Main Content

REBRÍČEK: 10 najproduktívnejších Čechoslovákov v NHL za posledných 5 sezón

nedeľa, 18. marec 2012 18:14 | Autor: Richard Weinfortner

REBRÍČEK: 10 najproduktívnejších Čechoslovákov v NHL za posledných 5 sezón
REBRÍČEK: 10 najproduktívnejších Čechoslovákov v NHL za posledných 5 sezón | zdroj: Richard Weinfortner pre Sport7.sk, foto SITA

Slovenskí a Českí hokejisti sú navzájom porovnávaní už len zriedka. Máloktorý Slovák sa zaujíma o kanadské bodovanie Čechov a naopak.

Nedávne All Star Game NHL síce našim fanúšikom spravilo radosť, keď sa ho zúčastnili 3 hokejisti a jeden z nich bol dokonca kapitánom svojho výberu. Český hokej reprezentoval iba Milan Michálek. Napriek tomu však treba uznať, že v priemere sú Česi v NHL produktívnejší. Toto je rebríček 10 Čechoslovákov, ktorí za posledných 5 sezón nazbierali najviac bodov.

  Ľubomír Višňovský, Anaheim Ducks, 244 bodov

Na desiatom mieste sa v rebríčku najproduktvnejších Čechoslovákov za uplynulých 5 sezón v NHL umiestňuje najproduktívnejší obranca minulej sezóny NHL Ľubomír Višňovský. 35-ročný rodák z Topolčian zaznamenal v tomto meranom období počas pôsobenia v Edmontone, LA Kings a Anaheime Ducks dokopy 244 kanadských bodov (67+177).

V aktuálnej sezóne si pripísal zatiaľ 23 bodov

  Vinny Prospal, Columbus Blue Jackets, 252 bodov

Deviatu priečku obsadil 37-ročný Vinny Prospal, ktorý bol vydraftovaný v roku 1993 Philadelphiou Flyers. Odvtedy si zahral za Ottawu, Floridu, Tampu Bay, Anaheim, New York Rangers a túto sezónu je hráčom Columbusu. Vo svojej bohatej kariére nazbieral 715 kanadských bodov, ale v tomto rebríčku mu započítame „iba“ 252 bodov za posledných 5 sezón.

V aktuálnej sezóne si pripísal zatiaľ 43 bodov

  Aleš Hemský, Edmonton Oilers, 254 bodov

Útočník z Pardubíc bol vydraftovaný v roku 2001 Edmontonom Oilers ako hráč číslo 13. Odvtedy sa z tohto tímu nepohol a je mu verný od svojej prvej sezóny v NHL. Aleš Hemský získal ešte o 2 body viac ako Vinny Prospal a tak mu zaslúžene patrí 8.priečka v rebríčku najproduktívnejších Čechoslovákov v posledných 5 sezónach v NHL.

V aktuálnej sezóne si pripísal zatiaľ 29 bodov

  Martin Erat, Nashville Predators, 263 bodov

Podobne ako Hemský, aj Erat je v NHL verný jednému tímu. Hoci Nashville nepatrí medzi najlepšie tímy NHL a už niekoľko sezón nedokázal vážnejšie prehovoriť do bojov o Stanleyho pohár, Erat je evidentne spokojný a za Predators nastrieľal už 153 gólov.

V aktuálnej sezóne si pripísal zatiaľ 55 bodov

  Martin Havlát, San Jose Sharks, 277 bodov

Hoci v aktuálnej sezóne Havlát oblieka dres San Jose, do tohto výberu hokejistov za posledných 5 sezón sa zapísal ako hráč Chicaga a Minnesoty. Celkovo vo svojej kariére nazbieral Martin Havlát už 527 bodov, ale v posledných 5 sezónach to bolo 277 bodov.

V aktuálnej sezóne si pripísal zatiaľ 17 bodov

  Tomáš Plekanec, Montreal Cannadiens, 282 bodov


Útočník z Kladna s číslom 14 sa pomaly ale iste stáva ikonou tímu Cannadiens. Od draftu z roku 2001 nastrieľal 137 gólov a k nim pridal 216 asistencií. Premiérový štart za Habs zaznamenal Plekanec až v sezóne 2003/04. Dovtedy hrával prevažne za farmársky Hamilton Bulldogs z AHL. V posledných 5 sezónach patrí medzi hviezdy svojho tímu a s 282 bodmi nazbieranými v týchto rokoch je na 5.mieste spoločného Česko-Slovenského rebríčku produktivity.

V aktuálnej sezóne si pripísal zatiaľ 46 bodov

  Milan Hejduk, Colorado Avalanche, 283 bodov


Ani najlepšiu štvoricu Čechov a Slovákov od sezóny 2005/06 neotvára slovenský hráč, ale Čech Milan Hejduk. Ten je ďalším hokejistom z kategórie „verných“. Za iný tím kanadsko-americkej NHL nikdy nehral a to napriek tomu, že jeho meno v najprestížnejšej lige sveta figuruje už od roku 1998. Najlepšia sezóna tohto 36 ročného pravého krídelníka bola 2002/03, v ktorej nazbieral 98 bodov za 50 gólov a 48 asistencií. Od tejto sezóny sa však nad 80 bodov v jednej sezóne nedostal a métu 60 bodov prekročil len 2krát. Kanadské bodovanie Milana Hejduka je teda čoraz slabšie, ale i tak patrí medzi tých najlepších Čechov (resp. Čechoslovákov v NHL).

V aktuálnej sezóne si pripísal zatiaľ 35 bodov

  Marián Gáborík, NY Rangers, 297 bodov

30 ročný možno najrýchlejší korčuliar celej NHL a trojka draftu z roku 2000 určite nepatrí medzi hráčov, ktorých hviezda zhasína. Gáborík v NHL vystriedal 2 tímy a to Minnesotu Wild a New York Rangers. Najlepšiu sezónu zaznamenal v roku 2009/10 s 86 bodmi v základnej časti, čím prekonal svoje 83 bodové maximum zo sezóny 2007/08 ešte vo farbách Minnesoty. Slovenskí fanúšikovia samozrejme pevne veria, že Marián Gáborík má ešte nášmu hokeju čo ponúknuť a ešte bude robiť dobré meno slovenskému hokeju v NHL niekoľko sezón.

V aktuálnej sezóne si pripísal zatiaľ 66 bodov

  Patrik Eliáš, New Jersey Devils, 312 bodov


35 ročný center vstúpil do NHL draftom v roku 1994 za tím New Jersey Devils, ktorých dres oblieka ešte aj v tejto sezóne. Okrem toho, že Devils vystrieľal už 354 gólov, pomohol im aj k zisku Stanley Cupu v sezóne 2005/06. Eliáš v základnej časti NHL celkovo nazbieral 873 bodov. V rebríčku posledných 5 sezón je to 312 bodov a prvé miesto medzi Čechmi.

V aktuálnej sezóne si pripísal zatiaľ 63 bodov

  Marián Hossa, Chicago Blackhawks, 345 bodov


Hoci zastúpenie Slovákov v top10 toho rebríčka bolo slabé, prvé miesto Mariána Hossu určite poteší. Rodák zo Starej Ľubovne mal pomerne pestrú kariéru čo sa tímov týka. Zahral si za Ottawu, Atlantu, Pittsburgh, Detroit a Chicago, v ktorom hrá aj túto sezónu. Pri výbere tímu však nemal vždy šťastnú ruku. Hlavne v sezónach 2007/08 a 2008/09 sa doslova vyhol Stanley Cupu, keď najprv prehral v drese Pittsburghu vo finále s Detroitom a a rok neskôr naopak v drese Detroitu prehral finále s Pittsburghom. Vyriešil to odchodom do ambiciózneho tímu Chicaga Blackhawks, čo sa ukázalo byť správnym rozhodnutím a minulú sezónu dvíhal nad hlavu Stanleyho pohár.

V aktuálnej sezóne si pripísal zatiaľ 65 bodov