Main Content

ROLAND GARROS: 17-ročná Ruska Mirra Andrejevová píše históriu

streda, 5. jún 2024 19:49 | Autor: TASR

Mirra Andrejevová
Mirra Andrejevová | zdroj: TASR

Ruská tenistka Mirra Andrejevová sa postarala o veľké prekvapenie na grandslamovom turnaji Roland Garros. Iba 17-ročná nenasadená hráčka vyradila vo štvrťfinále dvojhry turnajovú dvojku Bielorusku Arinu Sobolenkovú po trojsetovom boji 6:7 (5), 6:4 a 6:4 a premiérovo postúpila do semifinále na podujatiach veľkej štvorky.

Stala sa najmladšou grandslamovou semifinalistkou od roku 1997. V boji o finále sa stretne s Taliankou Jasmine Paoliniovou, nasadená dvanástka zdolal štvorku "pavúka" Kazašku Jelenu Rybakinovú 6:2, 4:6, 6:4. Sobolenková mala lepší vstup do stretnutia, ale napokon sa musela skloniť pred umením mladučkej Rusky. V prvom sete favoritka viedla 3:1, Andrejevová však dokázala sériou štyroch víťazných gemov otočiť na 5:3. Bieloruska potom zapla a doviedla set do tajbrejku, ktorý vyhrala 7:5. V druhej sade prehrávala 2:4, potom druhýkrát brejkla súperku a podarilo sa jej vyrovnať na 4:4. Dvojnásobná šampiónka Australian Open v závere neodolala stále razatnejšej hre mladej Rusky, za stavu 4:5 v desiatom geme ešte prvý setbal odvrátila, druhý však už nie.

Rozhodnúť tak musel tretí set. Ten mal opäť vyrovnaný priebeh. Andrejevová sa pri svojom podaní dostala do vedenia 5:4 a v desiatom geme definitívne zlomila odpor súperky, keď premenila svoj druhý mečbal. Štvrťfinálový súboj zakončila po dvoch hodinách a 28 minútach parádnym bekhendovým lobom. Andrejevová, 38. hráčka svetového rebríčka, je najmladšia žena v semifinále na grandslamovom podujatí za uplynulých 27 rokov. V roku 1997 postúpila medzi najlepšiu štvorku v rovnakom veku Martina Hingisová na US Open. Ja takisto najmladšia semifinalistka na Roland Garros od roku 1997, keď v rovnakej fáze bojovala opäť Hingisová. Na jej úspechu nič nemení fakt, že Sobolenkovú limitovala v zápase choroba. Andrejevová vyhrala prvýkrát v doterajších troch vzájomných dueloch s Bieloruskou.

Paoliniová vstúpila do zápasu s Rybakinovou aktívne, v prvom sete dvakrát brejkla súperku a vyhrala ho jasne 6:2. Kazaške sa nedarilo, síce sa blysla piatimi esami a mala lepšiu úspešnosť prvého podania, no robila veľmi veľa nevynútených chýb. V celom zápase ich spravila 48, z toho 32 z jej silného forhendu. Druhý set mal vyrovnanejší priebeh. Koncovku zvládla lepšie Rybakinová, za stavu 5:4 v desiatom geme tretíkrát vzala súperke podanie a uchmatla set pre seba. Ten rozhodujúci priniesol veľkú drámu, napínavý bol najmä maratónsky štvrtý gem, v ktorom Rybakinová vyrovnala na 2:2. V deviatom predviedla kľúčový brejk Paoliniová, ktorý následne potvrdila, keď premenila hneď svoj prvý mečbal. Dvadsaťosemročná Paoliniová hrala prvýkrát v kariére vo štvrťfinále na podujatí veľkej štvorky, postupom si ešte zlepšila svoje maximum. Do svojej zbierky pridala skalp wimbledonskej šampiónky z roku 2022.

"Je to neuveriteľný pocit. Bol to skutočne náročný zápas. V druhom sete som sa nechala trochu uniesť emóciami, no povedala som si, že súperka je veľká šampiónka, to sa môže stať. Snažila som sa na to rýchlo zabudnúť. Potom som začala bojovať o každú loptičku a dokázala som zvíťaziť. Prvýkrát v kariére som hrala na tomto prekrásnom kurte, bolo pre mňa potešením a privilégiom tu dosiahnuť prvý triumf," povedala podľa AFP Paoliniová, ktorá až do tejto sezóny nikdy neprenikla na grandslamovom podujatí ďalej ako do 2. kola. Keďže do najlepšej štvorky postúpil aj jej krajan Jannik Sinner, prvýkrát v histórii sa stalo, že v semifinále rovnakého grandslamového turnaja sa predstavia muž i žena z Talianska.