Main Content

Takto dobre ešte nehral: Jaylen Brown sa stal MVP finále NBA

utorok, 18. jún 2024 10:08 | Autor: TASR

Jaylen Brown
Jaylen Brown | zdroj: TASR

Cenu pre najužitočnejšieho hráča finále basketbalovej NBA 2024 získal Jaylen Brown. Krídelník Bostonu Celtics v dlhé roky budovanom kolektíve nevynikal, vo finále mal bilanciu 21 bodov, 5 doskokov i asistencií na zápas, no vedenie ligy ocenilo jeho konzistentnosť a kvalitnú prácu na oboch stranách ihriska.

Pre Browna je ocenenie, ktoré nesie meno po legende Celtics Billovi Russellovi, veľkým zadosťučinením. Pred sezónou mu klub poskytol maximálny možný garantovaný kontrakt. Do roku 2029 tak zarobí viac ako 320 miliónov dolárov, nad čím mnohí analytici krútili hlavou, keďže nemá až taký hviezdny status. V priebehu sezóny bol neoficiálnym lídrom tímu Jayson Tatum, ktorý však v prvých dvoch domácich dueloch bol až tretím najlepším strelcom svojho mužstva. Brown dal najviac bodov iba v zápase číslo jeden, vynikal však svojou obranou. "Je to neskutočné, ani neviem, čo povedať. Toto bola tímová práca. Túto cenu si delím so spoluhráčmi a hlavne s mojím spolupáchateľom Jaysonom Tatumom," povedal po stretnutí Brown.

Browna draftoval Boston v roku 2016, Tatuma o rok neskôr. Obaja odohrali spolu 107 duelov v play off, žiadna iná dvojica v histórii nemala na konte tak vysoké číslo bez zisku titulu. Aj preto Tatum po záverečnom hvizde nemyslel na "stratenú" cenu MVP a zaplavili ho emócie. "Tento titul znamená celý svet. Veľmi dlho som na neho čakal a je to úžasný pocit," tešil sa priamo na palubovke. Boston vstúpil do vyraďovacej časti ako nasadená jednotka a potvrdil, že má vyrovnaný a kvalitný káder. V zápase číslo jeden priniesol kľúčový impulz pivot Kristaps Porziňgis, ktorý sa v play off trápil so zraneniami a vynechal tretí a štvrtý zápas.

Na jeho miesto musel do základnej zostavy nastúpiť Al Horford, ktorý vo veku 38 rokov ukázal obdivuhodnú výkonnosť a majstrovského triumfu sa dočkal po rekordných 186 stretnutiach v play off. A v zápase číslo dva bol hlavným ťahúňom ďalší veterán, 34-ročný rozohrávač Jrue Holiday, ktorý ako jediný z mužstva už mal prsteň šampióna a to z roku 2021, keď obliekal dres Milwaukee Bucks. "Tento úspech sme dosiahli spoločne. Verím, že keď diváci sledovali našu hru, prinášala im radosť. Hrali sme kolektívne a ako kolektív sme aj uspeli. To je úplne najdôležitejšie," vyhlásil Holiday. Úctu súperovi vzdal aj líder neúspešného finalistu z Dallasu Luka Dončič. "Majú skvelý tím. Veľmi dlho sú spolu a prešli si všetkým. Môžeme si z nich iba vziať príklad. Ukázali vyspelosť a kvalitu. Treba sa od nich učiť," pripustil slovinský rozohrávač.