Main Content

Edmonton sa priblížil Stanley Cupu: McDavid bez bodu, zastúpil ho Draisaitl

utorok, 21. máj 2024 10:05 | Autor: TASR

Leon Draisaitl
Leon Draisaitl | zdroj: TASR

Hokejisti Edmontonu Oilers sa prebojovali do finále Západnej konferencie zámorskej NHL. V rozhodujúcom siedmom stretnutí 2. kola play off zvíťazili na ľade Vancouveru Canucks 3:2 a sériu vyhrali 4:3 na zápasy. Hostia rozhodli o triumfe troma gólmi v druhej tretine.

Edmonton sa v konferenčnom finále stretne s Dallasom, prvý duel je na programe v noci na piatok (2.30 SELČ) na ľade Stars. Oilers zaznamenali všetky presné zásahy v prostrednej časti, keď sa postupne presadili Cody Ceci, Zach Hyman a v presilovej hre aj Ryan Nugent-Hopkins, ktorého gól bol napokon víťazný. "Je to niečo, o čom ako dieťa snívate, že skórujete v siedmom zápase. Stále mi to nedochádza, že sa nám to podarilo. Som šťastný, že sme uspeli a som rád, že sa mi to podarilo práve tu," povedal Nugent-Hopkins, ktorý sa narodil neďaleko Vancouveru v meste Burnaby. Druhé konferenčné finále v kariére čaká kapitána "olejárov" Connora McDavida.

"Je vzrušujúce zdolať skvelý tím, akým je Vancouver. Nie je to tak dávno, čo sme tu pred pár mesiacmi robili rozhovor po stretnutí, v ktorom sme prehrali 1:8. Bola to veľmi tesná, vášnivá séria a užili si ju oba fanúšikovské tábory," povedal McDavid, ktorý v záverečnom dueli série nebodoval. Takmer istú asistenciu mu zmaril v prostrednej časti za stavu 1:0 brankár Arturs Šilovs, ktorý sa blysol skvelým zákrokom lapačkou pri strele Leona Draisaitla. Nemecký útočník si napriek zaváhaniu v tutovke pripísal asistenciu pri treťom góle a bodoval aj v dvanástom zápase vo vyraďovacej časti.

Draisaitl je s 24 bodmi (8+16) najproduktívnejším hráčom play off. Vancouver dokázal ešte zápas zdramatizovať dvoma gólmi v treťom dejstve, keď sa presadili Conor Garland a Filip Hronek. Canucks však v záverečnej power play bez brankára nedokázali pridať tretí gól a vynútiť si predĺženie. "Chlapci vrátili rešpekt tomuto mestu a tomuto dresu. Fanúšikovia majú niečo, na čo môžu byť hrdí. Všetko je to vďaka hráčom," povedal Rick Tochet, tréner Canucks. Edmonton je deviatym tímom v profilige, ktorý vyhral v play off minimálne 40 sérií. Od jeho vstupu do súťaže v ročníku 1979/80 je v tomto smere ligovým lídrom.

Oilers postúpili do finále konferencie druhýkrát za uplynulé tri roky. Čeliť v ňom budú najlepšiemu tímu Západnej konferencie. "Dallas má skvelý tím. Majú hlboký káder, štyri vyrovnané formácie a skvelého brankára. Bude to veľká skúška, ale my sa na to tešíme," poznamenal McDavid. Semifinále NHL štartuje v noci na štvrtok (2.00 SELČ), keď sa vo finále Východnej konferencie stretne New York Rangers s Floridou Panthers.