Main Content

ŠOK: Účastník trinástich svetových šampionátov trpí nevyliečiteľnou chorobou

piatok, 21. apríl 2023 18:28 | Autor: Róbert Kalnický

Aleš Kranjc
Aleš Kranjc | zdroj: TASR

Veľmi smutná informácia prišla zo Slovinska. Bývalý reprezentačný obranca Aleš Kranj trpí nevyliečiteľnou chorobou ALS. O tomto zistení informovala na sociálnych sieťach jeho manželka Andreja.

Trinásťnásobný účastník majstrovstiev sveta a dvojnásobný účastník olympijského turnaja sa však nevzdáva. Prvé náznaky ochorenia prišli pred dvoma rokmi, kedy pôsobil v nemeckom Lindau. „Život sa nám obrátil hore nohami. Cestu nám skrížila vážna choroba, ktorú nikto neočakával. Prišla veľmi rýchlo a zasiahla to, čo mal Aleš najradšej - pohyb," píše jeho manželka.

Okrem hokejovej kariéry mu choroba narušila aj osobný život. Kranjc má totiž dve deti, ktorým sa teraz nemôže naplno venovať. Dlho sa však presne nevedelo, čo Kranjca trápi, podľa slov jeho ženy chodili od doktora k doktorovi. „Nie je pomoc, riešenie, nič... Absolútne nič. Ani doktori nevedia, ako rýchlo bude choroba postupovať." 

Liečba ALS je prakticky nemožná. V dnešnej dobe stále nepoznáme účinný liek, ktorý by úspešnému hokejistovi pomohol. Istá nádej je však v USA, kde sa nachádza klinika, ktorá sa zaoberá liečbou tohto ochorenia. „Je to exeprimentálna liečba, nepomôže každému, ale je tu nádej, že by mohla Aleša zachrániť a chorobu zastaviť."

Problémom však je cena. Rodina usporiadala finančnú zbierku, v ktorej môže verejnosť úspešnémmu hokejistovi pomôcť. Aktuálne je na konte vyzbieraných 22 tisíc, pričom najviac prispela hviezda NHL Anže Kopitar. Ten daroval svojmu kamarátovi 11 tisíc.