Main Content

ROLAND GARROS: Iga Swiateková naďalej prechádza turnajom ako nôž maslom

štvrtok, 6. jún 2024 19:59 | Autor: TASR

Iga Swiateková
Iga Swiateková | zdroj: TASR

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom Roland Garros. Najvyššie nasadená obhajkyňa titulu zdolala v semifinále turnajovú trojku Američanku Cori Gauffovú 6:2, 6:4.

V dueli o štvrtú trofej z parížskej antuky nastúpi v sobotu o 15.00 h proti víťazke súboja medzi Taliankou Jasmine Paoliniovou a Ruskou Mirrou Andrejevovou. Swiatekovej ideálne vyšiel úvod zápasu s Gauffovou, keď dvakrát prelomila podanie súperky a v prvom sete si vybudovala rozhodujúci náskok 5:1. Poľka mala na dvorci Philippa Chatriera vysokú percentuálnu úspešnosť prvého servisu a dominovala v dlhších výmenách.

Gauffová sa snažila s favoritkou držať krok, no z forhendu robila priveľa nevynútených chýb, čo bola voda na mlyn svetovej jednotky. V druhom dejstve sa Gauffová vďaka brejku vo štvrtom geme ujala vedenia 3:1. Swiateková však v ďalších minútach otočila na 5:3 a duel už dotiahla do úspešného konca. Poľka nadviazala na triumf nad Gauffovou z finále Roland Garros z roku 2022 a upravila vzájomnú bilanciu už na 11:1.

V Paríži ťahá 20-zápasovú víťaznú šnúru, jej poslednou premožiteľkou bola 9. júna 2021 Grékyňa Maria Sakkariová. Gauffová bude napriek semifinálovej prehre v pondelok prvýkrát svetovou dvojkou. Swiateková opäť potvrdila, že antuka je jej najsilnejší povrch. "Bol to intenzívny zápas. Držala som sa svojej taktiky, ktorá slávila úspech. Coco sa určite zlepšuje, čo potvrdila triumfom na vlaňajšom US Open. Pred sebou máme ešte veľa vzájomných zápasov na najvyššej úrovni. Teší ma, že som postúpila do ďalšieho parížskeho finále. V osemfinále proti Naomi Osakovej som bola loptičku od vypadnutia. Postupne som sa však dostala do dobrého tempa a každým zápasom sa cítim lepšie," uviedla Poľka v pozápasovom interview s bývalým švédskym tenistom Matsom Wilanderom.