Main Content

Rekordné majstrovstvá: Český šampionát prepísal divácky rekord

pondelok, 27. máj 2024 08:08 | Autor: TASR

Česko
Česko | zdroj: TASR

Majstrovstvá sveta v Česku vytvorili nový divácky rekord. Hokejový šampionát v Prahe a Ostrave si naživo pozrelo presne 797.727 divákov, čo je o 56-tisíc viac než v roku 2015, keď sa turnaj uskutočnil takisto v Česku.

MS z roku 2019, ktoré sa konali v Bratislave a Košiciach, klesli v historickom poradí na 10. miesto. Organizátorov MS 2024 príjemne prekvapila predovšetkým vysoká návštevnosť zápasov, v ktorých nehrali tímy Česka, Slovenska či Poľska, ktorých fanúšikovia zapĺňaly haly v Prahe a Ostrave vo vysokých počtoch. "Celá príprava MS trvala niekoľko rokov. Keď Rusko napadlo Ukrajinu a celá Európa čelila energetickej kríze a inflácii, tak sme ani netušili, ako to bude o dva roky vyzerať u nás. Nevedeli sme, či si ľudia budú kupovať denné vstupenky a ani v najoptimistickejších predstavách sme nečakali, že by sme sa mohli dostať na také čísla. Veľmi ďakujeme všetkým fanúšikom, ktorí prišli na MS. Atmosféra aj na zápasoch Rakúska s Nórskom alebo Dánska s Fínskom bola neuveriteľná, všetci sme z nej boli unesení," uviedol predseda organizačného výboru MS Petr Bříza na tlačovej konferencii počas záverečného dňa MS.

Významnejším dielom "prispela" k rekordnej návštevnosti pražská O2 aréna a to nielen vďaka výrazne vyššej kapacite (vyše 17-tísíc), ale aj tým, že sa v nej konalo viac zápasov než v 9-tisícovej ostravskej aréne. Tá bola dejiskom "slovenskej" B-skupiny a dvoch štvrťfinálových zápasov, ďalšie stretnutia sa už odohrali v Prahe. Organizátori si pochvaľovali atmosféru v oboch dejiskách. "Veľmi nám fungoval koncept dvoch rovnakých arén. Boli v nich rovnaké svetlá, rovnaká šou a jednotný kabát MS je zaujímavý aj pre televízie. Podarila sa nám produkcia zápasov, ktorá bola domyslená do detailov. Napokon fanúšikovia chodili aj na menej atraktívne zápasy. Chceli sme, aby sa ľudia zabávali a aby sa v halách cítili príjemne a bezpečne," poznamenal Bříza. Po organizačne zvládnutom šampionáte sa vyrojili otázky o návrate MS do Česka.

Počas šampionátu sa rozhodlo o usporiadateľovi MS 2028, ktoré budú vo Francúzsku, no ďalšie roky sú "voľné". Dovtedy sa turnaj uskutoční vo Švédsku a v Dánsku (2025), Švajčiarsku (2026) a v Nemecku (2027). "Existuje určitý 9 až 10-ročný cyklus, no vypadli z neho Rusko a Bielorusko. Niektoré krajiny nie sú natoľko finančne silné, aby pripravili MS. V roku 2029 sa asi môžu prihlásiť Slováci a uvažujú o tom Briti. Problematické sú roky, v ktorých sa koná olympiáda. Silné krajiny vtedy nechcú MS. V prípade Česka sa môžeme reálne rozprávať o rokoch 2031, 2032, prípadne 2033," skonštatoval Bříza.