Main Content

PREMIER LEAGUE: Čo vlastne chcú? Kluby kritizujú VAR, jeho zrušenie nechcú

štvrtok, 6. jún 2024 19:56 | Autor: TASR

Premier League
Premier League | zdroj: Premier League

Kluby najvyššej anglickej futbalovej súťaže na svojom štvrtkovom zasadnutí hlasovali za pokračovanie používania systému videoasistenta rozhodcu (VAR).

Na výročnom valnom zhromaždení Premier League sa kluby takmer jednomyseľne zhodli, že napriek sérii kontroverzií v minulej sezóne nezrušia jeho využívanie. Chcú však zlepšiť jeho fungovanie. Kluby hlasovali za zachovanie VAR v pomere 19:1. Zrušiť používanie systému navrhli v máji funkcionári Wolverhamptonu Wanderers po viacerých kontroverzných rozhodnutiach. Jeho predstavitelia tvrdia, že podkopáva hodnotu značky Premier League.

Žiadny iný klub ich však nepodporil. K zrušeniu VAR by došlo v prípade, ak by návrh Wolverhamptonu podporilo minimálne 14 z 20 klubov. Vedenie Wolves vyjadrilo sklamanie z výsledku hlasovania: "Hoci sme sklamaní z hlasovania o budúcnosti VAR, uznávame a akceptujeme rozhodnutie našich klubov a boli sme uistení, že Premier League berie obavy klubov a fanúšikov vážne. Vítame záväzok zlepšiť VAR, najmä v oblastiach, ktoré sa týkajú zdĺhavých rozhodnutí a konzistentnosti. Hoci sme stále presvedčení, že futbal v Premier League by bol lepší bez VAR, myslíme si, že tieto zlepšenia sú kľúčové pre integritu hry a pre zlepšenie celkového zážitku našich priaznivcov zo zápasu."

Vedenie ligy, jej kluby a riadiaci orgán rozhodcov v Anglicku (PGMOL) sa však zhodli, že systém a jeho využívanie je potrebné zlepšiť v prospech hry i fanúšikov. Vo vyhlásení Premier League sa uvádza: "V rámci dôkladných diskusií na výročnom valnom zhromaždení sa dospelo k dohode, že PGMOL, Premier League a kluby zohrávajú dôležitú úlohu pri zlepšovaní systému a jeho reputácie. V rámci prebiehajúcej práce na zlepšení VAR sa v rámci diskusií s klubmi zamerali na šesť kľúčových oblastí." Systém VAR zaviedli v PL v roku 2019 a najmä v uplynulej sezóne sa stal častým terčom kritiky. V apríli bolo potvrdené, že technológia poloautomatického ofsajdu (SAOT) bude zavedená na jeseň 2024.

Premier League tvrdí, že táto technológia zabezpečí rýchlejšie a konzistentné umiestnenie virtuálnej ofsajdovej čiary na základe optického sledovania hráčov a bude vytvárať vysokokvalitnú grafiku vysielania, aby sa zabezpečil lepší zážitok fanúšikov priamo na štadióne a pri obrazovkách. Liga uviedla, že bude spolupracovať s PGMOL na školení pre rozhodcov, aby sa zlepšila konzistentnosť, vrátane dôrazu na rýchlosť pri zachovaní presnosti. Liga dodala, že spolu s PGMOL bude naďalej lobovať u Medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB), aby umožnila väčšiu flexibilitu v pravidlách hry. Informovala o tom agentúra AP.