Main Content

POSTUPOVÁ MATEMATIKA: Čo sa musí udiať, aby Slovensko prešlo do štvrťfinále?

sobota, 20. máj 2023 12:05 | Autor: Róbert Kalnický

slovenská hokejová reprezentácia
slovenská hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Svetový šampionát v lotyšskej Rige sa nevyvíja pre slovenský národný tím najlepšie. Dva zápasy pred koncom základnej skupiny nemáme postup vo svojich rukách a musíme sa spoliehať na pomoc našich súperov. Čo sa musí udiať, aby Slovensko postúpilo do štvrťfinále?

Scenár A:

Slovensko získa 6 bodov.

V prípade, že zverenci Craiga Ramsayho vo zvyšných zápasoch získajú plný bodový zisk, situácia bude pomerne jasná. V tomto variante bude národný tím potrebovať priaznivý výsledok iba z jedného duelu. Konkrétne hovoríme o úplne poslednom zápase medzi Lotyšskom a Švajčiarskom. Pokiaľ by Helvéti dokázali Lotyšov poraziť za tri body, bez ohľadu na ostatné výsledky prekĺzneme medzi elitnú osmičku so ziskom jedenástich bodov.

Scenár B:

Slovensko získa 5 bodov.

Na postup môže stačiť aj 5 bodov. Opäť je to veľmi podobné, ako v prípade scenáru A. Slováci totiž môžu mať na konci základnej skupiny 10 bodov. To v praxi znamená, že Lotyši vo zvyšných dueloch (Kazachstan, Švajčiarsko) môžu získať maximálne dva body. V tomto prípade však musíme sledovať aj Kazachov. Dôležitým faktorom totiž bude, aké výsledky dosiahne práve táto reprezentácia. Ak totiž Kazachovia získajú plný počet 6 bodov, pôjdu práve na slovenský úkor do play-off.

Scenár C:

Slovensko získa 4 body.

Áno, aj v prípade zisku štyroch bodov môžeme postúpiť do štvrťfinále. Do play-off sa dá ísť aj s deviatimi bodmi. Ako? V prvom rade bude dôležitý duel medzi Kazachstanom a Lotyšskom. V tomto prípade sa musíme spoliehať na to, že práve Kazachovia porazia Lotyšsko. Nezáleží na tom, akým spôsobom. V tomto prípade totiž Lotyši budú mať na konte buď 8 alebo 9 bodov. Následne Lotyši nesmú bodovať proti Švajčiarsku. Avšak, dôležité je sledovať aj Kazachov. V prípade dnešnej výhry budú mať na konte 6, resp. 7 bodov. V prípade, že však získajú so Slovinskom maximálne bod, do play-off sa nepozrú.