Main Content

MS 2010: Zaujímavosti pred šampionátom v JAR - piatok

piatok, 21. máj 2010 16:42 | Autor: TASR

Súhrn piatkových noviniek týkajúcich sa futbalového šampionátu v JAR 2010.

FIFA zakázala pri penalte naznačovať strelu

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) tri týždne pred začiatkom MS v JAR pritvrdila pravidlá. Hráč zahrávajúci pokutový kop sa už nebude môcť tesne pred jeho realizáciou zastaviť a strelu iba naznačiť. V poslednom čase sa totiž práve takýto spôsob zahrávania penalty veľmi rozšíril. Hráč sa rozbehne k lopte, pred ňou prudko zastane a až keď vidí, kam sa brankár nútený riskovať jednu zo strán vrhne, kopne do opačného rohu bránky. Odteraz bude takéto konanie exekútora pokutového kopu považované za zosmiešňovanie súpera a rozhodca ho musí „oceniť“ žltou kartou. Okrem toho, ak padne z takto realizovanej penalty gól, rozhodca ho nesmie uznať a musí ju nechať opakovať. Hráč môže pred kopom do lopty zadrobčiť, klamať telom, ale nesmie sa zastaviť. Je však len na rozhodnutí arbitra, či bude skrátenie kroku a klamlivé pohyby považovať za zastavenie alebo nie.

Do JAR sa chystá invázia prostitútok

V dejiskách blížiacich sa MS sa začínajú schádzať prostitútky najmä z Malawi, Namíbie, Botswany či Zimbabwe. Veria, že mesiac trvajúci šampionát bude pre ne zlatou baňou. Nebudú to však mať ľahké. V JAR totiž prostitúcia nie je oficiálne povolená. Kým pred štyrmi rokmi počas MS v Nemecku organizátori pripravili "sexuálne búdky", aby dostali prostitútky z ulíc, JAR nič také nachystané nemá a ani nebude mať. Pre krajinu, v ktorej sa zíde celý futbalový svet, je charakteristická vysoká kriminalita. Denne tam pribudne okolo 50 vrážd a odhadom pol milióna znásilnení ročne. Prostitútky však nemôžu počítať so žiadnou ochranou bezpečnostných zložiek. Napriek tomu prichádzajú, aby skúsili svoje šťastie na ulici.

Brankárskym rekordérom MS Talian Zenga


Historicky najdlhšie neprekonaným brankárom na majstrovstvách sveta je taliansky gólman Walter Zenga. Na šampionáte pred dvadsiatimi rokmi v Taliansku si udržal čisté konto 517 minút, teda vyše osem a pol hodiny. O 16 minút tak prekonal dovtedajšieho rekordéra medzi žrďami Petera Shiltona, ktorý v anglickom drese na MS 1982 a 1986 nepustil žiadnu loptu za svoj chrbát 501 minút. V tabuľke najúspešnejších brankárov nasledujú Nemec Sepp Maier so 475 minútami na MS 1974 a 1978, Talian Gianluigi Bufon, ktorý pred štyrmi rokmi na MS v Nemecku neinkasoval 460 minút, Emerson Leao z Brazílie so 458 minútami na šampionáte 1978, Angličan Gordon Banks, ktorý potiahol sériu 442 minút na MS 1966 a elitnú sedmičku brankárov uzatvára ochranca nemeckej svätyne Oliver Kahn so 427 minút trvajúcou nepriestrelnosťou.