Main Content

Fantastická Gajanová postúpila do finále 800ky na ME v Ríme: Čo Slovenka povedala?

utorok, 11. jún 2024 11:54 | Autor: TASR

Gabriela Gajanová
Gabriela Gajanová | zdroj: TASR

Slovenská atlétka Gabriela Gajanová postúpila do finále behu na 800 m na ME v Ríme. V utorňajšom prvom semifinále dosiahla čas 1:59,43, ktorý bol jej najlepší výkon sezóny.

Finále je na programe v stredu 12. júna o 21.28 h. Gajanová dosiahla v prvom semifinále piaty najrýchlejší čas a spoločne so štvrtou Poľkou Annou Wielgoszovou (1:59,07) museli čakať na výsledok druhého semifinálového behu. Z oboch sa do finále dostali tri najlepšie pretekárky bez ohľadu na ich čas. Napokon ich doplnili práve Wielgoszová s Gajanovou, keďže v druhej semifinálovej osmičke sa ani jedna zo šprintérok nedostala pod hranicu dvoch minút.

"Veľmi sa teším z postupu do finále. Čakala som, že by som s mojím časom mohla postúpiť a napokon to vyšlo. V semifinálovom behu som sa necítila ideálne, ale išla som, čo to dalo. Keely (obhajkyňa titulu Hodgkinsonová) rýchlo rozbehla semifinále a zvíťazila spôsobom štart-cieľ," uviedla Gajanová pre RTVS. Druhé semifinále sledovala z kresla pre "čakateľky" a napokon dosiahla svoj druhý najlepší výkon po vlaňajšom osobáku (1:58,78).

"Chcela som mať pri svojom mene "Q" ako istotu postupu už po šprinte a nenechávať to na náhodu. V kresle mi potom bolo o to teplejšie, že v druhom semifinále bežala Poľka Angelika Sarnová, s ktorou som trénovala. Napokon sme obe vo finále, takže sa teším aj z toho. Odľahlo mi, keď som videla, že medzičas druhého semifinále je pomalší než náš," priznala Gajanová. Bez ohľadu na jej výsledok v stredajšom finále je isté, že dosiahne prinajhoršom tretí najlepší výsledok Slovenky na osemstovke v histórii ME po treťom a štvrtom mieste Lucie Klocovej z rokov 2010, resp. 2012.

"Teraz musím dobre zregenerovať, predsa len mám za sebou skoré vstávanie. Čaká ma dlhý deň, keďže bežím až večer. Musím dovtedy načerpať sily a byť pripravená," uviedla Gajanová. Tá je druhá Slovenka, ktorá sa na prebiehajúcom šampionáte prebojovala do finále. Prvou sa stala Viktória Forsterová, ktorá obsadila ôsme miesto v pretekoch na 100 m cez prekážky s časom 13,25 s.