Main Content

EURO 2024: Budú Turci čierny kôň? Pre Gruzínsko pôjde o historickú chvíľu

pondelok, 17. jún 2024 12:36 | Autor: TASR

Futbalisti Turecka
Futbalisti Turecka | zdroj: TASR

Turecko bude historicky prvý súper gruzínskych futbalistov na kontinentálnom šampionáte v ére samostatnosti krajiny. Tímy si na ME v Nemecku zmerajú sily v utorkovom zápase F-skupiny (18.00 h v Dortmunde), pričom "papierovým" favoritom je krajina polmesiaca.

Medzi debutantami z Gruzínska sa predstavia aj známe súčasné či bývalé tváre zo Slovana Bratislava - Guram Kašia a Giorgi Čakvetadze. Vzájomné štatistiky sa prikláňajú na stranu Turecka, ktoré zvíťazilo v troch z piatich stretnutí, no mužstvá sa naposledy stretli pred 12 rokmi. Odvtedy sa veľa zmenilo a Gruzínsko sa pod vedením trénera Willyho Sagnola prebojovalo na svoj prvý veľký šampionát, keď zdolalo vo finále play off C-vetvy Grécko v jedenástkovom rozstrele 4:2.

Blízko k postupu na záverečný turnaj malo už pred štyrmi rokmi pod vedením slovenského trénera Vladimíra Weissa st., vtedy však v rozhodujúcom súboji prehralo so Severným Macedónskom. Ťahúňom Sagnolovho tímu bude krídelník SSC Neapol Chviča Kvaracchelija, skúsenosti prinesie 36-ročný stopér Kašia, ktorý má za sebou najviac štartov v gruzínskom drese (113). Do nominácie sa nedostal jeho spoluhráč zo Slovana Jaba Kankava. Predpokladá sa aj štart ofenzívneho stredopoliara Čakvetadzeho, ktorý hral za "belasých" v sezóne 2022/2023. Francúzsky kouč si je vedomý pozície svojho tímu, no verí, že jeho zverenci dokážu prekvapiť: "Turecko je veľký tím s výnimočnými hráčmi, ktorí väčšinou hrajú za veľké kluby. Bude to pre nás veľmi ťažké, ale poviem len toľko, že to bude ťažké aj pre Turecko."

Turci vstúpia do turnaja v nie ideálnej forme, z uplynulých piatich stretnutí prehrali tri a v dvoch remizovali. Ich cieľ v šiestom vystúpení na ME je postup zo skupiny, v ktorej figurujú ešte Portugalsko a Česko. Veľkou vzpruhou pre nich môže byť podpora z radov tureckých fanúšikov žijúcich v Nemecku. "Chceme hrať vášnivo a odvážne, aby na nás boli naši fanúšikovia hrdí. Na našich posledných dvoch turnajoch sme neprešli cez skupinovú fázu, takže naozaj musíme začať zbierať body a vyhrávať zápasy už od začiatku," vyhlásil tréner Vincenzo Montella. Turecko sa na šampionáte predstaví s mladou zostavou pod vedením 30-ročného kapitána Hakana Calhanoglua z Interu Miláno. Taliansky kouč sa bude v ofenzíve spoliehať na mladých hráčov ako sú Baris Alper Yilmaz (Galatasaray), Arda Güler (Real Madrid) a Kenan Yildiz (Juventus). "Pre zranenia máme niekoľko veľkých absencií, ale musíme sa sústrediť a veriť hráčom, ktorých máme k dispozícii. Máme dobrú zmes mladých, talentovaných hráčov a chalanov ako Calhanoglu, ktorí sú skúsenými vzormi. Takže máme šancu," veril svojim zverencom Montella. Utorok 18. júna, 18.00 h F-skupina,