Main Content

Halák opäť dostal prednosť pred Priceom a odvďačil sa víťazstvom

piatok, 21. máj 2010 13:14 | Autor: TASR

Slovenský gólman klubu zámorskej hokejovej NHL Montreal Jaroslav Halák si po dvoch nie celkom vydarených stretnutiach vo štvrtok opäť vylepšil chuť víťazstvom nad Philadelphiou v pomere 5:1, čím Canadiens znížili stav finálovej série Východnej konferencie na 1:2.

Dvadsaťpäťročný slovenský reprezentant inkasoval v prvých dvoch súbojoch proti "letcom" z 37 striel až 7 gólov, v prvom vzájomnom meraní síl ho po 4 inkasovaných góloch zo 14 striel dokonca musel vystriedať Carey Price. V druhom dueli finálovej série inkasoval odchovanec ružinovského hokeja trikrát a začalo sa pošuškávať o možnosti, že by sa v dueli číslo 3 postavil medzi žrde domácej bránky ako jednotka Kanaďan Price. Tréner najúspešnejšieho klubu histórie NHL Jacques Martin však dal opäť prednosť Halákovi, ktorý sa mu odvďačil takmer stopercentným výkonom. Opora zadných radov slovenského tímu počas nedávnych zimných olympijských hier vo Vancouveri zlikvidovala 25 z 26 striel Flyers, prekonal ju iba Simon Gagne v 49. min.

"Jaro opäť potvrdil vynikajúcu formu," pochválil odchovanca ružinovského hokeja jeho spoluhráč Roman Hamrlík. Dve prehry po sebe utŕžil jeden z momentálne najlepších hokejových brankárov na svete v aktuálnom play-off iba druhýkrát (okrem série s Philadelphiou sa tak stalo aj v 3. a 4. stretnutí série s Washingtonom - pozn.), tretie sklamanie v rade už ale bratislavský rodák nedopustil. "Dnes chytal lepšie. V úvode vytiahol niekoľko skvelých zákrokov. V priebehu prvých piatich minút mal súper tri veľké šance, Jaro nás však podržal," pridal sa ku slovám chvály kouč Canadiens Martin a dodal: "Potom sme sa vzchopili a odohrali dobré stretnutie."

Domáce tribúny rozjasal ako prvý najlepší kanonier vyraďovacej fázy Michael Cammalleri. Po "odkliatí" brankára Michaela Leightona pridali hráči Canadiens ďalšie 4 presné zásahy a uštedrili svojmu súperovi vôbec prvú prehru po šiestich víťazstváchdril zopár rán hokejkou. Halák následne "venoval" hviezde hostí niekoľko úderov a tiež seknutie do lýt. "Myslím si, že náš prvý gól bol perfektný. Potrebovali sme ho totiž a napokon sa nám ho aj podarilo dať. Každý bojoval a robil si svoju prácu," skonštatoval Halák. Až v ôsmich prípadoch z desiatich v aktuálnej vyraďovacej časti, keď Montreal vsietil úvodný presný zásah duelu, sa napokon aj radoval z výhry. Naopak, v siedmich vystúpeniach, v ktorých kapitulovali hráči Canadiens prvý gól súboja, sa až šesťkrát museli skloniť pred súperom.

Slovenský gólman je známy najmä svojím pokojom a rozvahou. Tú predviedol aj v priebehu druhej tretiny, keď mu hosťujúci kapitán Mike Richards pri pokuse dopraviť puk do bránky ušte

ka. Nedal sa však vyviesť z rovnováhy a po návrate do bránky podával opäť vynikajúce výkony. "Toto je play-off. Chcú dostať puk do bránky a zneistiť ma. My robíme presne to isté. Nemalo by vás to ale nejako ovplyvniť. Drgol do mňa, tak som drgol aj ja do neho. Toto je súčasťou vyraďovacích bojov. Všetci sa snažia dostať brankárom pod kožu," dodal napokon gólman, ktorý spustil na Slovensku i v "najhokejovejšom meste planéty" doslova "halákomániu".