktorých vyhral Premier League, FA Cup a FA Charity Shield. V roku 2000 sa sťahoval do Barcelony za viac než 40 miliónov eur, čo bola vtedy neuveriteľná čiastka, ktorá sa zapísala aj do histórie, keďže išlo o najdrahší prestup holandského hráča. Rodák z Emstu sa však postupne z futbalového piedestálu vytrácal, za čo mohli hlavne jeho početné a nepríjemné zranenia, pričom už v 26 rokov po prvýkrát ukončil kariéru.

Arsenal utržil jeho predajom do Barcelony zisk 33 miliónov eur.



  Nicolas Anelka, 32 rokov

Zápasové štatistiky v Premier League(Arsenal)
Odohraté zápasy: 65
Strelené góly: 23       
Asistencie: 0   
Žlté karty: 1   
Červené karty: 0
Prestúpil z Arsenalu za: 35 miliónov €(Real Madrid, 1999)
Príchod do Arsenalu za: 750 tisíc €(Paris SG, 1997)
Zisk: 34,2 milióna €


Anelka sa narodil v meste Le Chesnay rodičom, ktorí imigrovali z Martiniku v roku 1974, teda 5 rokov pred narodením tohto bývalého francúzskeho reprezentanta. Usídlili sa v meste Trappes, blízko Paríža. V miestnom klube, ktorý navštívil po prvýkrát už v štyroch rokoch, strávil celé desaťročie. Následne sa premiestnil do klubu Clairefontaine, cez ktorý sa presťahoval do mládežníckej akadémie Parížu Saint Germain. V nej zotrval jednu sezónu, po ktorej nasledoval podpis profesionálnej zmluvy s PSG. „Parížanom“ sa tento ofenzívny klenot podarilo udržať v tíme len rok, pretože pozorný Arséne Wenger si ho už v 17-rokoch priviedol do  Arsenalu a v sezóne 1998/99, teda o dva roky neskôr, sa mu za to dokázal Anelka odmeniť 17 ligovými gólmi. Prestupová hodnota Anelku rástla ako „cesto na buchty“ a v médiách sa takmer stále skloňovalo v prestupových špekuláciach jeho meno. Anelkovi stúpala sláva do hlavy a namosúrene žiadal od klubu navýšenie platu. Fanúšikovia sa mu však vysmievali a nazvali ho „Le Sulk“, čo v preklade znamená “trucujúci". V lete 1999, vo veku 20 rokov, Nicolas Anelka prestúpil z Arsenalu do Realu Madrid za 31 miliónov, čo z neho urobilo najdrahšieho mladého hráča histórie.

Arsenal predajom Anelku po odpočítaní nákladov na kúpu zarobil viac než 34 miliónov eur.

Prečítajte si prvú časť:
Top prestupy Wengera: Najžiadanejší hráči Arsenalu súčasnosti