Main Content

FINÁLE NHL: Edmonton v problémoch, Barkov nedohral po zlyhaní Draisaitla, Panthers šliapu a idú si po pohár

utorok, 11. jún 2024 09:00 | Autor: TASR

 Sergej Bobrovskij
Sergej Bobrovskij | zdroj: TASR

Hokejisti Floridy Panthers vedú vo finálovej sérii play off NHL už 2:0 na zápasy. V noci na utorok zdolali Edmonton Oilers 4:1, keď o triumfe rozhodli tromi gólmi v záverečnej tretine. Tretí duel je na programe v noci na piatok od 2.00 SELČ.

Hostia, ktorí v predošlom stretnutí neskórovali napriek 32 strelám na bránku, išli do vedenia v 12. minúte, keď obranca Mathias Ekholm zakončil únik dvoch proti jednému - 0:1. Presadil sa počas hry štyroch proti štyrom a brankár Sergej Bobrovskij inkasoval po strele medzi betóny, pričom išlo o prvú strelu na jeho bránku v zápase. Florida vyrovnala v polovici druhej tretiny, keď Niko Mikkola prekvapil brankára Stuarta Skinnera - 1:1.

Gólu predchádzala kuriózna situácia, keď si práve Mikkola takmer strelil vlastný gól po tom, čo v obrannom pásme bekhendom poslal puk na bránku Bobrovského. Ten bol pozorný, puk vyrazil do hry a z akcie vyplynul vyrovnávajúci gól. "Bob bol v strehu a ukázalo sa, aké je to dôležité," poznamenal Mikkola. Dôležitý moment priniesla 44. minúta, v ktorej hostia nedostali puk z vlastného pásma a Rodrigues využil chybu Evana Boucharda, po ktorej prekonal Skinnera strelou zo strednej vzdialenosti - 2:1. Ten istý útočník "panterov" sa presadil aj v presilovke v 53. minúte, keď tečoval puk po prihrávke Antona Lundella - 3:1.

"Olejári" sa pokúsili vyrovnať počas hry bez brankára, no obranca Ekblad strelou od červenej čiary pridal štvrtý gól domácich. Tí zvíťazili v prvom zápase série napriek tomu, že strelecky aktívnejší bol ich súper (18:32), no tentoraz ho prevýšili aj v tomto ukazovateli - 29:19. Floridu najmä v tretej tretine podržal Bobrovskij, ktorý mal v zápase 94,70-precentnú úspešnosť zákrokov. V záverečnej časti čelil 12 strelám, dovtedy sa Edmonton dostal iba k siedmim. K hrdinom Floridy patril útočník Evan Rodrigues, ktorý strelil dva góly, čím nadviazal na presný zásah z prvého duelu.

"Absolvoval turné po našej zostave a hral už asi s každým. Teraz hrá svoj najlepší hokej," poznamenal tréner Paul Maurice. Spokojný bol nielen s výkonmi jednotlivcov, ale celého tímu: "Zdalo sa mi, že sme pokračovali vo výkone z tretej tretiny prvého zápasu. Ukázali sme veľkú snahu a išli za svojím cieľom." Edmonton prvýkrát v prebiehajúcej play off prehráva 0:2 na zápasy. Jeden z najofenzívnejších tímov súťaže sa v úvodných dvoch dueloch trápil najmä v koncovke a z 51 striel vyprodukoval iba jeden gól. "Samozrejme, že môžeme byť lepší. Začína sa to mnou. Dnes to nebolo z mojej strany najlepšie, uvedomujem si to," uviedol Draisaitl.

Podľa trénera Krisa Knoblaucha mali jeho zverenci na to, aby po dvoch zápasoch vyrovnali na 1:1: "Myslím si, že sme hrali dostatočne dobre na to, aby sme zvíťazili. Nie vždy sa to však stane." V zápase predčasne skončil obranca Edmontonu Darnell Nurse po bodyčeku Rodriguesa. V tretej tretine odstúpil aj kapitán Floridy Aleksander Barkov po zákroku na hlavu od Leona Draisaitla. Z ľadu odišiel na striedačku aj s pomocou spoluhráčov, po odchode do šatne sa už na striedačku nevrátil. Útočník Edmontonu dostal dvojminútový trest, ktorý sa skončil tretím gólom Floridy. Tréner "panterov" Paul Maurice sa k stavu Barkova vyjadril len veľmi stručne: "Na mojich pocitoch nezáleží. Liga sa pozerá na všetko, určite preskúma každý zákrok," uviedol.