Main Content

Prestupy NHL: Čo priniesol mesiac február a trade deadline?

pondelok, 5. marec 2012 11:35 | Autor: Dávid Košút

Prestupy NHL: Čo priniesol mesiac február a trade deadline?
Prestupy NHL: Čo priniesol mesiac február a trade deadline? | zdroj: David Košút pre Sport7.sk

Mesiac február je v NHL špecifický tým, že sa končí prestupové obdobie. Kluby sa tak snažili získať pred uzávierkou posily, ktoré by im mohli dopomôcť k zisku vytúženej trofeje. Prestupov bolo dosť, no posledný deň trade deadline nebol tento rok taký zaujímavý ako v minulosti.

28. február priniesol dokopy len 15 prestupov, čo bolo výrazne menej ako v predchádzajúcich sezónach. Fanúšikov klubov však zrejem sklamalo najviac to, že neprišlo ani na žiadné veľké mená. Napokon zostali vo svojich kluboch aj Rick Nash, či Olli Jokinen, teda dvojica hráčov, o ktorých prestupe sa špekulovalo azda najviac. Radosť z toho, že sa nemusel sťahovať, mal určite aj náš Ľubo Višňovský, ktorý bol tiež na užšom zozname kandidátov na výmenu.

Najviac sa pred playoff posilnil zrejme Nashville, ktorý získal bojovníka Paula Gaustada z Buffala a veľmi šikovného Andreja Kosticyna z Montrealu. Spokojnosť môže panovať aj vo Vancouveri, kde sa podarilo uloviť z Colombusu Samuela Pahlssona, ktorý má už skúsenosti so ziskom Stanley Cupu, ktoré ako minulosť ukázala, sú veľmi dôležité. Okrem toho Canucks získali aj perspektívnych mladíkov Kassiana a Gragnaniho.

Jedným z v celku prekvapivých prestupov uplynulého mesiaca sa stal aj odchod slovenského centra Milana Kytnára zo štruktúr klubu NHL Edmonton Oilers.  22-ročný útočník, známy najmä z juniorských Majtrovstiev sveta z roku 2007, podpísal  zmluvu s fínskym klubom HPK Hämeenlinna.

Určite vás neobišiel ani prestup Pavela Kubinu z Tampy Bay k Philadelphským “Letcom‘‘. Jeho miesto v zostave Tampy nahradí Jon Kalinski, 25-ročný kanadský center. V aktuálnom ročníku NHL  odohral za Tampu Bay Lightning 52 zápasov, s bilanciou 11 bodov (3+8).

Veľmi nečakaný obchod tohto prestupového obdobia spravilo vedenie klubu Tampy Bay, keď podpísalo výmenu dlhoročnej opory, 25-ročného kanadského krídelníka, Steva Downieho.  Po 220- ich zápasoch za tento klub putoval do Colorada k ‘‘Lavínam‘‘, výmenou za 27-ročného kanadského obrancu, Kyla Quinceyeho.

Druhým vymeneným Čechom v tomto mesiaci sa stal obranca klubu Minnesota Wild, Marek Židlický.  Z Minnesoty putoval do New Jersey Devils. 35-ročný ostrieľaný hráč toho v NHL čo to preskákal.  552 štartov v najvyššej hokejovej lige sveta s bilanciou 60 gólov a 238 asistencií hovorí samo za seba. New Jersey je tak jeho tretím klubom v jeho NHL kariére po Nashville Predators a Minnesote Wild.

Po 46-ich odohraných zápasoch za New York Rangers sa z tímu poberal Wojtek Wolski. 26-ročný Poliak nahradil v tíme floridských ‘‘Panterov‘‘  Michaela Vernaceho .
John Scott sa stal ďalším hráčom na listine tradeovaných.  Z Chicaga, kde strávil dve sezóny, putoval do New Yorku. Je známe, že v novom klube si má plniť úlohu ochrancu Mariána Gáboríka.  Tento 203 centimetrov  vysoký a 117 kíl vážiaci obor odohral v NHL 142 zápasov (1G/ 4A).

Ďalším zaujímavým obchodom mesiaca sa stala výmena 39-ročného amerického útočníka Briana Rolstona z New Yorku Islanders do Bostonu. V NHL nastúpil v 1238 zápasoch, v ktorých strelil 339 gólov a na 408 prihral.

Ktoré prestupy najviac oslovili vás? Vyjadrite sa v diskusií.