Main Content

Súdny spor FIFPRO vs FIFA: Problémom sú nové MS klubov, hráčom sa viac zápasov nepáči

piatok, 14. jún 2024 08:10 | Autor: TASR

Real Madrid
Real Madrid | zdroj: TASR

Európske členské zväzy Medzinárodnej federácie profesionálnych futbalistov (FIFPRO) začali právne kroky proti Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) v súvislosti s rozšírením MS klubov, ktoré podľa nich porušuje práva hráčov na oddych medzi sezónami.

FIFA v máji uviedla, že sa nechystá zmeniť formát súťaže, na ktorej sa po novom predstaví až 32 klubov v termíne od 15. júna do 13. júla budúceho roka. FIFPRO uviedlo, že ak nepríde ku zmenám, odštartuje právne kroky a Anglická asociácia profesionálnych futbalistov i Francúzska hráčska únia vo štvrtok podali žalobu na bruselský obchodný súd.

Oba subjekty sú členmi FIFPRO. "Členské zväzy FIFPRO Europe dnes podali proti FIFA právny nárok, v ktorom napadli zákonnosť rozhodnutí FIFA jednostranne stanoviť Medzinárodný kalendár zápasov (IMC) a najmä rozhodnutie vytvoriť a naplánovať majstrovstvá sveta klubov FIFA 2025. Hráčske odbory sa domnievajú, že tieto rozhodnutia porušujú práva hráčov a ich odborov podľa Charty základných práv EÚ a zároveň potenciálne porušujú právo hospodárskej súťaže EÚ," uviedla organizácia vo vyhlásení. Žaloba žiada bruselský obchodný súd, aby prípad postúpil Európskemu súdnemu dvoru (ESD).

FIFA sa k prípadu zatiaľ nevyjadrila. FIFPRO bude zastupovať právnická firma Dupont-Hissel, ktorú založil Jean-Louis Dupont. Belgický právnik bol súčasťou tímu pri prelomovom prípade Bosman z roku 1995, ktorý pomohol prepísať pravidlá, podľa ktorých fungujú hráčske zmluvy. Informovala agentúra Reuters.