Main Content

Iga Swiateková je medzi legendami tenisu: Toto hovorí hrdá šampiónka Roland Garros

nedeľa, 9. jún 2024 19:16 | Autor: TASR

Iga Swiateková
Iga Swiateková | zdroj: TASR

Poľská tenistka Iga Swiateková sa štvrtým triumfom na grandslamovom turnaji Roland Garros zaradila ku Chris Evertovej, Steffi Grafovej a Justine Heninovej, ktoré získali na parížskej antuke viac než tri tituly v open ére.

Finálovým triumfom nad Taliankou Jasmine Paoliniovou (6:2, 6:1) zároveň dosiahla tretí titul za sebou ako prvá hráčka od roku 2007, keď to dokázala Belgičanka Justine Heninová. Pre 23-ročnú Swiatekovú znamenal štvrtý parížsky titul za uplynulých päť rokov aj odzrkadlenie správneho vyrovnania sa s tlakom.

"Som na seba naozaj hrdá, pretože očakávania boli vysoké. Takisto aj tlak. Som perfekcionista, takže vždy cítim tlak, no myslím si, že ho zvládam," uviedla po finále. Jej najkritickejší moment na turnaji prišiel už v 3. kole, keď odvrátila mečbal proti Japonke Naomi Osakovej. V rozhodujúcom sete s ňou prehrávala 0:3, neskôr aj 3:5 a v 9. geme mohla súperka rozhodnúť na svojom podaní. Swiateková ju však brejkla, znížila na 4:5, následne vyrovnala na 5:5 a po ďalšom brejku otočila na 7:5. Po zápase sa v zákulisí rozplakala.

"V tom zápase som si myslela, že vypadnem. Bola som však veľmi šťastná, že som napokon zvíťazila, no stále som mala pocit, že som na hrane vypadnutia. Toto víťazstvo ma utvrdilo v tom, že vždy mám veriť sám sebe a ak dokážem hrať svoj tenis, tak budem úspešná," priznala. Po tomto zápase už nestratila ani set a súperkám dovolila v záverečných štyroch zápasoch iba jedenásť gemov - najmenej na ceste k víťazstvu na turnajoch veľkej štvorky v open ére.

Svetová jednotka si prvenstvom na druhom grandslame roka pripísala aj ďalší míľnik, keď sa stala po Serene Williamsovej iba druhou hráčkou, ktorá v jednom roku zvíťazila na turnajoch v Madride, Ríme i Paríži. Vo veku 23 rokov má za sebou rovnaký počet triumfov na Roland Garros, aký mal v tomto veku mužský rekordér turnaja Španiel Rafael Nadal, ktorý triumfoval v štrnástich ročníkoch. Swiateková má na RG skóre 35:2 a finálovým víťazstvom predĺžila svoju víťaznú sériu na 21 zápasov. "Som šťastná z toho, ako som sa dokázala so všetkým vyrovnať a zvládnuť takýto náročný turnaj," uviedla.