Main Content

Posunie Dončič Mavericks do konferenčného finále? Celtics potvrdili, že sú jedným z TOP tímov tejto éry

štvrtok, 16. máj 2024 10:18 | Autor: TASR

Luka Dončič
Luka Dončič | zdroj: TASR

 Basketbalisti Bostonu Celtics postúpili tretíkrát za sebou do finále Východnej konferencie zámorskej NBA. V šiestom semifinálovom dueli zvíťazili na domácej palubovke nad Clevelandom Cavaliers 113:98 a v celej sérii triumfovali 4:2.

Hráči Oklahomy City Thunder podľahli Dallasu Mavericks 92:104 a v semifinálovej sérii Západnej konferencie prehrávajú 2:3. V drese hostí zažiaril Slovinec Luka Dončič, ktorý zaznamenal triple-double. Ústrednou postavou Bostonu bol Jayson Tatum, autor 25 bodov a 10 doskokov. Al Horford prispel k triumfu 22 bodmi, 16 doskokmi a 5 asistenciami. Stal sa tretím 37-ročným hráčom v histórii profiligy, ktorý v dueli play off dosiahol takýto zápis. Nadviazal na LeBrona Jamesa a Kareema Abdula-Jabbara.

"Mali sme veľkú príležitosť rozhodnúť sériu pred našimi fanúšikmi a som veľmi rád, že sme ju využili. Zápas mi vyšiel, byť v spoločnosti Kareema-Abdula a LeBrona je niečo výnimočné," uviedol Horford pre akreditované médiá. Clevelandu nepomohol ani kvalitný výkon Evana Mobleyho, ktorý si s 33 bodmi vytvoril kariérové maximum vo vyraďovačke. "Bola to pre nás ťažká sezóna, mali sme veľa zranených. Som hrdý na chalanov, ako ďaleko to dotiahli. Bojovali až do konca, v každom zápase vydali zo seba všetko," povedal kouč Clevelandu J.B. Bickerstaff. Cavs v záverečných dvoch súbojoch proti Bostonu citeľne chýbal zranený Donovan Mitchell, ktorého budúcnosť v tíme je neistá.

Triumf Dallasu v Oklahome režíroval Dončič, na konto si pripísal 31 bodov, 10 doskokov a 11 asistencií. "Z víťazstva máme radosť, no ešte o ničom nie je rozhodnuté. Musíme teraz v sobotu uspieť na domácej pôde. Oklahoma bola na Západe najlepším tímom v základnej časi a určite nepredá kožu lacno. Po prehre vo štvrtom dueli som bol frustrovaný, no dnes som opäť nastúpil na palubovku s úsmevom na tvári. Povedal som si, že basketbal predsa milujem, mentálne som bol od začiatku správne nastavený," zdôraznil Dončič.