Main Content

Kritika na Juraja Slafkovského? To nemôžete myslieť vážne... (Komentár)

piatok, 24. máj 2024 10:05 | Autor: Róbert Kalnický

Juraj Slafkovský
Juraj Slafkovský | zdroj: TASR

Pre Slovensko sa oficiálne skončil svetový šampionát a hráči s dvojkrížom na hrudi obsadili konečné siedme miesto. Na sociálnych sieťach sa však objavujú komentáre, ktoré kritizujú výkony našich hokejistov.

Komentár Róberta Kalnického:

Najčastejším terčom kritiky je v posledných dňoch Juraj Slafkovský. Slovenská hokejová verejnosť sa rada vyjadruje na adresu draftovej jednotky z roku 2022, ktorá prišla reprezentovať Slovensko po prvej náročnej kompletnej sezóne v kanadsko-americkej NHL.

Stále len 20-ročný rodák z Košíc napriek tomu neváhal a ihneď prijal pozvanie na turnaj do Ostravy a Prahy. Vo farbách národného tímu pritom patril prakticky okamžite k lídrom. Juraj však bol častokrát kritizovaný za svoje správanie počas prerušenej hry či na striedačke, ale aj za výkony.

Natíska sa otázka: Prečo? Samozrejme, niektoré gestá si slovenský mladík mohol odpustiť, no treba si uvedomiť, že sa stále jedná len o 20-ročného hokejistu, ktorého čaká veľká kariéra a stále je len na jej začiatku. Prechádza procesom, ktorým si musela prejsť každá veľká hviezda na začiatku a dovolím si tvrdiť, že o pár rokov sa len nad týmito gestami pousmeje a potvrdí, že to bolo detinské a už by to nespravil. 

Sú to emócie. Hokej je o emóciách. Na Juraja bol vyvíjaný obrovský tlak prakticky od jeho príchodu spoza mora. Hokejové Slovensko očakávalo, že ho spasí práve tento 20-ročný mladík. A on ho skutočne spasil! Na turnaji patril k najlepším hráčom reprezentácie Slovenska. Plnil si svoje pozície v útoku a častokrát pripravoval šance pre spoluhráčov, z ktorých padlo 8(!) gólov.

Navyše, Juraj ukázal, že mu nie je cudzia ani defenzívna hra a viackrát bol platný aj v obrannom pásme. Jednalo sa o dobrý bekčeking alebo o výborný blok súperovej strely. Slafkovský turnaj zakončil s bilanciou bodu na zápas, čo znamenalo, že bol druhým najproduktívnejším hráčom nášho národného tímu.

Kritika typu, že Slafkovský sklamal preto nie je na mieste. Samozrejme, treba vedieť aj skritizovať, ale takáto kritika musí byť konštruktívna a musí takto mladého hráča na začiatku kariéry posunúť ďalej a nie útočiť priamo na neho a jeho hokejové kvality.