Main Content

Ako kúsok servítky zmenil históriu futbalu

štvrtok, 24. január 2013 16:18 | Autor: Jakub Vaverka

Ako kúsok servítky zmenil históriu futbalu
Ako kúsok servítky zmenil históriu futbalu | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Bez ohľadu na to, či ste fanúšikom Barcelony, Realu alebo Manchestru United musíte rešpektovať Lionela Messiho ako jedného z najlepších hráčov vo futbalovej histórií.

Niekto dokonca tvrdí, že Messi je lepším hráčom, akým býval v minulosti Pelé, či Maradona. Mnohí ale ani len netušia, aké detaily rozhodovali o tom, či bude pokračovať s futbalom, alebo leho talent zanikne.

Lionel Andrés Messi ako väčšina malých argentínskych chlapcov miloval futbal. Spolu so svojimi kamarátmi ho hrával na zaprášených uliciach prakticky každý deň a viacerí dnes dospelí hráči vám potvrdia, že „medzi domami“ sa najlepšie cibrí technika. Ihrisko je väčšinou malé a hráčov je veľa, takže musíte myslieť vždy o krok vpred. Lionel toto všetko ovládal dokonale už od detstva, no v jednom sa predsa od svojich rovesníkov odlišoval. Vždy bol minimálne o hlavu nižší ako jeho kamaráti, čo spôsobovala porucha rastového hormónu. Jeden čas dokonca Messiho rodičia uvažovali o tom, že malý Leo nadobro s futbalom skončí. Liečba bola drahá a peňazí bolo v skromných argentínskych štvrtiach málo. Jedného dňa si však Lionela všimli predstavitelia FC Barcelona a po prejavení vzájomných sympatií sa zástupcovia katalánskeho veľkoklubu rozhodli prehovoriť s jeho rodičmi. Ponúkli im, že ak Messi podpíše s Barcelonou zmluvu a presťahuje sa do Španielska, sú  pripravení zaplatiť celú nákladnú liečbu. Pre Lionelových rodičov to bolo ako záblesk z jasného neba a o niekoľko týždňov cestovali do Katalánska na doladenie formalít.



V modelovaných zápasoch Messi zažiaril a tak na spoločnom obede jeho rodičov a predstaviteľov Barcelony vznikla dohoda. Vedenie Blaugranas však nemalo po ruke žiadne papiere a bálo sa, že by si to Lionel s jeho rodinou rozmyslel a tak vznikol nápad, na ktorom už všetci zainteresovaní v súčasnosti iba s úsmevom mávnu rukou. Lionel Andrés Messi podpísal svoju prvú zmluvu s Barcelonou v reštaurácii na kúsku servítky, ktorý bol práve vtedy na stole. Keby sa tak nestalo, možno by sme nepísali o tom, ako Messi prekonal pred pár týždňami 40-ročný rekord Gerda Mullera v počte gólov za jeden kalendárny rok.

Aj keď Messimu, ktorý medzitým začal navštevovať La Masiu, začínala účinkovať spomínaná liečba naďalej patril k najmenším hráčom celej akadémie.  Ak by sa ale neliečil mohol byť mať údajne ešte o 25 centimetrov menej. Súčasná výška okolo 167 centimetrov  je preto v lekárskych kruhoch považovaná pri takomto type choroby za malý zázrak. Messi prešiel všetkými mládežníckymi tímami ako nôž maslom a v súčasnosti si bez neho vie prvé mužstvo Barcelony predstaviť len málokto. Bývalý tréner Kataláncov Pep Guardiola s obľubou tvrdil, že Messi je jediný a jedinečný, no sám hráč na oplátku dodáva, že bez svojich spoluhráčov by nič nedokázal. Menovite spomína svojho dvorného nahrávača Xaviho, či veľkého kamaráta z detstva Cesca Fabregasa.



Veľa ľudí sa pýta, kde by bola Barcelona bez Messiho, no podobné dohady sú skutočne zbytočné, pretože Argentínec sa nechal počuť, že v metropole Katalánska chce ostať do konca svojej kariéry. Šušká sa aj o tom, že by z neho mohol byť v budúcnosti nový tréner FCB.

BONUS: Lionel Messi ako jeden z mála špičkových futbalistov nikdy neuprednostňuje filmovanie pred pokračovaním v hre. Túto vec si na ňom musí vážiť aj jeho najväčší neprajník. Pozrite si video.