Main Content

EURO 2024: Srbi a Angličania robili problémy. Polícia zasahovala aj zatýkala

pondelok, 17. jún 2024 12:01 | Autor: TASR

EURO 2024
EURO 2024 | zdroj: UEFA

Nemecká polícia zadržala osem osôb po strete fanúšikov Srbska a Anglicka, ku ktorému došlo pred nedeľňajším zápasom na ME v Gelsenkirchene.

Nemecké úrady informovali, že incident sa rýchlo skončil a vyjadrili spokojnosť nad priebehom bezpečnostnej operácie. Polícia klasifikovala zápas ako rizikový pre obavy z možného násilia oboch fanúšikovských táborov. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery, na ktorých niektorí priaznivci Srbska a Anglicka hádzali po sebe stoličky pred reštauráciou vyzdobenou srbskými vlajkami. Podľa polície sa skupina Angličanov pokúsila dostať k Srbom, ktorí vnútri jedli.

Polícia po následnej potýčke zadržala siedmich fanúšikov Srbska a jedného Anglicka, na mieste ostalo rozbité sklo a poškodené stoly. Jeden z priaznivcov odišiel do nemocnice so zranením hlavy, no sám ju krátko po ošetrení opustil, aby mohol sledovať zápas. Všetkých zadržaných polícia v noci prepustila, no pre UEFA vydala odporúčanie, aby im neumožnila vstup na nadchádzajúce zápasy. Nemecká polícia nasadila na zápas Srbov s Anglickom viac príslušníkov než na tradične rizikové nemecké derby medzi Schalke a Dortmundom.

Disponovala informáciami o približne piatich stovkách chuligánov, ktorí sa chystali na zápas zo Srbska. Aj preto ich sprevádzala až na štadión. Z preventívnych dôvodov sa na štadióne predávalo pivo s maximálnym obsahom alkoholu 2,5 percenta. Vypätosť zápasu podčiarkol piskot Srbov počas anglickej hymny, na ktorý Angličania odpovedali rovnako.