Main Content

ALLIANZ ARÉNA: Dejisko finále Ligy majstrov + VIDEO

štvrtok, 12. apríl 2012 12:54 | Autor: Erik Tejedi

ALLIANZ ARÉNA
ALLIANZ ARÉNA | zdroj: Erik Cecs pre Sport7.sk, youtube.com

Domáci štadión Bayernu Mníchov a TSV 1860 Mníchov, Allianz Arena, bude tento rok dejiskom finále Ligy majstrov. Rozhodla o tom európska futbalová asociácia (UEFA), ktorá tento štadión pre finále Champions League 2012 vybrala v januári 2009. Počas zápasu sa bude volať Fussball Arena Munchen.

Allianz aréna sa začala stavať 21. októbra 2001 a jej výstavba bola dokončená 30. apríla 2005, približne rok pred MS v Nemecku. Rozhodnutie postaviť nový štadión pre tieto dva mníchovské kluby sa zakladalo aj na fakte, že až 65,8% občanov Nemecka hlasovalo radšej za nový štadión v Mníchove ako za veľkú rekonštrukciu Olympiastadion, ktorý je ešte stále hlavným domácim štadiónom nemeckej "National Elf" a bol aj dejiskom letných olympijských hier 1972 či finále neskorších MS 2006.

VIDEO: Takto vznikala Allianz aréna



Do roka a do dňa po hlasovaní občanov boli zahájené práce na novom štadióne, vrátane výstavby unikátneho exteriéru. Exteriér Allianz Areny sa skladá z nosných panelov, ktoré sú osvetlené zvnútra a môžu meniť farbu v súvislosti stým, ktorý klub na štadióne hrá. Ak hrá Bayern štadión svieti na červeno, ak hrá 1860 Munchen na modro a keď Allianz aréna hostí domácu nemeckú reprezentáciu je číro biely. Samotná zmena farby štadióna je veľmi zaujímavá, ba priam fascinujúca a rozhodne vo svete unikátna.

VIDEO: Allianz aréna mení farby



Stánok bol otvorený 5. augusta 2005, keď sa na otvárací zápas medzi domácim Bayernom Mníchov a Borussiou Monchengladbach (3:0) prišlo pozrieť až 66 000 divákov. Štadión bol pochopiteľne zaplnený až do posledného miesta.

Napriek tomu, že ide o najkrajší štadión v Nemecku v roku 2006 nemal tu poctu, aby hostil finále svetového šampionátu. Odohralo sa tu však viacero atraktívnych stretnutí vrátane semifinále Portugalsko – Francúzsko (0-1), či osemfinále Nemecko – Švédsko (2-0). V súčasnosti má kapacitu až 69 901 miest, po tom ako mestská rada schválila stavbárom menšie úpravy.

VIDEO: Predstavenie arény zvnútra aj zvonku



Stánok sa nachádza sa na ulici Werner-Heisenberg-Allee, ktorá bola pomenovaná podľa slávneho nemeckého atómového fyzika, Wernera Heisenberga, ktorý v roku 1932 získal prestížnu Nobelovú cenu.