Main Content

Slovenskí futbalisti sa zhodujú, tento triumf je obrovský, ale hlavne sladký

pondelok, 17. jún 2024 22:28 | Autor: TASR

Martin Dúbravka a Milan Škriniar
Martin Dúbravka a Milan Škriniar | zdroj: TASR

Slovenskí futbalisti zvíťazili vo svojom úvodnom zápase E-skupiny ME nad favorizovaným Belgickom 1:0. Vo Frankfurte skóroval ako jediný v siedmej minúte krídelník Ivan Schranz. Slovákov dvakrát zachránil pred inkasovaným gólom systém VAR, ktorý odhalil v prvom polčase ofsajd Romelua Lukakua a v závere aj ruku Loisa Opendu.

hlasy aktérov (zdroj: TASR, TV Markíza, AFP):

Domenico Tedesco, tréner Belgicka: "Je ťažké hovoriť, keby sme vyhrali, mohol by som vám povedať viac o svojom názore. Prehrali sme a ja chcem byť vnímaný ako férový tréner, takže nepoviem nič. Verím VAR-u, ak rozhodol, že to bola hra rukou, musíme to akceptovať. Tento večer ma veľmi bolí. Nechcem ukazovať prstom na ľudí. Môžete si byť istí, že budeme hovoriť o mnohých veciach, ale budeme to robiť interne a nie prostredníctvom médií. Vytvorili sme si veľa šancí, veľkých príležitostí. Ak by sme jednu z nich využili, hralo by sa ľahšie. Vedel som, že jedného dňa prehráme, žiaľ, stalo sa to dnes. Úprimne povedané, nie je toho veľa, čo by som mohol povedať tímu, aby zlepšil. Každý je sklamaný, no vždy som hovoril, že naša skupina bude veľmi náročná."

Francesco Calzona, tréner SR: "Som veľmi šťastný, že sa nám podarilo vyhrať. Museli sme siahnuť na dno svojich síl. Bez toho, aby sme sa zľakli. Teším sa aj za chlapcov, makajú a zaslúžili si takýto úspech. Je to dôležitý triumf aj pre mňa osobne. Venujem ho Slovákom, ktorí nás podporovali od prvého zápasu."

Stanislav Lobotka, stredopoliar SR a najlepší hráč zápasu: "V myšlienkach a vizualizácii som si to určite predstavoval takto. Ukázali sme dobré stránky, ale aj priestor na zlepšenie. Belgičanov musíme stále rešpektovať a byť šťastní za víťazstvo. Snažili sme sa robiť pressing, vedeli sme, že bez lopty to bude veľmi bolieť. Niekedy to stratíte, je to Belgicko, ale vytvárali sme si šance."

Martin Dúbravka, brankár SR: "Je to obrovské víťazstvo, nadreli sme sa veľmi na neho. Ukázali sme charakter, odbojovali sme to. Potrebujete aj trochu šťastia, čo sme aj mali. Vedel som, že pri prvom góle bol Lukaku v ofsajde. Tam som nepochyboval, že to nebude platiť. Belgičania majú svoju kvalitu, ale ukázalo sa to, čo sme hovorili pred zápasom, že keď sme mužstvo, dokážeme zdolať individuality."

Ivan Schranz, autor víťazného gólu SR: "Podali sme výborný a disciplinovaný výkon. Plnili sme pokyny, ktoré nám dal tréner. Išli šťastiu naproti a to je veľmi dôležité. Je to zaslúžená výhra proti top súperovi a to sa cení. Je to jeden zo životných gólov, no víťazstvo je o to krajšie. Bolo cítiť našich fanúšikov, patrí im veľká vďaka a verím, že sme si ich naklonili na svoju stranu."

Denis Vavro, obranca SR: "Najviac u mňa zarezonovala bojovnosť celého tímu. My, hrajúci celý zápas, sme sa hádzali do striel. Takto sa má hrať za Slovensko. Lukakua sme si prebrali s Milanom pred zápasom. Našťastie sa pri nás neotáčal, všetko sklepával a dal dva góly z ofsajdu. Únava bola veľká, ale vnímal som fanúšikov, urobili najlepšiu atmosféru za predošlé roky."