Main Content

EURO 2024: Albánsky reprezentant sa ospravedlnil za verbálne ataky proti iným národom

piatok, 21. jún 2024 18:11 | Autor: TASR

Albánsko
Albánsko | zdroj: TASR

Albánsky futbalový reprezentant Mirlind Daku sa ospravedlnil, že po stredajšom zápase B-skupiny ME proti Chorvátsku (2:2) s ampliónom burcoval priaznivcov k hanlivému skandovaniu na adresu Severného Macedónska a Srbska.

Odvolal sa na intenzívne emócie, ktoré sú spojené s účasťou na európskom šampionáte. Konanie 26-ročného útočníka prešetruje Európska futbalová únia (UEFA). "Cítim morálnu a profesionálnu povinnosť ospravedlniť sa všetkým, ktorých som svojim konaním zranil. V týchto chvíľach zažívam emócie, ktoré môžete zažiť iba na ihrisku. Je veľmi náročné opísať pocit, keď hráte za tento národný tím, ktorý má tých najlepších priaznivcov," napísal Daku na sociálnej sieti. Na turnaji sa množia nezhody pre urážky súvisiace s rivalitou v balkánskom regióne.

Srbsko požaduje trest pre Chorvátsko a Albánsko za nenávistné vyjadrenia, ku ktorým prišlo v stredajšom zápase. Podľa generálneho sekretára srbského zväzu (FSS) Jovana Surbatoviča mali priaznivci oboch tímov skandovať počas duelu v Hamburgu "zabi, zabi, zabi Srba". UEFA už v pondelok začala disciplinárne konanie voči srbskému zväzu po tom, čo jeho priaznivci vyvesili transparent s "provokatívnym odkazom nevhodným na športové podujatie" a za hádzanie predmetov na ihrisko počas zápasu s Anglickom (0:1). Srbi za to dostali pokutu v celkovej výške 14.500 eur.

Kosovská federácia sa predtým sťažovala na srbských fanúšikov, ktorí údajne "prejavovali politické, šovinistické a rasistické odkazy proti Kosovu". "Naši fanúšikovia sa správali oveľa lepšie ako ostatní," reagoval Surbatovič. "Jedného fanúšika potrestali za rasistické urážky, ale nechceme, aby sa to pripisovalo iným. My Srbi sme džentlmeni a máme otvorené srdcia."