Main Content

EL UEFA: Vo finále triumf Atlética Madrid nad Fulhamom po predĺžení

štvrtok, 13. máj 2010 01:03 | Autor: TASR

EL UEFA: Vo finále triumf Atlética Madrid nad Fulhamom po predĺžení
EL UEFA: Vo finále triumf Atlética Madrid nad Fulhamom po predĺžení | zdroj: SITA

Víťazom premiérového ročníka Európskej ligy UEFA vo futbale sa v stredajšom finále v hamburskej HSH Nordbank Arene stalo Atlético Madrid. Španielsky tím zdolal v dramatickom rozhodujúcom súboji o cennú trofej v druhej najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaži starého kontinentu anglický FC Fulham 2:1 po predĺžení.

O oba presné zásahy mužstva zo španielskej metropoly sa postaral uruguajský útočník Diego Forlán. Fulhamu sa teda nepodarilo pretaviť svoju premiérovú účasť vo finále európskeho pohára v zisk trofeje.

Atlético Madrid (Šp.) - FC Fulham (Angl.) 2:1 po predĺžení (1:1, 1:1)
- víťazom EL UEFA 2009/2010 sa stalo Atlético Madrid

Góly: 32. a 116. Forlán - 37. S. Davies, ŽK: 107. Salvio, 114. Raúl García, 117. Forlán - 63. Hangeland, rozhodoval: Rizzoli (Tal.), 49 000 divákov

Zostavy:

Atlético: De Gea - Ujfaluši, Perea, Álvaro Domínguez, Antonio López - Reyes (78. Salvio), Paulo Assuncao, Raúl García, Simao Sabrosa (68. Jurado) - Agüero (119. Valera), Forlán
Fulham: Schwarzer - Baird, Hughes, Hangeland, Konchesky - Duff (84. Nevland), Etuhu, Murphy (119. Greeding), S. Davies - Gera - Zamora (55. C. Dempsey)

Deväťnásobný španielsky šampión, ktorý sa vo finále európskeho pohára predstavil piatykrát, začal stretnutie útočnejšie. Prvú gólovú príležitosť mal Diego Forlán v 12. min, keď rýchly brejk zakončil len strelou do žrde. Úvodný presný zásah zaznamenal spomenutý uruguajský útočník Forlán, ktorý v 32. min usmernil do siete pokus svojej útočnej dvojičky Sergia Agüera. Odpoveď však na seba nenechala dlho čakať. O vyrovnanie sa postaral waleský reprezentant Simon Davies, ktorý rozvlnil sieť za gólmanom De Geom prudkým volejom z hranice malého vápna päť minút po vedúcom góle Atlética. V upršanom počasí hýril aktivitou najmä maďarský útočník Fulhamu Zoltán Gera, na druhej strane sa snažil útočný dvojzáprah Forlán - Agüero. Ani jednému zo spomenutých hráčov sa však nepodarilo gólovo zakončiť vypracované šance, stretnutie pre to vyrvrcholilo v predĺžení. V závere prvého dejstva predĺženia spálil tutovku Agüero, ktorý zakončil individuálnu akciu Forlána strelou do bočnej siete. O rozhodujúci presný zásah sa však napokon predsa len postaral nebezpečný útočný tandem Atlética. V 116. min poslal do siete center argentínskeho zakončovateľa Agüera uruguajský kanonier Forlán.

"Los Colchoneros" uspeli v európskej pohárovej súťaži druhýrkát v histórii, predtým sa tešili z trofeje v jedinom prípade - v sezóne 1961/1962 v dnes už neexistujúcom Pohári víťazov pohárov. Domáca ligová sezóna nevyšla zverencom trénera Quiqueho Sáncheza Floresa podľa predstáv, jedno kolo pred koncom Primera División im patrí v tabuľke 9. priečka so ziskom 47 bodov a bilanciou 13 výhier, 8 remíz a 16 prehier. Chuť si však napravili v európskom pohári číslo 2 a zásluhou celkového triumfu si zabezpečili účasť v EL UEFA aj v budúcom ročníku. Len dva roky po tom, ako sa Londýnčania na poslednú chvíľu zachránili medzi anglickou elitou, bojovali o druhú najcennejšiu európsku trofej. Roy Hodgson, ktorého v pondelok zvolili za Trénera roka v Anglicku, pripravil pred touto sezónou konkurencieschopné mužstvo, ktoré podobne ako Atlético nedokázalo preraziť v domácej súťaži. "Chalupári" napokon neuspeli ani v stredajšom finále EL UEFA 2009/2010. Pre londýnsky klub to bolo premiérové finále európskej pohárovej súťaže v histórii.