Main Content

MS: V semifinále Švédi proti Čechom, Rusi s domácimi Nemcami

štvrtok, 20. máj 2010 23:24 | Autor: TASR

V semifinále 74. majstrovstiev sveta v hokeji sa stretnú Švédi s Čechmi a obhajcovia titulu Rusi si zmerajú sily s domácim prekvapením svetového šampionátu Nemcami.

Rozhodli o tom štvrtkové štvrťfinálové duely, v ktorých najprv Švédi v severskom derby zdolali Dánov 4:2 a zverenci Vladimíra Růžičku zvíťazili s Fínmi 2:1 až po samostatných nájazdoch. Švédi pokračujú vo svojej pozoruhodnej bilancii úspešnosti vo štvrťfinálových zápasoch na majstrovstvách sveta. Hokejisti s troma korunkami na prsiach nebudú chýbať medzi kvartetom najúspešnejších tímov ani desiatykrát v rade. Naposledy sa do semifinále neprebojovali v roku 2000 v Petrohrade. Dáni si zahrali vo štvrťfinále na svetovom šampionáte vôbec prvýkrát vo svojej hokejovej histórii. Bola to pre nich odmena za víťazstvá nad Američanmi, Fínmi a Slovákmi, vo vyraďovacej fáze však už na tieto svoje prekvapenia nenadviazali. Českí reprezentanti sa prvýkrát od MS v roku 2006 dokázali dostať na vrcholnom hokejovom podujatí do bojov o medaily. Rozhodujúci samostatný nájazd v stretnutí proti Fínom premenil útočník Jan Marek. Zverenci Vladimíra Růžičku odplatili v kolínskej Lanxess Arene severoeurópskemu zástupcovi štvrťfinálovú prehru 0:2 z februárového vancouverského olympijského turnaja. Česi môžu udržať vynikajúcu sériu, ktorú ťahajú na svetových šampionátoch v Nemecku (vrátane československej reprezentácie, pozn.), odkiaľ sa nikdy nevracali bez medaily. Česi sa medzi najlepšie kvarteto na MS prebojovali prvýkrát od finálovej účasti v Rige 2006.
 
Druhú semifinálovú dvojicu tvorí najväčší favorit turnaja Rusko, ktoré si v šlágri štvrťfinálového programu poradilo s Kanadou 5:2 a domáci výber Nemecka. Zverenci Uweho Kruppa zdolali Švajčiarov futbalovým výsledkom 1:0. Rusi môžu získať už svoj tretí titul majstrov sveta v rade, zároveň natiahli šnúru bez prehry na svetových šampionátoch na úctyhodných 26 zápasov. Kanada prvýkrát od roku 2006 nezíska na majstrovstvách sveta medailu. Oba tímy hrali proti sebe aj vo finále ostatných dvoch šampionátov, v oboch prípadoch zvíťazili Rusi. Zborná na MS chýbala medzi poslednými štyrmi naposledy v roku 2006 v Rige. Jediný gól zápasu medzi Nemeckom a Švajčiarskom dosiahol v 31. min Gogulla. Pre Nemecko je postup do semifinále obrovským úspechom. Naposledy sa medzi kvartetom najlepších Nemci ocitli v roku 1938. Na svojom konte síce majú striebro z roku 1953, ale vtedy sa na majstrovstvách sveta zúčastnili iba štyri tímy a to ešte Československu dodatočne anulovali výsledky.