Main Content

Šatan v naj zostave MS desaťročia, Višnovský v elitnej štvorke obrancov

sobota, 22. máj 2010 18:57 | Autor: TASR

Dlhoročný kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan sa objavil v All-Star tíme prvých desiatich rokov 21. storočia, ktorý zostavil jeden z autorov internetovej stránky Medzinárodnej hokejovej federácie Lucas Aykroyd.

Ďalší slovenský reprezentant Ľubomír Višňovský sa dostal do druhej najlepšej šestky obdobia rokov 2000 až 2009. Zostavovateľ All-Star tímov posudzoval najmä účasť hráčov medzi najlepšími na jednotlivých šampionátoch, ich individuálne štatistiky, tímové úspechy a početnosť štartov na MS. Podľa Aykroyda sú šestky jeho názorom, ktorý sa nemusí stotožňovať s pohľadom IIHF.

Spolu so Šatanom sa do prvého tímu desaťročia dostali kanadskí útočníci Dany Heatley a Rick Nash, obrancovia Niklas Kronwall zo Švédska a Petteri Nummelin z Fínska a brankár Roberto Luongo z Kanady. "V čase rozkvetu slovenského hokeja nebol lepší hráč ako on. Vo dvoch najlepších rokoch stredoeurópskej krajiny bol Šatan najproduktívnejším hráčom. V roku 2000 strelil na ceste za striebrom 10 gólov, v roku 2002 pridal pri zlate 13 bodov. Má tiež aj bronz z roku 2003, kde získal 10 bodov," píše sa pri odôvodnení Šatanovej nominácie.

V druhom All-Star tíme sú útočníci Alexander Ovečkin a Iľja Kovaľčuk z Ruska, Jaromír Jágr z Česka, v obrane s Višňovským je Švéd Kenny Jönsson a brankárom výberu Bielorus Andrej Mezin. "Rovnako ako v NHL bol Višňovský ofenzívnou hrozbou aj na svetových šampionátoch. Šikovný obranca s dobrým vedením puku mal privilégium byť pri všetkých troch slovenských medailových úspechoch v novom miléniu. Vo Fínsku 2003 explodoval s dvanástimi bodmi v deviatich zápasoch," opísal Aykroyd Višňovského zaradenie do mužstva.