Main Content

Zlatá lopta spozná víťaza v októbri: Dočká sa Vinicius Junior?

štvrtok, 6. jún 2024 21:30 | Autor: TASR

Vinicius Junior
Vinicius Junior | zdroj: TASR

Výsledky ankety o Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu sezóny slávnostne vyhlásia na galavečere 28. októbra v Paríži.

Minulý rok získal prestížne ocenenie ôsmykrát v kariére Argentínčan Lionel Messi a vylepšil tak svoj vlastný rekord. Partnerom francúzskeho magazínu France Football pri organizácii ankety je Európska futbalová únia UEFA.

Nominácie zverejnia 4. septembra, pričom hlasujúci budú môcť zohľadniť výsledky z majstrovstiev Európy a Copa America i zo ženského olympijského turnaja v Paríži. Medzi favoritov v mužskej kategórii patrí trojica Vinicius Junior, Jude Bellingham a Toni Kroos z Realu Madridu, ktorí pomohli "bielemu baletu" k zisku rekordného 15. titulu v Lige majstrov a triumfu v La Lige.

Nemec Kroos ukončí kariéru po tohtoročným domácich ME a nikdy sa neumiestnil v prvej trojke hlasovania o Zlatú loptu. Od hlasujúcich sa očakáva, že budú brať do úvahy individuálne výkony hráčov, potom výsledky ich tímu a tiež fair play. Magazín France Football prvýkrát predstavil Zlatú loptu pre mužov v roku 1956 a v roku 2018 pridal aj ženskú cenu.

UEFA sa stala partnerom magazínu, pomáha pri marketingu podujatia a organizácii ceremoniálu v Paríži. Triumf z minulého roka obhajuje Messi a medzi ženami Španielka Aitana Bonmatová z FC Barcelona. Medzi nové ocenenia v sezóne 2023/24 budú patriť kategórie pre najlepšieho trénera mužov a žien. Informovala o tom agentúra AP.