Main Content

Xabi Alonso hovorí o sezóne z ríše snov: Triumf v pohári ako pekná bodka za snažením

pondelok, 27. máj 2024 08:15 | Autor: TASR

Xabi Alonso
Xabi Alonso | zdroj: TASR

Futbalisti Bayeru Leverkusen podľa očakávaní oslavovali v sobotu zisk double, no ich víťazstvo 1:0 vo finále Nemeckého pohára sa proti druholigovému 1. FC Kaiserslaurtern nerodilo ľahko.

"Farmaceuti" dohrávali od záveru prvého polčasu bez vylúčeného Odilona Kossounoua, no tesný náskok dokázali doviesť do úspešného konca. Leverkusen triumfoval v pohári druhýkrát v histórii, naposledy sa radoval z trofeje v roku 1993. Favorit stretnutia mal v priebehu prvého polčasu výraznú prevahu v držaní lopty. Využil to aj na otvárací presný zásah, keď sa v 16. minúte presadil peknou strelou spoza šestnástky švajčiarsky stredopoliar Granit Xhaka. Šampión najvyššej nemeckej súťaže si skomplikoval cestu za druhou trofejou v sezóne v 44. minúte.

Obranca Kossounou nepríjemne prišliapol nohu súpera a po druhej žltej karte v zápase skončil. "Vedeli sme, že hráme proti silnému tímu. Bolí to viac, ako sme si mysleli," citovala agentúra DPA obrancu Jeana Zimmera, ktorý so spoluhráčmi v závere sezóny odvrátil hrozbu zostupu do tretej najvyššej súťaže. Kaiserslaurtern spríjemnil záver ročníka svojim oddaným fanúšikom, ktorí si užívali súboj na Olympijskom štadióne v Berlíne a predviedli choreo pred úvodným výkopom a ohňostroj odpálili aj počas stretnutia.

"To, čo sa dialo na štadióne, bolo neuveriteľné. Keď si predstavíme, koľko peňazí a času investovali do toho, aby pripravili takú šou, je to neuveriteľné. Môžeme byť na to hrdí, iba škoda, že sme ich nemohli odmeniť víťazstvom," dodal Zimmer. Klub očakáva veľkú pokutu od Nemeckého futbalového zväzu (DFB), keďže používanie pyrotechniky je na štadiónoch v Nemecku zakázané. Hlásateľ v ikonickom dejisku finále viackrát požiadal fanúšikov druholigistu, aby nepoužívali pyrotechniku, ale jeho varovania boli zbytočné. Zápas musel byť v priebehu druhého polčasu na niekoľko minút prerušený, keďže nad ihriskom sa vznášal oblak dymu.

"Ak sa zápas musí prerušiť, pokuta bude zrejme vyššia. Dúfam však, že nebude až taká vysoká," povedal výkonný riaditeľ Kaiserslauternu Thomas Hengen. Tréner Friedhelm Funkel si pochvaľoval podporu priaznivcov, ale používanie pyrotechniky ho netešilo: "To nikdy nie je dobré. Malo by to byť lepšie prediskutované s klubom, aby sa to nestávalo v budúcnosti tak často." Leverkusen má za sebou rozprávkovú sezónu, v ktorej ťahal 51-zápasovú sériu bez prehry. Ukončil ju až počas týždňa vo finále Európskej ligy proti Atalante Bergamo (0:3).

"Farmaceuti" tiež ukončili 11 rokov trvajúcu hegemóniu Bayernu Mníchov a impozantnou sériou bez prehry prekonali takmer 60 rokov starý európsky rekord Benficy Lisabon, ktorá nenašla premožiteľa v 48 dueloch za sebou od decembra 1963 do februára 1965. "Musíme si to užiť. Potrebujeme uvoľniť napätie z celej sezóny. Zajtra nepracujem," uviedol tréner Xabi Alonso a dodal: "Potrebujem trochu viac času na to, aby som si uvedomil, čo sme dosiahli. Bola to sezóna ako z ríše snov. To, že môžeme oslavovať v Berlíne, je neuveriteľné. Som šťastný, ale najmä hrdý na hráčov. Double je úplne zaslúžené. Na budúcu sezónu zatiaľ nemyslím. Ideme si to užiť a osláviť, potom ma čaká dovolenka."

Prekvapujúci finalista nevyužil možnosť zabezpečiť si senzačný postup do Európskej ligy. Naopak, výsledok finále rozhodol o tom, že TSG 1899 Hoffenheim si ako siedmy tím bundesligovej tabuľky zahrá skupinovú fázu EL. Nováčik z Heidenheimu sa predstaví v play off Európskej konferenčnej ligy. Leverkusen je šiesty nemecký tím v histórii, ktorý v jednej sezóne získal ligový titul a triumfoval aj v pohári.