Main Content

MS 2010: Nadišiel čas na premierový španielský triumf na MS?

štvrtok, 20. máj 2010 16:41 | Autor: TASR

Futbalisti Španielska zatiaľ nikdy nevyhrali majstrovstvá sveta, no na blížiacom sa šampionáte v Juhoafrickej republike (11. 6. - 11. 7.) majú na to jedinečnú príležitosť.

Zverenci trénera Vicenteho Del Bosqueho budú na premiérové MS na africkej pôde cestovať nielen ako úradujúci majstri Európy, ale aj ako jeden z najväčších favoritov. Španieli v 10 kvalifikačných dueloch o postup na MS 2010 ani raz nezaváhali a okrem toho sa im nedávno podarilo vyrovnať historický rekord Brazílie v počte duelov bez prehry (35), vrátane pätnástich víťazstiev v rade. Ich skvelú sériu zastavili až Spojené štáty americké v semifinále minuloročného Pohára konfederácií v JAR (0:2).

Hlavný kouč "La Furia Roja" má na každom poste skvelú konkurenciu. Medzi troma žrďami je jednotkou skúsený 102-násobný reprezentant Iker Casillas z Realu Madrid, chrbát mu budú kryť Pepe Reina z FC Liverpool a Víctor Valdés z FC Barcelona. "Blaugranas" "dodali" do národného výberu aj výborne fungujúcu stopérsku dvojicu Gerard Piqué - Carles Puyol, ktorá by mala tvoriť stred obrany i v Juhoafrickej republike. Aj v zálohe majú Španieli neskutočnú silu v osobách Xabiho Alonsa, Cesca Fábregasa, Xaviho Hernándeza či Andrésa Iniestu. Ofenzíva je vystužená esami ako Fernando Torres a David Villa.

V osobe Del Bosqueho majú reprezentanti Pyrenejského polostrova skúseného kouča, ktorý má na svojom konte po dva triumfy v Lige majstrov aj španielskej Primera División. Vrásky na čele 59-ročného lodivoda Španielska robia akurát zranenia viacerých kľúčových hráčov na čele so spomenutými Torresom, Fábregasom a Iniestom, všetci traja by však mali byť do začiatku šampionátu v poriadku.

Španieli od roku 1974 nechýbali na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta, ich maximom je však stále 4. miesto z MS 1950 v Brazílii. Ani na domácom šampionáte v roku 1982 sa im nepodarilo prekročiť svoj tieň a naposledy na MS 2006 prehrali v osemfinále s neskorším finalistom Francúzskom. Na šampionáte v JAR sa Casillas a spol. stretnú v základnej H-skupine so Švajčiarskom, Čile a Hondurasom a v prípade očakávaného postupu ich potom čaká niekto z kvarteta Portugalsko, Pobrežie Slonoviny, Brazília a KĽDR.