Main Content

Famózna Gabriela Gajanová: Z ME v Ríme nesie striebro, Slovensko má vďaka nej skvelú reklamu

štvrtok, 13. jún 2024 09:03 | Autor: TASR

Gabriela Gajanová
Gabriela Gajanová | zdroj: TASR

Slovenská atlétka Gabriela Gajanová vybojovala striebornú medailu v behu na 800 m na ME v Ríme. V stredajšom finále zabehla 1:58,79 min a pre Slovensko získala prvý cenný kov na podujatí od roku 2018, keď získal rovnakú medailu v Berlíne Matej Tóth v chôdzi na 50 km.

Nór Jakob Ingebrigtsen triumfoval po 5000 m aj na 1500 m a tretíkrát za sebou zvládol na ME double. Časom 3:31,95 min navyše prekonal rekord šampionátu. Tretíkrát za sebou si na ME pripísal prvenstvo aj v skoku o žrdi Švéd Armand Duplantis a zlepšil rekord ME na 610 cm, vlastný svetový rekord sa mu však pokoriť nepodarilo. Gajanová sa postarala o siedmu medailu pre Slovensko na kontinentálnom šampionáte v ére samostatnosti. Zlato získal v Barcelone 2010 kladivár Libor Charfreitag, Tóth má v zbierke dve striebra z ME, rovnako ako kladivárka Martina Hrašnová, bronz vybojovala na 800 m v Barcelone Lucia Klocová.

Gajanovej výkon z Olympijského štadióna v Ríme je druhý najlepší v kariére, rýchlejšie bežala iba pred rokom v Bellinzone 1:58,78 a dosiahla na olympijský limit do Paríža. V stredajšom finále potvrdila pozíciu favoritky Britka Keely Hodgkinsonová, ktorá získala zlato za 1:58,65 min, Gajanová sa vyšvihla k striebru výborným finišom na záverečnej stovke. Bronz patrí Francúzke Anais Bourgoinovej za 1:59,30. Zverenkyňa švajčiarskeho trénera Louisa Heyera zaznamenala najlepšie umiestnenie Slovenska na podujatí, prekonala aj Viktóriu Forsterovú, ktorá si zabehla finále na 100 m prek. a obsadila 8. miesto.

"Stále som v šoku, neskutočne sa teším. Splnilo sa mi to, čo som si priala. Išla som si za tým, bola som v pretekoch odvážna a bojovala som do posledných metrov. Čakali sme, že sa pobeží rýchlejšie, nechcela som prepáliť tempo. Vybojovala som si pozíciu a odvtedy som sa snažila byť v pretekoch. V závere som videla, že mám na dosah aj Keely, mám voči nej mimoriadny rešpekt, je to skúsená pretekárka, no bojovala som do posledných metrov aj s ňou. Z druhého miesta sa neskutočne teším," sršala radosťou Gajanová v rozhovore pre RTVS. Duplantis prešiel súťažou bez problémov, prvýkrát mu spadla latka až pri pokusoch na svetový rekord 625. Najmä prvý z trojice skokov bol nádejný, druhýkrát v tomto roku však napokon vlastné historické maximum neprekonal.

Zlepšil aspoň vlastný rekord šampionátu, ten predchádzajúci z Mníchova mal hodnotu 610 cm. Ingebrigtsen získal zlato na 1500 m i 5000 na ME v Berlíne 2018, Mníchove 2022 i v Ríme 2024. Na Stadio Olimpico prekonal svoj vlastný rekord šampionátu, ktorý mal z Mníchova hodnotu 3:32,76. Úradujúci olympijský šampión v tejto disciplíne potvrdil, že v Európe nemá konkurenciu. S prehľadom podľa očakávania triumfovali aj Taliani na 4x100 m. Štvorica Matteo Melluzzo, Lamont Marcell Jacobs, Lorenzo Patta a Filippo Tortu zabehla 37,82. V rovnakej disciplíne žien si pripísali prvenstvo Britky, Dina Asherová-Smithová, Desiree Henryová, Amy Huntová, Daryll Neitová zvíťazili za 41,91. V dlhej štafete potvrdili pozíciu papierových favoritov na triumf Belgičania a Holanďanky.

Belgičanov priviedol do cieľa na prvom mieste v čase 2:59,84 min Alexander Doom a získal po prvenstve na individuálnej štvorstovke druhé zlato na podujatí. To isté platí aj o Femke Bolovej, ktorá po suverénnom víťazstve na 400 m prek. priviedla k zlatu aj holandskú štafetu v čase 3:22,39 min. Prvej medaily na šampionáte sa dočkali Česi a hneď najcennejšej. Jakub Vadlejch v poslednej sérii hodil oštepom 88,65 m a zdolal Nemca Juliana Webera, ktorý mal na konte 85,94. Zlata sa však v posledný deň šampionátu dočkali aj Nemci a postarala sa o to podľa očakávania v diaľke Malaika Mihambová výkonom 722 cm. Striebro získala na radosť domácich priaznivcov Larissa Iapichinová, ktorá v poslednej sérii poskočila zo štvrtej skokom dlhým 694.

Bronz získala za 691 Agate De Sousová, ktorá reprezentuje Portugalsko iba od tohto roku, predtým súťažila za Svätý Tomáš a Princov ostrov. Zlato pre Švajčiarsko zariadil rodák z Južného Sudánu Dominic Lokinyomo Lobalu v behu na 10.000 m časom 28:00,32 min.