Main Content

FIFA rozhodla: Hráč reprezentuje jedenásť rokov bez povolenia

utorok, 4. jún 2024 19:08 | Autor: TASR

logo FIFA
logo FIFA | zdroj: © TASR

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) rozhodla, že Emilio Nsue, najlepší strelec tohtoročného Afrického pohára národov, nemal právo hrať za Rovníkovú Guineu počas svojej jedenásťročnej reprezentačnej kariéry.

Spor so strešným orgánom svetového futbalu sa ťahal už od decembra 2013, keď FIFA uviedla, že Nsue nie je spôsobilý hrať za africkú krajinu, pretože už predtým nastúpil za španielske mládežnícke tímy v oficiálnej súťaži. Rodák z hlavného mesta Malorky Palmy, ktorý má španielske občianstvo, však aj naďalej hral za západoafrickú krajinu. FIFA spustila nové vyšetrovanie v marci 2023, pričom Nsue mal šesť dní na to, aby sa k celému prípadu vyjadril.

"Od respondenta sme nedostali žiadne stanovisko," uviedla vo vyhlásení. Federácia sa tak priklonila ku svojmu pôvodnému rozhodnutiu a Nsuemu udelila polročný zákaz činnosti. Rovníkovú Guineu potrestala pokutou 150.000 švajčiarskych frankov a skontumovala jej zápasy v kvalifikácii MS 2026 s Namíbiou a Libériou výsledkom 0:3. Guinea vyhrala oba 1:0 zásluhou gólov tridsaťštyriročného krídleníka.

Nsue odohral 26 súťažných zápasov za španielske mládežnícke výbery, vrátane ME do 21 rokov v roku 2011, predtým, ako bez povolenia nastúpil za A-tím Rovníkovej Guinei v roku 2013. Africká krajina požiadala o zmenu jeho futbalovej federácie, no nikdy tak neurobila cez FIFA. A keď Nsue nastúpil na prvé dva zápasy za rodnú krajinu svojho otca, FIFA oba skontumovala v prospech súperov. Spor sa však ťahal ďalej a Nsue v nasledujúcich rokoch odohral za Rovníkovú Guineu dokopy 43 zápasov a strelil v nich 23 gólov.

Z toho päť na januárovom APN, kde sa stal najlepším strelcom turnaja. Hráč španielskeho treťoligového tímu Intercity sa môže proti verdiktu odvolať na FIFA a ak neuspeje aj pred Športovým arbitrážnym súdom, informoval britský denník Guardian.