Main Content

Kandidáti na trénera Chelsea: Mourinho, Guardiola, Benítez a tí ďalší...

streda, 7. marec 2012 16:08 | Autor: Jakub Vaverka

Kandidáti na trénera Chelsea: Mourinho, Guardiola, Benítez a tí ďalší...
Kandidáti na trénera Chelsea: Mourinho, Guardiola, Benítez a tí ďalší... | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk

André Villas Boas prichádzal do Chelsea s tým, že chcel anglický veľkoklub omladiť. Svoju dôveru mu od začiatku potvrdzoval aj majiteľ tímu Roman Abramovič a tak spolu uzavreli trojročný kontrakt, počas ktorého mal AVB zrealizovať svoj omladzujúci projekt...

Znelo to zaujímavo a aj odborníci sa zhodli na tom, že už je na čase, aby staršiu generáciu “The Blues” nahradila mladá krv.  Villas Boas však v prvej sezóne na Stamford Bridge nemal výsledky, mužstvo predvádzalo premenlivé výkony a hráči ho v kabíne údajne nerešpektovali. Roman Abramovič sa preto rozhodol Boasa pred 3 dňami odvolať a do konca sezóny poveril vedením tímu Boasovho doterajšieho asistenta Roberta Di Mattea. Ten bude s určitosťou trénerom len do konca sezóny, po ktorej príde na horúcu lavičku Chelsea, ktorú vyskúšalo za posledných 8 rokov už 8 trénerov "nový odvážlivec”. Kto sa nim stane? Tu je zoznam najväčších kandidátov podľa zahraničných médií ...

PEP GUARDIOLA

Pep Guardiola je najúspešnejším klubovým trénerom posledných rokov. S Barcelonou vyhral všetky dostupné trofeje a čo je najdôležitejšie mužstvo Barcelony naučil hrať spôsobom, ktorý sa stal dominantný a nikto ho nedokáže napodobniť. Momentálne však váha s podpisom novej zmluvy a je možné, že sa po sezóne bude z Nou Campu sťahovať. Niet preto divu, že sa ocitol na zozname kandidátov na voľný post v Chelsea. Roman Abramovič sa dokonca nechal počuť, že je jeho prioritou číslo jedna.

To, že by sa stal Guardiola trénerom “The Blues” môže vyzerať pre niekoho ako sci-fi, no keď si uvedomíme, že sympatický Španiel stale nepodpísal novú zmluvu s Barcelonou a zároveň tvrdí, že mu občas chýba s Barcelonou ďalšia motivácia jeho príchod na Stamford Bridge vylúčiť na 100% nemožno. Guardiola sa okrem toho už neraz vyjadril, že by rád skúsil trénovanie aj mimo Španielska.

Keď sa ho ale na túto záležitosť opýtal anglický novinár počas tlačovej konferencie pred dnešným zápasom Ligy majstrov Barcelony s Leverkusenom Guardiola len sarkasticky odpovedal: ,,Určite. Som s Chelsea v kontakte každý deň”, čím dal najavo, že táto téma pre neho nie je momentálne vôbec zaujímavá.

JOSÉ MOURINHO

Keď sa hovorí o novom trénerovi Chelsea nemôžeme vynechať ani meno Josého Mourinha. Prefíkaný kormidelník Realu Madrid sa už neraz vyjadril, že raz sa chce do Anglicka vrátiť a s obľubou taktiež tvrdí, že v Chelsea má nedokončenú robotu (má na mysli to, že s Chelsea nevyhral Ligu majstrov).

„Mou“ má síce v Madride zmluvu až do roku 2014, no povráva sa ,že ak Real v tejto sezóne vyhrá domácu ligu a Ligu Majstrov José metropole Španielska zamáva a pôjde ďalej. Okrem toho ho vraj pred týždňom odfotografovali novinári v Londýne, počas toho ako si so ženou hľadal nove bývanie. Ide o súvislosť, alebo len veľmi vydarenú "kačicu" anglických novinárov? Momentálne musíme rátať so všetkými alternatívami...

RAFAEL BENITEZ

Rafael Benitez by bol momentálne pre Chelsea najracionálnejšie riešenie. Španiel si spravil veľké meno v Liverpoole, s ktorým sa dostal dvakrát do finále Ligy Majstrov a raz ušatú trofej dokonca vyhral. Jeho následná stačia v Interi Miláno už síce tak rozprávkovo nedopadla, no ako ukázal čas, čierno-modrým momentálne nevie po odchode Mourinha pomôcť žiadny tréner.

Pre “The Blues“ by taktiež išlo aj o najvýhodnejšiu ponuku, pretože Benitez nie je pod zmluvou a Abramovič by nemusel vyplácať žiadnemu klubu veľké peniaze za odstupné. Navyše pod Benitezom sa darilo aj Fernandovi Torresovi, z čoho by mohla táto dvojica ťažiť. Do akej miery by bolo pre Beníteza mínusom to, že už dlhšiu dobu neviedol žiadny klub si netrúfame odhadovať.

Jedno je isté. Ak by sa stal Benítez ďalším trénerom Chelsea jeho meno nie je natoľko hodnotné ako to Mourinha či Guardiolu, aby ho Abramovič nebol schopný vyhodiť v prípade neúspechu tak rýchlo ako Boasa, či Ancelottiho. 

OSTATNÍ

Chelsea patrí aj napriek svojej aktuálnej hernej kríze medzi TOP tímy sveta a pre nejedného trénera by bola česť na Stamford Bridge trénovať. Jasným príkladom je napríklad Švéd Sven Goran Eriksson, ktorý v minulosti trénoval Manchester City a anglickú reprezentáciu. V týchto dňoch sa nechal počuť, že ak by o neho Chelsea prejavila záujem, neváhal by ani sekundu. Nevylučujeme ani alternatívu, že sa Robertovi Di Matteovi podarí zo súčasnej Chelsea vyťažiť maximum a Abramovič mu dá príležitosť aj v úvode budúcej sezóny. To by bolo najsympatickejšie, no v prípade Chelsea tiež najmenej reálne riešenie.