Main Content

Lamine Yamal v 16 rokoch debutoval za Španielsko: Barcelončan prekonal historický rekord hneď dvakrát

sobota, 9. september 2023 11:37 | Autor: TASR

Lamine Yamal
Lamine Yamal | zdroj: TASR

Futbalisti Španielska potvrdili úlohu favoritov a v A-skupine kvalifikácie ME 2024 rozdrvili domáce Gruzínsko 7:1. Tri góly pred 51-tisícovou návštevou v Tbilisi strelil Alvaro Morata, po jednom pridali Dani Olmo, Nico Williams a Lamine Yamal a jeden vlastný si strelil aj Solomon Kvirkvelia. Za domácich skóroval bývalý hráč Slovana Bratislava Giorgi Čakvetadze.

Autor siedmeho španielskeho gólu Yamal sa stal najmladším hráčom i strelcom v histórii "La Furia Roja". Krídelník Barcelony naskočil do zápasu vo veku 16 rokov a 57 dní a prekonal doterajší rekord Gaviho o rok a päť dní. Zároveň ho zosadil aj z postu najmladšieho strelca. Gavi dal svoj prvý gól v júni 2022 proti Česku vo veku 17 rokov a 304 dní. "Prežívam neopísateľné chvíle šťastia. Je to niečo úžasné, že sa mi v prvom zápase za národný tím podarilo streliť gól. Zdá sa mi, že snívam. V prvom rade ďakujem spoluhráčom a trénerom, ktorí mi dali dôveru," citovala AFP Yamala.

Španieli odohrali len tri zápasy a so šiestimi bodmi sú druhí. Na čele "áčka" sú stopercentní Škóti, v piatom stretnutí vyhrali na Cypre hladko 3:0, keď všetky góly strelili v úvodnej polhodine. Skupinu vedú s 15 bodmi a skóre 12:1 a sú len krôčik od postupu. Sláviť ho môžu už v utorok v prípade remízy Nórska s Gruzínskom, po ktorej by mali istotu minimálne druhého miesta v tabuľke.

"Dúfam, že si naši fanúšikovia užijú toto víťazstvo. Som si istý, že bary na Cypre museli po piatkovej noci výdatne doplniť zásoby alkoholu (smiech). My však musíme zostať pokojní a nenechať sa strhnúť emóciami. Sme blízko, ale nič nie je rozhodnuté," vyjadril sa stredopoliar John McGinn. Škóti sa najbližšie predstavia v kvalifikácii v októbri v Španielsku. Septembrový asociačný termín ešte využijú na odohratie prípravného zápasu s Anglickom. Ostrovné derby je na programe v utorok a je súčasť 150. výročia prvého vzájomného súboja týchto tímov.

Španieli nastúpia v rovnaký deň v Granade proti Cypru a dúfajú, že po hodoch nepríde bolenie brucha. "Musíme ísť do tohto zápasu s rovnakým nasadením. Reprezentujeme Španielsko a nemôžeme si dovoliť poľaviť," vyhlásil Morata. Autor hetriku v Tbilisi sa poďakoval spoluhráčom za ukážkové prihrávky do gólových šancí: "Fabiana (Ruiza - pozn. red.) pozývam na večeru, alebo mu kúpim nejaký darček. Našiel ma parádne, ale aj ďalší spoluhráči mi adresovali skvelé prihrávky. Je radosť hrať v takomto tíme."