Main Content

REBRÍČEK: 10 tímov NHL v najlepšej forme (Power Rankings #5)

utorok, 13. marec 2012 14:40 | Autor: Peter Ligas

REBRÍČEK: 10 tímov NHL v najlepšej forme (Power Rankings #5)
REBRÍČEK: 10 tímov NHL v najlepšej forme (Power Rankings #5) | zdroj: Peter Ligas pre Sport7.sk, foto SITA

Prinášame vám piaty diel novej rubriky, v ktorej vám budeme každý pondelok podvečer prinášať rebríček desiatich aktuálne najlepšie hrajúcich tímov NHL (alebo ak chcete NHL POWER RANKINGS).

  Detroit Red Wings

Veľmi náročné hodnotiť terajšie výkony Detroitu. Pri absencii Howarda, Datsyuka a Lidstroma je Detroit takmer polovičný tím. O dôležitosti Pavla Datsyuka hovorí aj to, že síce odohral o 10 zápasov menej ako Zetterberg, stále je na prvom mieste produktivity Detroitu. Z posledných 9 zápasov vyhrali Červené Krídla len 3 a všetci už určite čakajú, kedy sa ich traja kľúčoví hráči vrátia. Za vedúcim St. Louis zaostávajú už o 6 bodov a ku tomu ich čakajú tento týždeň 3 zápasy na súperových ľadoch.

  New Jersey Devils

 Výborný týždeň pre Devils. Štyri zápasy dokázali premeniť na plný počet bodov a pridať ešte impozantné skóre 15:4. Za posledné 2 týždne odohrali Devils až 8 zápasov a žiaden oddych ich nečaká ani tento týždeň. Zápasy proti Phillies, Pens či Avalanche určite nebudú prechádzkou ružovou záhradou. Ilya Kovalchuk si potichučky pýta nomináciu na najužitočnejšieho hráča základnej časti, keď nazbieral už 71 bodov čo ho radí na 5. miesto v produktivite celej NHL. V posledných štyroch zápasoch nazbieral úctyhodných 9 bodov. 

 Vancouver Canucks

Niekto by mal vo Vancouveri nahlásiť nezvestné 2 osoby a to bratov Sedinovcov. Henrik nezaznamenal v posledných 8 zápasoch ani bod a brat Daniel si v tých istých zápasoch pripísal len bod. Vancouver vyhral z posledných 7 zápasov len 2 a túto nepriaznivú bilanciu sa určite bude snažiť zvrátiť tento týždeň. Čakajú ich len 2 domáce zápasy a to proti Phoenixu a poslednému Columbusu. Ak budú chcieť dohnať Blues na čele západnej konferencie, budú musieť vynaložiť oveľa väčšie úsilie ako v posledných dňoch.

  Chicago Blackhawks

Na zoznam hviezd, ktorých v tejto sezóne odstavil otras mozgu sa pridal už aj kapitán Chicaga Jonthan Toews. Forma Chicaga je ako na hojdačke; 9 prehier, 4 výhry, 3 prehry, 4 výhry a tento týždeň opäť prehra, výhra a prehra. Marián Hossa zvýšil svoj náskok na čele bodovania Chicaga, keď pred druhým Sharpom má už 9 bodov. Zaujímavé sú aj štatistiky brankára Raya Emeryho. Domá neprehral v riadnom hracom čase ani jeden zápas z 12, vonku prehral 10 z 15 zápasov. Možno sa mu viac páči ako spievajú hymnu v Chicagu... alebo bude za tým niečo iné? 

 New York Rangers

„Buď alebo“ presilovka v predĺžení nedeľného zápasu proti Islanders rozhodla o tom, že Rangers ukončili svoju trojzápasovú sériu prehier. Je ťažké hodnotiť výkony tímu, keď v priebehu 11 dní odohrá 7 zápasov a ešte k tomu 5 zápasov na ľade súpera. Rangers určite mali nárok na takéto drobné „vypustenie“ no v nasledujúcich 6  zápasoch, ktoré odohrajú doma, budú musieť potvrdiť, že toto zaváhanie bolo zapríčinené len únavou z cestovania.

  Dallas Stars

Lepšie neskoro ako nikdy. Dallas sa po kolísavých výkonoch z januára a úvodu februára tvrdo zaťal a naozaj nie nadarmo. Stars sa dostali do čela svojej divízie a so stúpajúcou formou nemusí byť prekvapením, ak by sa tam aj udržali. Kari Lehtonen konečne našiel pokoj v bráne, čo sa odráža aj na jeho zlepšených číslach. Z posledných 5 zápasov prehral len raz a aj to s Penguins až po nájazdoch.  Vo výbornej forme je aj pravé krídlo Michael Ryder, ktorý už teraz vyrovnal 30. gólom sezóny svoje doterajšie maximum.

  Philadhelphia Flyers

Ilya Bryzgalov pravdepodobne čakal na marec aby začal napĺňať očakávania, ktoré sa od neho čakali už od úvodu sezóny. Vyhral všetkých 5 zápasov, v ktorých v marci nastúpil, s priemerom 0,99 gólu na zápas a takmer 97% úspešnosťou zákrokov. Ich 5 zápasová víťazná séria sa skončila až v nedeľu v noci, keď prehrali s New Jersey 1:4. Túto prehru im budú môcť oplatiť hneď v utorok, keď sa bude hrať opakovaný zápas tentoraz však vo Philadhelphii.

 Nashville Predators

 Nashville sa stabilne po celú sezónu drží na vyšších priečkach NHL a nič na tom nezmenil ani tento týždeň. Víťazstva nad Detroitom, Coloradom a naposledy Phoenixom napravili zaváhanie z úvodu týždňa, keď prehrali doma s Kings. Nashville je jediný tím NHL, ktorý má v každej s posledných siedmych sezón minimálne 23 domácich výhier. Pekka Rinne prehral od 28. decembra len 4 zápasy v riadnom hracom čase a dostal sa už aj na prvé miesto v počte vyhraných zápasov spomedzi všetkých gólmanov.

  Pittsburgh Penguins

9 zápasov v rade nepoznajú Pens trpkosť prehry. Naposledy prehrali ešte 19. februára s Buffalom. Dobre namazaný stroj vedený Rusom Evegeni Malkinom sa už na vedúci Rangers dotiahol na rozdiel štyroch bodov. Vo štvrtok je na programe ich vzájomný zápas, ktorý bude určite hokejovou lahôdkou. Malkin si taktiež prinavrátil v tomto týždni prvé miesto v tabuľke produktivity a vyzerá to tak, že ak ho nepostihne neočakávané zranenie bude mu toto vedúce postavenie len veľmi ťažko vziať.  

  St. Louis Blues

Nemajú v tíme žiadnu hviezdu. Nemajú nikoho, kto by bral 12 miliónov za sezónu. Ich najproduktívnejší hráč, David Backes, je až na 67. mieste produktivity. Nikto s nimi pred sezónou nepočítal ako s vážnym protivníkom. A predsa sú Bluesmani od tohto týždňa vedúcim tímom celej profiligy. Výborné výkony obrany na čele s najlepším brankárskym duom NHL, doplnené tímovým duchom a nezlomnou bojovnosťou. Dôležitú rolu zohráva aj tréner Ken Hitchcock, ktorý po svojom príchode našiel správne zloženie jednotlivých formácií a vniesol do tímu nové prvky hry. 4 zápasy v tomto týždni, 4 výhry so skóre 14:4. Z posledných 10 zápasov prehrali Blues len raz a počas tejto série neinkasovali ani raz viac ako 2 góly. V prípade, že Blues strelili v zápase 3 a viac gólov, neprehrali v sezóne ani jeden z 36 zápasov. Ak budú takto pokračovať aj naďalej,  prekonajú 100 bodovú hranicu už tento týždeň a naďalej budú veľmi “žhavým“ kandidátom na zisk President Trophy.