Main Content

Viktoria Azarenková – cesta na vrchol

streda, 11. apríl 2012 18:49 | Autor: David Pavlík

Viktoria Azarenková – cesta na vrchol
Viktoria Azarenková – cesta na vrchol | zdroj: David Pavlík pre Sport7.sk

Viktoria Azarenková, sympatická 22-ročná rodáčka z bieloruského Minska, kraľuje súčasnému ženskému tenisu. Jej spanilú sezónnu jazdu zastavila až na sérii 26 víťazstiev v rade Francúzka Bartoliová. Poďme sa pozrieť na cestu Bielorusky na samotný vrchol.

Prvý turnaj medzi seniorkami odohrala už v roku 2003. 14-ročná Viktoria vypadla na úvodných dvoch ITF turnajoch už v prvom kole, no už vtedy bolo jasné, že v Bielorusku rastie obrovský talent. V nasledujúcej sezóne prišli prvé víťazstvá. V nemeckom Darmstadte postúpila do semifinále a razom sa v rebríčku vyšvihla na 591.priečku. Prvý výrazný úspech prišiel o rok neskôr. Premiérová hlavná súťaž na WTA turnaji. 16-ročná Vika zvládla v Guangzhou trojkolovú kvalifikáciu, zdolala Pengovú, Voskoboevovú či našu Martinu Suchú a ako 16-tínedžerka skončila až v semifinále. Už v tomto veku potvrdila, že sa s ňou o pár rokov bude musieť počítať. A tak sa aj stalo...

Už o dva mesiace sa prebojovala na svoj premiérový seniorský grandslamový turnaj. Na Australian Open síce skončila už v prvom kole, no pre 16-ročnú tenistku to boli ďalšie cenné skúsenosti. História sa opakovala aj na French Open. Zvládnutá kvalifikácia, koniec v prvom kole, no i tak ďalšia dávka skúseností. Atak elitnej stovky ešte nevyšiel a Vika sa po druhej grandslamovej účasti dostala jednu priečku od vytúženej elity. V závere sezóny Bieloruska zahviezdila znovu. Na US Open skončila až v 3.kole, v Tashkente pridala druhú semifinálovú účasť na profesionálnom okruhu. Práve tieto úspechy otvorili Vike dvere medzi elitnú stovku sveta.

Rok 2007 bol pre Bielorusku opäť lepší ako ten predošlý. V Estorile i v Tashkente skončila jej cesta až vo finále, na Australian Open i Wimbledone prenikla medzi 32 najlepších, na US Open ešte dokonca o jedno kolo ďalej. Už v osemnástich rokoch ukončila Vika sezónu na 30. Priečke v rebríčku WTA.
Rok 2008. Ďalší krok dopredu pre stále len 18-ročný tenisový supertalent. Na úvod sezóny ďalšie neúspešné finále v Gold Coast či tretie kolo na Australian Open. V apríli ďalší neúspech v boji o titul, tentokrát v českej Prahe. Ďalšie osemfinálové, štvrťfinálové a semifinálové účasti vyniesli Bielorusku v závere sezóny na vynikajúcu 16.priečku.

Zlomovou sezónou pre rodáčku z Minsku bola tá z roku 2009. Na úvodnom turnaji sezóny v Brisbane zdolala vo finále Francúzku Bartoliovú a v 18 – ich rokoch sa mohla radovať z premiérovej turnajovej trofeje. Už o mesiac, v pozícii svetovej štrnástky, pridala do svojej zbierky ďalšiu trofej. V Memphise Lisickú i Wozniackú a razom sa vyšvihla len jeden stupienok od najlepšej desiatky sveta. Sezóna z ríše snov pokračovala. V Miami, na jednom z najprestížnejších turnajov sezóny skompletizovala turnajový sezónny ,,hattrick,, . Viktoria sa po skvelom vstupe do sezóny vyhupla medzi desať najlepších tenistiek sveta. Dve štvrťfinálové účasti na Wimbledone a Rolland Garros len usvedčili tenisových odborníkov v tom, že sa v Bielorusku rodí šampiónka a tenistka, ktorá môže vystúpiť až na samotný tenisový vrchol. Na záver sezóny si Azarenková zahrala aj výberový šampionát pre osem najlepších tenistiek sezóny a hoci sa jej cesta skončila už v základnej skupine, sezóna 2009 bola tou, ktorá priniesla svetu novú tenisovú hviezdu.

Rok 2010 priniesol ďalšie dva tituly, Viktoria ovládla turnaje v Stanforde a v Moskve. Viktoria síce vypadla z elitnej desiatky, no v závere sezóny, práve po titule z Moskvy, sa do nej okamžite vrátila. Na poslednú chvíľu si po roku opäť vybojovala účasť na výberovom šampionáte, jej cesta však opäť skončila v základnej skupine.



Úvod ďalšej sezóny Azarenkovej nevyšiel. Prehry v úvodných kolách poriadne zalomcovali psychikou mladej Bielorusky. Keď podľahla v katarskej Dohe v úvodnom kole našej Daniele Hantuchovej , prezradila, že dokonca uvažovala o konci kariéry "Zamierila som po tom neúspechu domov, strávila som tri dni v súkromí a zistila som, že chcem, aby do môjho života pribudlo zopár vecí. Cítila som potrebu nájsť viac rovnováhy a posunúť sa niekam ďalej."

Následne sa ale Vika pozviechala. Vyhrala turnaje v Miami a v Marbelle a jej forma bola späť. V rebríčku sa dostala už na piatu priečku. Na Wimbledone skončila jej cesta až v semifinále na rakete neskoršej šampiónky, Petry Kvitovej. V závere sezóny pridala ďalší titul z Luxembourgu a na výberovom šampionáte v Istanbule skončila opäť na rakete Kvitovej, tentokrát až vo finále. Vika sa dostala len krôčik od úplného vrcholu, na 2.priečku vo svetovom rebríčku.

Táto sezóna je pre 22-ročnú tenistku neuveriteľná. Premiérový grandslamový titul na Australian Open, 26 víťazstiev v rade, to všetko dokázala Viktoria v priebehu troch mesiacov. Jej sériu ukončila Marion Bartoliová, na marcovom prestížnom turnaji v Miami. Viktoria po dueli prezradila : "Samozrejme, že som sklamaná. Kto by po prehre nebol? Napriek tomu som hrdá na všetko, čo sa mi v uplynulých mesiacoch podarilo spraviť. Dnes som mohla hrať lepšie, o tom niet pochýb, ale dala som do toho všetko. Po fyzickej stránke sa dnes viac jednoducho nedalo urobiť. Som len človek, nie superžena." 

Áno, toto je cesta na vrchol. Cesta tenistky, ktorá suverénne kraľuje súčasnému tenisu až na samotný tenisový trón. Uvidíme, či v sezóne, ktorá prinesie aj LOH v Londýne, zaznamená ešte ďalšie výrazné úspechy.