Main Content

FINÁLE NHL: Bobrovskij lepší ako Patrick Roy. Panthers prepísali históriu a 3 zápasy od Stanley Cupu

nedeľa, 9. jún 2024 10:01 | Autor: TASR

Florida Panthers
Florida Panthers | zdroj: TASR

Hokejisti Floridy prvýkrát v klubovej histórii vyhrávajú vo finálovej sérii NHL. Panthers zdolali Edmonton v otváracom zápase bojov o Stanley Cup na domácom ľade 3:0.

Sergej Bobrovskij zlikvidoval 32 striel a stal sa najstarším brankárom v histórii, ktorý otvoril finálovú sériu shutoutom. Bobrovskij zaznamenal čisté konto vo veku 35 rokov a 262 dní a prekonal doterajší rekord Patricka Roya, ktorý zaznamenal shutout v zápase číslo 1 finálovej série v roku 2001 medzi Coloradom a New Jersey. Avalanche vtedy vyhrali 5:0 a Roy vychytal čisté konto (25 zákrokov) vo veku 35 rokov a 233 dní.

Bol to tretie čisté konto Bobrovského v play off, druhé v tomto roku a trinástym víťazstvom v tohtoročných vyraďovacích bojoch stanovil klubový rekord. V úvodných zápasoch finále Stanley Cupu to bol celkovo 16. shutout, ale len siedmy za uplynulých 76 rokov. Naposledy otvoril finále čistým kontom Roberto Luongo v roku 2011 v drese Vancouveru. Canucks vtedy zdolali Boston 1:0 gólom Raffiho Torresa z poslednej minúty. Sériu ale napokon vyhral v siedmich zápasoch Boston, ktorý viedol kapitán Zdeno Chára.

Naposledy zaznamenal shutout vo finálovej sérii vo veku 35 a viac rokov Tim Thomas, ktorému sa to podarilo v drese Bostonu v roku 2011 v sérii proti Vancouveru dokonca dvakrát, keď mal 37 rokov. Prvý gólu duelu, ktorý bol napokon aj víťazný, strelil Carter Verhaeghe, pre ktorého to bol desiaty presný zásah v play off 2024. Už len jeden gól mu chýba k tomu, aby vyrovnal klubový rekord spoluhráča Matthewa Tkachuka z minulej sezóny.

Panthers vyhrali vo finálovej sérii pri svojej tretej účasti len druhý zápas a opäť bol pri tom Verhaeghe. Minulý rok rozhodol o jedinom víťazstve Floridy vo finále nad Vegas, keď strelil víťazný gól v predĺžení tretieho zápasu. Dvadsaťosemročný kanadský útočník Verhaeghe je s 25 gólmi najlepší strelec Floridy v play off v histórii. Dres “panterov” si oblieka štvrtú sezónu, do tímu prišiel z konkurenčnej Tampy Bay Lightning, kde v dvoch zápasoch play off neskóroval.