Main Content

FINÁLE NBA: Dallas bol úplne bez šance. Boston ovládol Game 1 suverénnym spôsobom + VYJADRENIA

piatok, 7. jún 2024 11:53 | Autor: TASR

Boston Celtics
Boston Celtics | zdroj: TASR

Basketbalisti Bostonu Celtics vstúpili úspešne do bojov o titul v NBA. V úvodnom zápase finálovej série zdolali doma v noci na piatok hráčov Dallasu Mavericks presvedčivo 107:89, keď už po polčase viedli 63:42. Najlepším strelcom víťazov bol Jaylen Brown s 22 bodmi.

Zažiaril aj lotyšský pivot Kristaps Porziňgis, ktorý vynechal predchádzajúcich 10 duelov v play off pre zranenie lýtka. Nastúpil ako náhradník a zaznamenal 20 bodov. Celtics ukázali silu svojho kolektívu, keď v dvojciferných číslach sa ocitla kompletná základná päťka a spolu s Porziňgisom tak šesť hráčov. Dallas strelecky potiahol iba Luka Dončič, ktorý nazbieral 30 bodov a 10 doskokov, no zároveň mal iba jedinú asistenciu.

Rozdiel v počte finálnych prihrávok oboch tímov bol markantný, Boston v tejto štatistike zvíťazil 23:9. Domáci výrazne lepšie strieľali aj spoza trojkového oblúka a to v pomere 16:7, na body lavičky zvíťazili Celtics 32:20. Druhý duel finále je na programe v noci na pondelok (2.00 SELČ) opäť v Bostone. Víťaz základnej časti nastúpil v osvedčenej základnej zostave, s ktorou zvládol predchádzajúce série play off proti Indiane a Clevelandu. Na poste pivota nastúpil čerstvo 38-ročný veterán Al Horford. Porziňgis prišiel ako prvý náhradník po piatich minútach a okamžite priniesol impulz, po ktorom sa Boston dostal do dvojciferného náskoku.

Prvú štvrtinu uzavreli Celtics šnúrou 23:5 a viedli po nej 37:20. Lotyšský dlháň premieňal strely, zaskvel sa niekoľkými efektnými blokmi a pivoti hostí na ňom rýchlo zbierali fauly. Už po prvej dvanásťminútovke mal na konte 11 bodov, do konca polčasu stihol nazbierať 18. "Dnes som si potvrdil, že som na tom naozaj dobre. Nebolo to dokonalé, ale dokážem tímu pomôcť," pochvaľoval si Porziňgis podľa AP a zverenca pochválil aj kouč Joe Mazzulla: "KP nám pomohol dostať sa tam kde sme a dnes sme videli prečo. Nie je dôležité ako dlho nehral, dnes nastúpil a hneď dokázal robiť, čo bolo treba."

Hráčom zápasu bol však napokon Brown, ktorý okrem skórovania "makal" aj v obrane a zaznamenal okrem 22 bodov aj 6 doskokov, 3 zisky a 3 bloky. Strelecký líder tímu Jayson Tatum zostal na 16 bodoch, no dosiahol na double double s 11 doskokmi. "Nemôžeme priveľmi oslavovať. Dallas sa určite pripraví na druhý zápas. Musíme zabudnúť, čo sa stalo a ešte sa zlepšiť," tlmil eufóriu po stretnutí Brown. Dallas prehrával v druhej štvrtine až o 29 bodov, po polčase o 21. Po zmene strán však ešte bojoval a v tretej štvrtine znížil až na 8 bodov (64:72).

Boston okamžite kontroval šnúrou 14:0 a tá už Mavericks definitívne zlomila. Po troch štvrtinách mal Dallas na konte iba päť asistencií, čo je najmenej za rovnakú dobu v akomkoľvek zápase NBA za uplynulé tri roky. "Veľakrát sme sa s loptou niekde zasekli. Musíme si loptu posúvať oveľa lepšie," našiel príčinu nezdaru tréner Dallasu Jason Kidd. Dončičovi tentokrát veľmi nepomohol jeho tradičný sekundant Kyrie Irving, ktorý dal iba 12 bodov. Na bývalého hráča Bostonu hľadisko bučalo, no to podľa jeho slov nebolo dôvodom jeho slabšej hry. "Popravde, čakal som väčší hluk. Už som v Bostone prehral aj po mojom odchode, nechcem z toho urobiť zvyk," sľúbil Irving.