Main Content

REBRÍČEK: 5 najlepších Slovákov v nižších zámorských ligách

utorok, 3. apríl 2012 14:52 | Autor: Ladislav Both

REBRÍČEK: 5 najlepších Slovákov v nižších zámorských ligách
REBRÍČEK: 5 najlepších Slovákov v nižších zámorských ligách | zdroj: Ladislav Both pre Sport7.sk, foto SITA

Prinášame vám rebríček piatich najperspektívnejších slovenských hokejistov pôsobiacich v zámorských nižších ligách. Niektorí hráči, ktorí sa objavili v našom výbere nechýbajú ani v širšom výbere reprezentačného trénera Vladimír Vůjtek pre blížiace sa majstrovstvá sveta vo Švédsku a Fínsku.

Do úvahy pri tvorbe rebríčka sa brali najmä formu mladíkov v aktuálnej sezóne, výkony v minulých sezónach, ale aj reprezentačné skúsenosti. Zavážila tiež pozícia vo vstupnom drafte do NHL.

  Marek Tvrdoň

Rodák z Nitry vyrastal vo svojom rodnom meste, za ktoré odohral aj 7 zápasov seniorskej extraligy. Viac zápasov si na svoje konto pripísať už nestihol, pretože sa pobral do zámorskej ligy WHL, v ktorej začal nastupovať za Vancouver Giants. V prvej sezóne v Zámorí odohral len 12 zápasov, v ktorých strelil 6 gólov a na 5 prihral.

V aktuálnom ročníku odohral 60 stretnutí, v ktorých zaznamenal pekných 74 bodov. Aj vďaka Marekovým bodom Vancouver zakončil základnú časť na štvrtom mieste v tabuľke a v play-off bol v prvom kole miernym favoritom. To sa však vo vyraďovacej fáze neprejavilo, Giants vypadli 2:4 na zápasy.

19-ročný útočník má doteraz skúsenosti z dvoch reprezentačných akcií. Zúčastnil sa svetového šampionátu do 18 rokov a tiež posledných MS 2012 do 20 rokov. V našom výbere juniorov, ktorý začiatkom tohto roku postúpil do štvrťfinále (vypadol s USA) patril k najlepším útočníkom s dvojkrížom na hrudi. V šiestich zápasoch zaznamenal 3 góly a jednu asistenciu (rovnakú bilanciu mal aj na MS do 18 rokov v roku 2010).

Do NHL bol draftovaný z 115.pozície Detroitom Red Wings. Zatiaľ neodohral ani jeden zápas za farmársky tím „Červených krídiel” v AHL Grand Rapids Griffins. Očakáva sa však, že v budúcej sezóne by sa mu to malo podariť.



  Martin Marinčin

Perspektívny Košičan zamieril do Zámoria bez odohrania čo i len jediného seniorského zápasu. Svoje pôsobenie za morom začal v minulej sezóne, keď odohral za klub Prince George Cougars (WHL) 71 zápasov, v ktorých zaznamenal 61 bodov. Na obrancu veľmi slušné číslo.

V aktuálnom ročníku si pripísal aj svoj prvý štart v AHL, čím sa o malý krôčik priblížil vysnívanej NHL. V aktuálne už pomaly končiacej sezóne odohral najprv 30 zápasov za Prince George Cougars. Následne v rámci západo-kanadskej  ligy prestúpil do klubu Regina Pats, za ktorý v 28 zápasoch nazbieral opäť veľmi slušných 23 kanadských bodov.

S týmto mužstvom odohral aj 5 zápasov playoff, Regina Pats však v prvom kole vypadli s Moose Jaw Warriors 1:4 na zápasy, čím sa pre Martina aktuálna sezóna skončila.

21-ročný obranca sa môže pochváliť dvomi účasťami na MS do 18 rokov, na tých v sezóne 2009/10 viedol náš výber ako kapitán. Zúčastnil sa aj troch šampionátov do 20 rokov. Do NHL bol draftovaný Edmontonom Oilers z atraktívneho 46. miesta, čo mu dáva veľké predpoklady na to, aby sa v budúcnosti do NHL naozaj dostal.

Aj keď je známe, že WHL vyniká najmä útočným štýlom hry a nevychováva mnoho dobrých obrancov, dúfame, že Martin bude výnimkou a v budúcnosti bude platným hráčom aj pre našu reprezentáciu.



  Tomáš Jurčo

19-ročný supertalent pochádza z Košíc, kde odohral  v juniorských mužstvách HC dve sezóny. V sezóne 2009/10 sa už ocitol v zámorskej súťaži QMJHL, v ktorej začal hrávať za klub Saint John Sea Dogs. Dve Jurčove predchádzajúce sezóny v Zámorí možno označiť za vynikajúce, nazbieral v nich dokopy až 142 bodov. V tej predošlej dokonca dopomohol svojmu tímu k titulu šampióna QMJHL.

Ani jedna z týchto sezón však nebola taká dobrá ako terajšia. V nedávno skončenej základnej časti nazbieral slovenský mladík v 48 zápasoch vynikajúcich 68 bodov. Vo výborných výkonoch pokračuje aj v play-off, kde jeho mužstvo patrí k najväčším favoritom na opätovný zisk titulu. Sea Dogs postúpili suverénne do druhého kola play-off po tom ako vyradili 4:0  Cape Breton (Tomáš odohral všetky 4 zápasy a pripísal si v nich 11 bodov!).

Jeden z najperspektívnejších slovenských útočníkov súčasnosti absolvoval aj tri mládežnícke reprezentačné akcie – raz sa zúčastnil MS U18 a dvakrát na MS U20. Najmä na poslednom šampionáte “dvadsiatkárov” na prelome rokov 2011 a 2012  bol lídrom nášho mužstva. V piatich zápasoch nazbieral 8 bodov za gól a sedem asistencií.

Tomáš bol draftovaný z vynikajúceho 35. miesta Detroitom Red Wings, čím mu vedenie “Červených krídiel” prejavilo ešte väčšiu dôveru ako Tomášovi Tatarovi. 



  Richard Pánik


Na Slovensku strávil tento Martinčan len dve dorastenecké sezóny, po ktorých nasledovalo sťahovanie do českej juniorskej extraligy. V sezóne 2007/08 debutoval medzi mužmi ako 16-ročný junior Třinca. Za seniorské mužstvo „Ocelářov” odohral 6 zápasov bez bodového zápisu, v ďalšej sezóne počet zápasov navýšil na 15 a pripísal si aj prvé dva body.

Aktuálne už 21-ročné pravé krídlo vstúpilo do zámorského hokeja v sezóne 2009/10, keď si Pánik odkrútil premiéru v podobe 60 zápasov za dva kluby v OHL (Windsor a Bellevile). Pridal k nim aj 5 štartov v AHL za klub Norfolk Admirals, kde momentálne pôsobí.

Vlaňajšiu sezónu odohral ešte celú v OHL (51 zápasov, 56 bodov), no v aktuálnom ročníku už patrí ku kľúčovým hráčom Norfolku v AHL. Jeho mužstvu sa v tejto sezóne veľmi darí, keď vedie tabuľku celej ligy a približne 9 kôl pred koncom už má istý divízny titul. Richard si pripísal v doterajších 58 zápasoch sezóny 40 kanadských bodov, čo je na jeho prvú sezónu medzi mužmi veľmi pekné číslo.

Rišo reprezentoval Slovensko 3-krát na juniorskom šampionáte a vždy patril k najväčším oporám nášho výberu, veď na minuloročnom turnaji MS U20 viedol náš výber ako kapitán (6 zápasov, 9 bodov).

V roku 2010 sa dostal premiérovo aj do seniorskej reprezentácie,  keď bol na MS súčasťou nášho perspektívneho mladého mužstva. V šiestich zápasoch si pripísal prvé dve seniorské asistencie.

Do NHL bol draftovaný z 52. miesta klubom Tampa Bay Lightning, no na debut v profilige stále trpezlivo čaká. S Pánikom počíta aj tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vůjtek na tohtoročných MS a ak by napokon na šampionát do Helsínk pricestoval určite by bol vítanou posilou.



  Tomáš Tatar


Do hokejového sveta vstúpil v Dubnici, kde  už ako 14-ročný hrával medzi 18-ročnými spoluhráčmi v dorasteneckých mužstvách. Neskôr vstúpil do juniorských výberov Dukly Trenčín. Prvú a zatiaľ aj poslednú extraligovú sezónu seniorov odohral vo Zvolene, ktorému sa aj vďaka tomuto krídelníkovi podarilo postúpiť do semifinále play-off.

Po juniorskom šampionáte do 20 rokov (Slováci na ňom získali „zemiakovú“ medailu) vstúpil v ročníku 2009/10 do Zámoria, kde začal hrávať za klub Grand Rapids Griffins v AHL. Po absolvovaní prvej sezóny za morom, v ktorej si pripísal na konto 32 bodov, reprezentoval podobne ako Richard Pánik Slovensko na svojom prvom seniorskom šampionáte. V mužstve Glena Hanlona, ktorému sa v Nemecku nepodarilo naplniť cieľ postúpiť medzi 8 najlepších tímov, rozhodne nesklamal. V šiestich zápasoch sa mu podarilo streliť ako „benjamínkovi” v tíme 2 góly.

Skúsenosti z medzinárodného seniorského hokeja zúročil v nasledujúcej sezóne. Za Griffins si pripísal 57 bodov a zažil aj svoje premiérové duely v NHL za slávny klub Detroit Red Wings. Medzi hviezdami najvyššieho svetového rangu odohral 9 duelov, do štatistík sa zapísal len v prvom zápase, keď strelil svoj premiérový gól v NHL.

V aktuálnej sezóne opäť patrí medzi opory farmárskeho tímu Detroitu, doteraz si pripísal do štatistík 42 kanadských bodov. Aj v tejto sezóne ho povolali do Detroitu, no zápas, v ktorom mal nastúpiť napokon sledoval len z hľadiska. Tešiť ho môže aspoň to, že je voľbou číslo jedna pre Detroit v prípade, ak sa Červeným Krídlam zraní nejaké krídlo prvého tímu.

Tomáš Tatár bol draftovaný Detroitom pred dvoma sezónami z 52.miesta. Ide o útočníka, ktorý by v slabšom tíme NHL zrejme už dávno hrával v NHL. Rodák z Ilavy je však odhodlaný pobiť sa o svoje miesto v prvom tíme silného Detroitu, čo mu kvitujeme.

Je možné, že hravé krídlo s čuchom na góly uvidíme aj na tohtoročných MS 2012 vo Fínsku a Švédsku. Mnoho bude záležať na tom, ako sa podaria vedeniu našej reprezentácie rokovania s vedením Red Wings, ktoré zrejme Tatara nebude chcieť počas play-off NHL uvoľniť. V prípade zranenia nejakého hráča by mohol byť totiž okamžite povolaný do prvého tímu.