Main Content

ATLETICKÉ ME: Suverénna Gajanová postúpila ďalej. Ledecká s „osobákom", ale nestačilo to

pondelok, 10. jún 2024 14:40 | Autor: TASR

Gabriela Gajanová
Gabriela Gajanová | zdroj: TASR

Slovenská atlétka Gabriela Gajanová si suverénnym spôsobom vybojovala účasť v semifinále behu na 800 m na ME v Ríme.

V pondelkovom treťom rozbehu dobehla do cieľa prvá s výrazným náskokom pred súperkami v čase 2:00:31 min a dostala sa medzi trojicu postupujúcich priamo. Do finále 400 m prek. sa nedostala Daniela Ledecká, ktorej k postupu medzi najlepších osem nestačil ani osobný rekord 55,83 s, v prvom semifinále dobehla ôsma.

Gajanová si vybojovala po štarte prvú pozíciu a udávala tempo pretekov. Pri príchode na záverečnú stovku ešte zvýšila rýchlosť a konkurentkám nedala šancu. Semifinále ju čaká v utorok o 10.10, prípadné finále v stredu o 21.28. Už istá účastníčka olympijských hier v Paríži zaznamenala v rozbehu celkovo druhý najlepší čas.

"Na začiatku ma prekvapilo, že som na prvej pozícií, ale nenechala som sa strhnúť a sústredila iba na seba. Snažila som sa nešpekulovať a iba bežať. Nemala som prehľad o súperkách, a tak som ťahala až do posledných metrov. Trochu ma prekvapilo, že to bolo s takým rozdielom. Dodalo mi to odvahu, pred zajtrajškom sa cítim dobre naladená," povedala Gajanová pre atletika.sk. Ledecká nastúpila v krajnej druhej dráhe a všetky súperky boli napokon nad jej sily.

Tuho však bojovala a pokúsila sa predstihnúť aspoň vedľa nej bežiacu Fínku Kristiinu Halonenovú, čo sa jej nepodarilo iba o tisíciny. Odmenou za námahu však bolo nové osobné maximum a prvý čas pod 56 sekúnd. Predchádzajúci osobný rekord mal hodnotu 56,01 a Ledecká ho dosiahla pred dvoma rokmi v Prahe.