Main Content

Mníchovský sen o domácom finále

nedeľa, 8. apríl 2012 14:54 | Autor: Erik Tejedi

Mníchovský sen o domácom finále
Mníchovský sen o domácom finále | zdroj: Erik Cesc pre Sport7.sk, foto SITA

Bayern ešte stále bojuje o trofej na všetkých troch frontoch (Bundesliga, DVB Pokal, Liga majstrov), no už v priebehu najbližších týždňov sa sen o tzv. "triple" môže rozplynúť. Najviac by Bavorov mrzelo vypadnutie z Ligy majstrov, nakoľko sa finále tejto najprestížnejšej klubovej súťaže uskutoční v ich Allianz Aréne.

To, že Bayern Mníchov nechce chýbať 19. mája v domácej Allianz Arene vo finále Ligy majstrov nie je žiadnou novinkou. Klub, ktorý vedie od úvodu sezóny Nemec Jupp Heynckes má však pred sebou náročnú úlohu – vyradiť Real Madrid, v súčasnosti pravdepodobne v najlepšej forme hrajúce mužstvo na svete. Skóre zverencov Josého Mourinha z posledných štyroch zápasov (18:4) hovorí samo za seba.

Kapitán Bayernu a nemeckej reprezentácie, Philipp Lahm, však zo španielskeho velikána strach nemá.  "Keďže finále sa bude konať na našom štadióne, náš sen samozrejme bude aby sme tam boli aj my," povedal pre magazín  L´Equipe.

Jeho kolega Arjen Robben sa pre stránku UEFA.com vyjadril takto: "Nemali by sme teraz hovoriť o finále, ale samozrejme je to niečo úžasné a extra, keď máte možnosť vyhrať tak dôležitú trofej na domácom štadióne."

"Myslím, že je to niečo veľmi zvláštne, keď sa finále hrá na vašom domácom prostredí. Víťazstvo vo finále Ligy majstrov na domácom štadióne musí byť pre klub niečo neuveriteľné," povedal Franz Beckenbauer pre televízny kanál Sky a pokračoval: "Ak budete hrať na domácom štadióne vo finále Ligy majstrov, vždy ste favoritom, aj keby ste hrali proti Barcelone."

Čo sa týka vzájomných zápasov medzi madridským Realom a mníchovským Bayernom, lepšie sú na tom Bavori. Tí z ôsmich vzájomných zápasov, ktoré tieto dva veľkokluby medzi sebou odohrali, vyhrali štyri, zatiaľ čo protivník zo španielskeho hlavného mesta vyhral v troch prípadoch (raz skončil zápas remízou).

Veľkým plusom pre Bayern je aj fakt, že Real Madrid nad Bayernom Mníchov nikdy nevyhral, pokiaľ klub z juhu Nemecka hral na domácej pôde. Naopak Bayern duel na štadióne legendárneho Santiága Bernábeua už vyhral. Jednalo sa o prvý vzájomný súboj nemeckého a španielskeho velikána, ktorý skončil 0-1 a po domácej výhre Bavorov (2-1) postúpilo nemecké mužstvo do finále.  

V domácej súťaži predstavuje najväčšiu hrozbu pre Bavorov Borussia Dortmund, ktorá predvádza podľa mnohých fanúšikov spoločne s Barcelonou či už spomínaným Realom Madrid najkrajší futbal. Borussia z posledných 23 bundesligových zápasov ani raz neprehrala (z toho vyhrala až 18).

Za zmienku určite stojí štatistika, že ak by Bayern opäť nevyhral ligový titul, bolo by to prvý krát od sezón 1994-95 a 1995-96 čo by ho nevyhral druhý rok po sebe. V tomto časovom úseku mníchovský veľkoklub dokázal tiež vyhrať sedem zo svojich pätnástich trofejí v súťaži DFB-Pokal (nemecký pohár).