Main Content

EURO 2024: Škótsko prekvapivo vynechalo veterána + NOMINÁCIA

sobota, 8. jún 2024 10:31 | Autor: TASR

Škótsko - Slovensko
Škótsko - Slovensko | zdroj: TASR/AP

V záverečnej nominácii futbalistov Škótska na ME 2024 (14. júna - 14. júla) napokon nefiguruje 41-ročný brankár Craig Gordon. V piatkovom prípravnom zápase proti Fínsku (2:2) sa stal najstarším reprezentantom svojej krajiny. Tréner Steve Clarke po stretnutí oznámil menoslov hráčov, s ktorými počíta na turnaj v Nemecku a v súvislosti s vynechaním Gordona uviedol, že išlo o ťažké rozhodnutie.

Brankár škótskeho klubu Hearts utrpel na konci roka 2022 vážne zranenie nohy a do hry sa vrátil po viac než ročnej prestávke. Štartom proti Fínsku prekonal škótsky rekord Davida Weira z roku 2010, ktorý odohral svoj posledný reprezentačný zápas vo veku 40 rokov a 116 dní. Gordon mal v deň zápasu proti Fínsku 41 rokov a 158 dní. V roku 2020 bol v pozícii náhradníka na ME 2020 a do hry napokon nezasiahol. V Clarkeovom rozhodovaní zavážila aj skutočnosť, že Gordon nastúpil po zranení iba do siedmich zápasov.

"Nechcel som brať na turnaj štyroch brankárov. Nevziať Craiga bolo naozaj ťažké rozhodnutie, zvlášť, keď si uvedomíte, z akého zranenia sa vrátil. Cítil som, že sa po návrate nestal brankárskou jednotkou v Hearts a od decembra 2022 odohral iba sedem zápasov. Rozhovor s Craigom bol dosť emotívny a obaja sme v ňom boli úprimní," uviedol Clarke. Gordon sa o svojej neúčasti na ME dozvedel už v predvečer zápasu s Fínskom, no v ňom napokon figuroval ako náhradník a 20 rokov po reprezentačnom debute odohral svoj 75. zápas za Škótsko.

V závere prípravného obdobia nastali v škótskom kádri dve zmeny, keď zranených Bena Doaka a Lyndona Dykesa nahradili Tommy Conway a Lewis Morgan. Škóti nastúpia na svoj prvý zápas na ME 2024 v piatok 14. júna proti domácemu Nemecku, v základnej A-skupine sa stretnú aj s tímami Švajčiarska a Maďarska. Informácie priniesla agentúra Reuters.

Konečná nominácia Škótska na ME 2024:

Brankári: Zander Clark (Hearts), Angus Gunn (Norwich City), Liam Kelly (Motherwell)

Obrancovia: Liam Cooper (Leeds United), Grant Hanley (Norwich), Jack Hendry (Al-Ettifaq), Ross McCrorie (Bristol City), Scott McKenna (Kodaň), Ryan Porteous (Watford), Anthony Ralston (Celtic), Andy Robertson (Liverpool), Greg Taylor (Celtic), Kieran Tierney (Real Sociedad)

Stredopoliari: Stuart Armstrong (Southampton), Ryan Christie (Bournemouth), Billy Gilmour (Brighton & Hove Albion), Ryan Jack (Rangers), Kenny McLean (Norwich), John McGinn (Aston Villa), Callum McGregor (Celtic), Scott McTominay (Manchester United)

Útočníci: Che Adams (Southampton), Tommy Conway (Bristol City), James Forrest (Celtic), Lewis Morgan (New York Red Bulls), Lawrence Shankland (Hearts)