Main Content

Fantastický Halák doviedol Montreal do finále konferencie!

štvrtok, 13. máj 2010 08:20 | Autor: TASR

Fantastický Halák doviedol Montreal do finále konferencie!
Fantastický Halák doviedol Montreal do finále konferencie! | zdroj: SITA

Slovenský brankár v službách Montrealu Canadiens robí našej krajine fantastické meno. V rozhodujúcom siedmom zápase play-off série s Pittsburghom predviedol ďalší mimoriadný výkon.

37 zneškodnených striel a len 2 inkasované góly boli rozhodujúcim faktorom víťazstva Montrealu, ktorého výkony su jednoznačne najväčším prekvapením tohto ročníka playoff. V druhom zápase vyhrala Philadelphia nad Bostonom, čím si vynútila rozhodujúci siedmy zápas.

V stredajších nočných stretnutiach druhého kola play-off NHL sa rozhodlo o prvom finalistovi Východnej konferencie. Stalo sa ním mužstvo Montrealu, ktoré zaskočilo obhajcu trofeje a zdolalo Pittsburgh na jeho ľade v siedmom zápase série 5:2. Slovenský brankár Canadiens Halák sa stal prvou hviezdou večera. V druhom stretnutí Východnej konferencie zdolali "letci" z Philadelphie svojho súpera z Bostonu 2:1 a vyrovnali tak stav série na 3:3. Na jediný gól "medveďov" prihrával Zdeno Chára.

Pittsburgh - Montreal 2:5 (0:2, 2:2, 0:1) - konečný výsledok série: 3:4, do finále Východnej konferencie postúpil Montreal

Góly:
1. Gionta (Subban, Gomez), 15. Moore (Hamrlík), 24. Cammalleri (Plekanec, Špaček), 26. Moen, 50. Gionta (Cammalleri, Gomez) - 29. Kunitz (Letang, Dupius), 37. J. Staal (Ponikarovskij, Goligoski)
Vylúčení: 5:7 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:1. Strely na bránku: 39:20, brankári: Fleury (od 26. min B. Johnson) - HALÁK. Diváci: 17 132.

Jaroslav Halák bol vyhlásený za prvú hviezdu zápasu!

Hokejisti Montrealu po vyradení víťaza Prezidentskej trofeje Washingtonu v prvom kole play-off poslali predčasne na dovolenky aj obhajcu Stanleyho pohára po tom, ako v stredu zvíťazili v siedmom rozhodujúcom zápase semifinálovej série Východnej konferencie na ľade Pittsburghu. Hrdinom Canadiens bol opäť slovenský gólman Jaroslav Halák, ktorý zlikvidoval 37 z 39 striel "tučniakov" smerujúcich na jeho bránku. "V celom play-off hrá veľkolepo. Nie vždy nám to ide podľa predstáv, no on nás drží nad vodou, keď sa nám nedarí," pochválil strážcu montrealskej svätyne spoluhráč Hal Gill. Hostia dokonale prekvapili súpera, keď už v prvej minúte potrestali vylúčenie Crosbyho a ujali sa vedenia. Do prestávky pridali ešte jeden gól a po nej ďalšie dva. Až stav 0:4 prebudil hráčov Pittsburghu, ktorým sa prvýkrát podarilo skórovať až v polovici celého stretnutia, aj to s výrazným prispením rozhodcu, od ktorého korčule sa nepresná prihrávka Letanga odrazila pred Haláka a Kunitz už nemal problém poslať puk do siete. Lenže to už na rozbehnutých Canadiens nestačilo. Domáci ešte o sedem minút znížili na rozdiel dvoch gólov, no z ich strany to bolo všetko. Na konečných 5:2 upravil 10 min pred koncom riadneho hracieho času Brian Gionta. Najlepší zákrok vytiahol Halák v tretej tretine, keď ho pri presilovke štyroch na troch po odrazenej strele ohrozoval kapitán "tučniakov" SidneyCrosby, a pri klasickej početnej prevahe piatich na štyroch nohou bravúrne zlikvidoval šancu Malkina. "Na to som tu. Aby som urobil to, čo mám, a ešte niečo navyše. Myslím si, že rovnako ako ja sa o to pričinili všetci moji spoluhráči. Strelili sme viac gólov ako oni a to bolo rozhodujúce," povedal hrdina Montrealu Jaroslav Halák.

Philadelphia - Boston 2:1 (1:0, 1:0, 0:1) - stav série: 3:3

Góly
: 7. Richards (Gagne, Carcillo), 37. Briere (Richards, Grioux) - 59. Lucic (Wideman, CHÁRA)
Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 27:31, brankári: Leighton - Rask. Diváci: 19 929.

Ani tretí mečbal sa nepodarilo v stredu využiť Bostonu v ďalšej semifinálovej sérii Východnej konferencie proti Philadelphii na ľade "letcov". Gól Lucica, na ktorý prihrával Zdeno Chára minútu pred koncom riadneho hracieho času, prišiel už neskoro. Miroslavovi Šatanovi sa opäť nedarilo. O druhom finalistovi Východnej konferencie sa tak rozhodne v piatok v Bostone. Naposledy sa hráči Bruins tešili z výhry v siedmom zápase v štvrťfinále play-off v roku 1994, keď zdolali Montreal 5:3. Naopak, ak Philadelphia uspeje aj v poslednom súboji, môže sa stať len tretím mužstvom v histórii NHL, ktorému sa podarí dostať sa z trojzápasového manka a nakoniec postúpiť. Doteraz takýto obrat predviedli len Toronto Maple Leafs a New York Islanders. Mužom nočného súboja sa stal MikeRichards, ktorý mal prsty v oboch góloch Flyers, keď prvý sám zariadil a na druhý nahrával. "Myslím si, že si na ľade všetci spoločne pomáhame, o všetkom sa snažíme rozprávať. Dokonca aj keď mal dnes súper viacero nebezpečných streleckých pokusov, bránili sme dobre. Navyše, čo prešlo cez nás, zastavil Michael (brankár Leighton - pozn.)," opísal dianie po stretnutí Mike Richards a dodal: "Naše sebavedomie rastie od zápasu k zápasu. No nie je to ľahká úloha, od začiatku takou nebola. Najviac sa však musíme sústrediť na piatkový súboj, ten bude zo všetkých najťažší."